Ειδησεογραφικό site

Στα κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ για Καμμένο λόγω της εμπλοκής του με τον ισοβίτη του «Noor 1»

60

Το Μαξίμου μπορεί να επιχείρησε με ένα επικοινωνιακό σόου -χωρίς όμως καμία επιτυχία- να κλείσει τον κύκλο των αμφισβητήσεων και των αντιπαραθέσεων που άνοιξε μετά τη συμφωνία τουEurogroup στο Λουξεμβούργο, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμένος βρέθηκαν αντιμέτωποι μ’ ένα νέο κύμα αμφισβήτησης από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Της Κατερίνας Καραδήμα

Ο στόχος για την Ηρώδου Αττικού ήταν να υπάρξει ηρεμία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου, έτσι ώστε να επικρατήσει καλοκαιρινή ραστώνη έως και τις αρχές του φθινοπώρου, όπου ο πρωθυπουργός ίσως λάβει την απόφαση για ανασχηματισμό.

 

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

Μπορεί η ηγετική ομάδα του Μαξίμου να ήλπιζε μέχρι τότε να πέσουν οι τόνοι της αμφισβήτησης ορισμένων στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+» με δεδομένο πως αμέσως μετά το Λουξεμβούργο ακόμη και τα πιο «σκληροπυρηνικά» στελέχη έβλεπαν τη συμφωνία που έφερνε μαζί του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως «ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τη προηγούμενη», το θέμα του προέδρου των ΑΝΕΛ (επαφές με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη) έβαλε φωτιά στα μπατζάκια τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, αν και ο ίδιος κράτησε αποστάσεις κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου – κάνοντας λόγο για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη- βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αποστάσεις αλλά και το …βγάλσιμο στη σέντρα του κυβερνητικού εταίρου όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τους  υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι -όπως όλα δείχνουν- δεν θέλουν να χρεωθούν πολιτικά τις κινήσεις του υπουργού Άμυνας και διαχωρίζουν τη θέση τους στέλνοντας εμμέσως μήνυμα προς τον πρωθυπουργό…

 

«ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ» Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 

«Είτε πρόκειται για εγκληματίες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν εμβρόντητους, μιλάω για την άθλια υπόθεση Noor 1, με τους δυο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης, η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων θα κάνει ό,τι είναι στο χέρι της ώστε η ελληνική δικαιοσύνη απερίσπαστα να κάνει το έργο της και ο λαός να μάθει και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν», υπογράμμισε ο  Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ μία ημέρα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα,είπε πως ένα τηλεφώνημα του Πάνου Καμμένου στον καταδικασθέντα σε ισόβια ιδιοκτήτη του «Noor 1» δεν θα πρέπει να προβληματίζει, αντιθέτως τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής «έπραξαν αυτό που θα έπραττε ο οποιοσδήποτε πολίτης».

 

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ

 

Την ίδια ώρα και με οχτώ λέξεις ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κληθείς να σχολιάσει τις επαφές που φέρεται να έχει κάνει με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη ο κ. Καμμένος  απέφυγε να προσφέρει κάλυψη στον  υπουργός Εθνικής Άμυνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω εικόνα και δεν μπορώ να απαντήσω» , ενώ για το θέμα με το φορτίο λαθραίων τσιγάρων στα Χανιά  τόνισε ότι το σκάφος βρίσκεται επτά μήνες αγκυροβολημένο γιατί ο ίδιος δεν επέτρεψε να απομακρυνθεί προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος.

Στο χορό των δηλώσεων μπήκε και ο βουλευτής Φθιώτιδας Δημήτρης Βέττας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Δεν συμφωνώ με καμία παρέμβαση. Δεν συμφωνώ με πράγματα που γίνονται στο σκοτάδι…», ενώ και ο πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης δήλωσε πως «με τον κ. Καμμένο δεν υπάρχει ιδεολογική ταύτιση».

Στο μεταξύ, μετά από πολύ καιρό …αφωνίας, ο λαλίστατος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης  με παρέμβασή του τόνισε πως «ο Καμμένος πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει» καθώς «δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί κανέναν χωρίς στοιχεία», βάζοντας με τη σειρά του νερό στον μύλο των αντιδράσεων από τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι μπορεί να έχουν… ανεχτεί τον κ. Καμμένο ως κυβερνητικό εταίρο, το βέβαιο όμως είναι πως ποτέ δεν μπόρεσαν να τον αφομοιώσουν.

