Ειδησεογραφικό site

Καταγγελία Φίλη ότι η κυβέρνηση παραδίδει Τούρκους που ζήτησαν άσυλο σε μασκοφόρους στον Έβρο…

79

 

filis2

«Και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών, πιστεύουμε όμως ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων… Γι’ αυτό πρέπει να επιστραφούν».

 

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν απολύτως ξεκάθαρος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας προϋποθέτουν την «επαναπροώθηση» όσων πολιτών της χώρας του αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε σεβασμό στους κανόνες δικαίου και στις διεθνείς συμβάσεις προστασίας των… κατατρεγμένων, από τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν αιτήσεις ασύλου, ενώ η γείτονα βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης απειλώντας με επαναφορά της θανατικής καταδίκης εναντίον των συμμετεχόντων στις δόλιες μεθοδεύσεις κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δύο μέρες αργότερα όμως κι αφού ο κ. Γιλντιρίμ είχε ολοκληρώσει στο μεταξύ την επίσκεψη στη χώρα μας, ενώ ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς τα σχέδιά του για την επίλυση του Κυπριακού (!), ο πρώην υπουργός του, βουλευτής και κομματικός δερβέναγας Νίκος Φίλης, έριξε τις βόμβες του, λέγοντας πως η κυβέρνηση παραδίδει σε μασκοφόρους στον Έβρο Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στα σχέδια ανατροπής Ερντογάν, αναδεικνύοντας σχετική έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη η οποία διενεργείται από τις 9 Ιουνίου.

Μπορεί λοιπόν για τους 8 χαμηλόβαθμους αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ο Άρειος Πάγος να έχει κρίνει τελεσίδικα ότι απαγορεύεται να εκδοθούν στη γείτονα, όμως για τους συνολικά 236 αξιωματούχους που ζήτησαν άσυλο τον τελευταίο χρόνο, η τύχη τους αγνοείται!

 

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου του 2017 της Υπηρεσίας Ασύλου, από τις 15 Ιουλίου μέχρι και το τέλος του 2016 με 138 αιτήματα και έγινε ακόμη πιο έντονη τους δύο πρώτους μήνες του 2017 με 98 αιτήματα. Και ο αριθμός αυτών είναι πολύ μεγαλύτερος μετά το οριακό δημοψήφισμα υπέρ Ερντογάν στα μέσα Απριλίου. Επισήμως, αναμένεται ακόμη η εκδίκαση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που έχουν υποβάλει.

Υπολογίζεται ότι 200 ακόμη Τούρκοι πολίτες, στην πλειοψηφία τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, τις μυστικές υπηρεσίες , τον δημόσιο τομέα και τα πανεπιστήμια πέρασαν κρυφά τα ελληνοτουρκικά σύνορα χωρίς να καταγραφούν. Όσοι εξ αυτών εντοπίστηκαν στάλθηκαν πίσω με συνοπτικές διαδικασίες. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις 3 υπηρετούντων στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της γείτονας. Πρόκειται για τους Αχμέτ Χαμογλού, Γιουσέλ Οζτζάν και Μουσταφά Οζέλ. Στα μέσα Φεβρουαρίου είχαν περάσει στον Έβρο με άλλους δύο στρατιωτικούς από την ίδια τουρκική μονάδα, αιτήθηκαν άσυλο, όμως οι αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης μετά από λίγες εβδομάδες τους άφησαν ελεύθερους με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη τους τα οποία, κατά τους νομικούς υπερασπιστές τους, «εύκολα μπορούν να αναζητηθούν σε κάποιο τουρκικό μπουντρούμι».

 

ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

 

Υψηλόβαθμα στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου επεσήμαιναν στο «Κ» ότι αν οι αρχές ασφαλείας επιδίδονται σε τέτοιου είδους ενέργειες, «εξαφάνισης ανθρώπων που ζητούν άσυλο γνωρίζοντας τι τους περιμένει στη χώρα τους», τότε τίθεται ευθέως ζήτημα τέλεσης ειδεχθών εγκλημάτων και παραβίασης των σαφών αρεοπαγίτικων αποφάσεων.

Εν προκειμένω ο Άρειος Πάγος εξετάζοντας τις περιπτώσεις των 8 στρατιωτικών στις 26 Ιανουαρίου 2017 είχε αποφανθεί αμετάκλητα και ομόφωνα πως «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Επιπλέον σημειώνεται ότι για κανέναν από τους εκατοντάδες «πραξικοπηματίες» δεν έχουν αποσταλεί συγκεκριμένα στοιχεία παρά μόνον «αυθαίρετες υπόνοιες και συμπεράσματα» χωρίς «ισχυρό αξιόποινο έρεισμα».

 

ΔΙΑΦΥΓΗ

 

Ομοίως όμως κολάσιμες είναι και οι «δίοδοι» που χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή Τούρκων παραγόντων διά μέσω της Ελλάδας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Γερμανία και τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της γερμανικής «Süddeutsche Zeitung» και των τηλεοπτικών δικτύων WDR και NDR, Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στο NATO και στάθμευαν στη Γερμανία πριν απαλλαχθούν από τα καθήκοντά τους, κατά την ίδια πηγή έλαβαν διπλωματικά διαβατήρια , όπως και 400 ακόμη δικαστικοί, διπλωμάτες και ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο η κυβέρνηση της Άγκυρας να καταγγείλει ευθέως τη γερμανική καγκελαρία για «υπόθαλψη εγκληματιών». Μεταξύ αυτών, ο στρατιωτικός ακόλουθος της εν Ελλάδι τουρκικής πρεσβείας Ιλχάν Γιασιτλί και ο ομόβαθμός του ναυτικός ακόλουθος Χαλίς Τουντς. Αμφότεροι «δραπέτευσαν» στις αρχές Αυγούστου του 2016 από την Αθήνα και μέσω Ιταλίας κατέληξαν στη Γερμανία.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.