Ειδησεογραφικό site

Οργή στην Κουμουνδούρου για τα τερτίπια και τις δηλώσεις του Καμμένου

91

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τη χαμένη της αριστερή ταυτότητα και το φιλολαϊκό της προφίλ με στόχο να καλύψει την κατρακύλα της στις δημοσκοπήσεις αλλά και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, η γκρίνια στο εσωτερικό της, αλλά και τα αιτήματα της Κουμουνδούρου, η οποία ζητά στροφή και επιστροφή σε κυβέρνηση της Αριστεράς, όλο και αυξάνονται.

Της Κατερίνας Καραδήμα

Έτσι οι οχτώ – μεταξύ άλλων – λέξεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου , «με τον Τσίπρα θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους» που είπε σε συνέντευξή του στην Ικαριακή ραδιοφωνία ερμηνεύτηκαν με πολλούς τρόπους από τα στελέχη της Κουμουνδούρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι έκαναν λόγο για απειλή, κάποιοι άλλοι για εφιάλτη και οι πιο «ρεαλιστές» για μονόδρομο.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δώσει το στίγμα των προθέσεων του Μαξίμου και να βάλει τέλος στη μουρμούρα της Κουμουνδούρου λίγα 24ωρα πριν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: «Με δεδομένο ότι βγαίνουμε από έναν δύσκολο διαπραγματευτικό κύκλο και με την οικονομία να γυρίζει σελίδα έχουμε τη δυνατότητα να περιγράψουμε το δρόμο της διεξόδου με μεγαλύτερη σαφήνεια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ παρά την όποια κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Και παρά τη σταθερή και σχεδόν πάγια κριτική και διαφωνία σε πολλά θέματα, το βέβαιο είναι πως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όλα θα κυλήσουν ομαλά με «πάγιο αίτημα» την επιστροφή της κυβέρνησης στα ιδεώδη της Αριστεράς.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «53+»

Έτσι, ακόμη και η πιο έντονη εσωκομματική τάση της Κουμουνδούρου, οι «53+», ζητούν η στροφή στην κοινωνία που θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα το Μαξίμου, να συνοδευτεί και με αντίστοιχη αριστερή στροφή στο προφίλ της κυβέρνησης. Δηλαδή, με πιο κομψό και διπλωματικό τρόπο ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να… ξεκουράσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ που κατέχουν υπουργικούς θώκους, αλλά και όσους από τους φίλους του πρωθυπουργού δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους….

Μάλιστα είναι ενδεικτικά τα όσα δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους Commonality: «Η κυβέρνηση δεν θέλει απλώς restart, αλλά διαφορετικό «λειτουργικό». Αφενός γιατί δεν μπορεί να παράγει απολύτως τίποτα –για όλα χρειάζεται παρέμβαση του πρωθυπουργού, ακόμα και για τα σκουπίδια– και αφετέρου γιατί τα πρόσωπα που σήμερα στελεχώνουν το κυβερνητικό σχήμα εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και –στη μεγάλη τους πλειονότητα– ευρέθησαν ελλιπή».

«Ο αναγκαίος ανασχηματισμός πρέπει να γίνει προς δύο κατευθύνσεις: αλλαγής προσώπων, έξω από επικοινωνιακή λογική, με βάση τις ικανότητές τους και το έργο που μπορούν να παράγουν και ότι ο ανασχηματισμός είναι απαραίτητος. Ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να το έχει αντιληφθεί και απομένει να δούμε πόσο οι αλλαγές που θα επιλέξει, αν επιλέξει, θα είναι πάνω και έξω από φιλίες και ισορροπίες. Κριτήρια πρέπει να είναι η ικανότητα, η γνώση του αντικειμένου, καθώς και η πολιτική ταυτότητα – δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα – και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι».

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΤΕΣΤ»

Έτσι το πρώτο εσωκομματικό «τεστ» μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθεί να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας και στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναλύσει στα 150 μέλη του οργάνου τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης που θα σηματοδοτήσουν την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, δίνοντας βάση στην κοινωνική πολιτική, κάτι που άλλωστε ζητά επιτακτικά και το κόμμα.

Στη συνεδρίαση ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες – τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος, αφού όπως όλα δείχνουν η «μουρμούρα» και η κριτική θεωρείται δεδομένη για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τον κυβερνητικό εταίρο και την υπόθεση του «Noor 1», όσο και με τους χειρισμούς σε θέματα που χειρίζονται τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όμως, ακόμη και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπάρχει διαφορετική οπτική προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε δεν ικανοποίησε στελέχη από την αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου. «Ο απολογισμός δεν είναι ιδιαίτερα ειλικρινής, καθώς δεν αναφέρει ότι κάναμε σοβαρές υποχωρήσεις» δηλώνουν μεταξύ άλλων μέλη των«53+» χωρίς ωστόσο να ασκούν ανοιχτή κριτική στον πρωθυπουργό…

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Γεγονός πάντως είναι πως ο κ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες αμέσως μετά τη σύγκληση του κεντρικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει εντολή για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου έτσι ώστε η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παρουσιάσει στους πολίτες μια δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών προσανατολισμένες στην πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να περάσει το μήνυμα της αριστερής διακυβέρνησης του τόπου, με έμφαση στην ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και την αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, αλλά και των δημοσκοπήσεων και όλα αυτά πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός δειλά – δειλά θα ξαναμιλήσει για το ξεχασμένο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» σε μια προσπάθεια επανάκτησης της αριστερής ταυτότητας.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.