 

ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΦΙΛΗ

 

Αυτό φάνηκε και όταν ο παλιός Ρηγάς και παλιά «καραβάνα» Νίκος Φίλης, με όρους πολιτικής ευγένειας πάντοτε, δεν διστάζει να σφάζει με το γάντι το Μαξίμου και τις κυβερνητικές πολιτικές, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί κραδασμούς στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τους οποίους χαρακτήρισε  ως «αναγκαστικό στοιχείο» για να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Ενώ σε μία πιο προσεκτική κίνηση μιλώντας για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, διευκρίνισε πως δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με την τότε κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο ή τις φερόμενες από την Εκκλησία αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν κι άλλα, από μη δημόσιες δυνάμεις», για να συμπληρώσει: «πάμε μπροστά, έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο».

Με μια κατά πρόσωπο επίθεση ο Νίκος Φίλης μίλησε για όσα συζητούν τόσο στα αρμόδια κομματικά και κυβερνητικά όργανα τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Υλοποιούμε το πρόγραμμα με καταναγκασμούς, δεν το υιοθετούμε, δεν μπορούμε να το υιοθετήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Παιδείαςαναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup με τους δανειστές μέτρησε… σωστά τα λόγια του αλλά και τον στόχο του πλεονάσματος υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι εύκολο να βγουν πλεονάσματα 3,5%. Είναι πλεονάσματα που θα δημιουργήσουν κοινωνικές ανισότητες. Τα πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν σκληρή λιτότητα», εκφράζοντας το παράπονό του ότι αν και πιάσαμε πλεόνασμα 4,2% δεν δόθηκε στην κοινωνία. Μάλιστα δεν δίστασε να ρίξει τα βέλη του και για υπουργικά στελέχη – άρα και για  εκείνον ο οποίος τα επέλεξε: «Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής έχει νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα» είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας για τα όσα οι πολίτες γνωρίζουν καλά και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν, τους οποίους μάλιστα προέτρεψε να βγουν στους δρόμους «Εάν έχει προβλήματα ο κόσμος, που έχει, να βγει στους δρόμους. Ο κόσμος που έχει προβλήματα πρέπει να τα διεκδικεί, να μην επαναπαύεται».

Την ίδια ώρα το ιστορικό στέλεχος της Κουμουνδούρου, και όχι μόνο, φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης δίνοντας βεβαίως και κάποιο άλλοθι στον πρωθυπουργό:«Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει το πρόγραμμα, το υλοποιούμε αναγκαστικά».

Θέλοντας μάλιστα να κρατήσει τις ισορροπίες χωρίς να χάσει την ταυτότητά του αλλά και την επόμενη  ημέρα, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στον δικό του ρόλο: «Δεν είμαι μια βεντέτα, είμαι μέλος μιας συλλογικότητας. Με εκφράζει το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαι αντίθετος με κάποιες μορφές της κυβερνητικής πολιτικής», ανέφερε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές απόψεις  της Κουμουνδούρου δήλωσε πως «Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ, με τις ιδιομορφίες μας».

 

ΤΟ «ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ» Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

 

Ο πρώην υπουργός μάλιστα κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται από τους δανειστές για τον υπουργό Οικονομικών, είπε πως «ο Ευκλείδης είναι καλό παιδί», αλλά «εγώ ήμουν άλλη ιστορία: δεν δέχθηκα να μετακομίσω. Με ενδιέφερε να ολοκληρωθεί η δουλειά μου και ο νυν υπουργός προχωρά με ουσιαστικά βήματα», αφήνοντάς μας την εντύπωση πως ο ίδιος πιστεύει στην κομματική πειθαρχία – παλιός Ρηγάς γαρ-  αλλά δεν είναι … τόσο καλό παιδί.

Όλα αυτά και άλλα πολλά ο πρωθυπουργός  θα τα ακούσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές του Ιουλίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και βέβαια η ΚΟ. Κι εκεί, ίσως ακουστούν μόνο κραυγές και όχι… ψίθυροι

Τα σχόλια είναι κλειστά.