Ειδησεογραφικό site

Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή διαβιβάζεται η μήνυση Σαμαρά

59

Το δρόμο για τη Βουλή πήρε η μήνυση που κατέθεσε χθες, Πέμπτη, στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την υπόθεση της Novartis ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Ειδικότερα, η εισαγγελία Πρωτοδικών, αμελλητί, όπως ορίζει ο νόμος, διαβίβασε σήμερα δια του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, το σκέλος εκείνο της μήνυσης με το οποίο ο κ. Σαμαράς στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Η μήνυση διαβιβάζεται στη Βουλή για να διερευνηθεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εάν ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έχουν διαπράξει τα αδικήματα που καταμηνύονται.

Αντίθετα, το σκέλος της μήνυσης του κ. Σαμαρά που αφορά στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς της Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ερευνηθεί από αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Επίσης στην εισαγγελία του  Αρείου Πάγου διαβιβάζεται και το σκέλος της μήνυσης του πρώην πρωθυπουργού που αφορά στους δύο προστατευόμενους μάρτυρες για την υπόθεση Novartis «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη».

Το αν συντρέχουν πάντως οι προϋποθέσεις για να διερευνηθεί η μήνυση σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων θα το κρίνει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αντεισαγγελέας. Σε περίπτωση που κρίνει πάντως ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις να διερευνηθεί η μήνυση, τότε αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στην αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς με τη μήνυσή του εγκαλεί τους Αλ. Τσίπρα, Δημ. Παπαγγελόπουλου, την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλάπακη, τους δυο επίκουρους εισαγγελέων Διαφθοράς Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη και τους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη» για 8 συνολικά αδικήματα και συγκεκριμένα για:
– Κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια (άρθρο 239 περ. β’ ΠΚ), για τους 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.

-Παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ), για τους 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.
– Παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 ΠΚ), για τους 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.
– Παραβίαση του άρθρου 22 παρ. 4, 6 ν.2472/1997, για τους 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.
– Ψευδορκία μάρτυρα (άρθρο 224 ΠΚ), για τους 6ο και 7ο των μηνυομένων.
– Συκοφαντική δυσφήμιση (άρθρο 363 ΠΚ), για τους 6ο και 7ο των μηνυομένων.
– Ηθική αυτουργία στα ανωτέρω αδικήματα για τους 1ο και 2ο των μηνυομένων και
-Συμμορία (άρθρο 187 παρ. 5 ΠΚ), για τους 1ο, 2ο, 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.