Ειδησεογραφικό site

Κοτζιάς: Να περιλαμβάνεται και η αποδοχή του δικαίου της θάλασσας

61

Την άποψη ότι η ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνάει μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αποδοχή του Δικαίου της Θάλασσας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας  στην Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

Ο Νίκος Κοτζιάς στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου έκανε ειδική αναφορά στους όρους της διεύρυνσης της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να περιλαμβάνεται και η αποδοχή του δικαίου της θάλασσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναλύοντας τα πλεονεκτήματα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, υπογράμμισε ότι η ένταξή της στην ΕΕ θα είναι εφικτή εξευρωπαΐζοντας τη γειτονική χώρα.

Σε σχέση με το επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε το γεγονός ότι το εν λόγω συμβάν αφορά στα εξωτερικά σύνορα  της ΕΕ και κάλεσε του εταίρους να συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, αντιδρώντας όποτε αυτό χρειαστεί.  «Εμείς δεν ανταποδώσαμε καθώς είμαστε χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου» εξήγησε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τα ευρωπαϊκά όργανα για το γεγονός ότι πήραν θέση, καταδικάζοντας το επικίνδυνο περιστατικό.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» συναντήθηκαν με τους ομολόγους των υποψήφιων κρατών. Ειδικότερα, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενώ η Τουρκία από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της ΕΕ προς την περιοχή αυτή και χαιρέτισε τη σημασία που αποδίδεται στην εκπλήρωση του συνόλου των απαιτούμενων κριτηρίων από πλευράς των υποψηφίων. Παράλληλα, ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να τίθεται μόνο το θέμα της προετοιμασίας των προς ένταξη χωρών, αλλά και της προετοιμασίας της ίδιας της ΕΕ για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική και δημοκρατική λειτουργία της την επαύριον μιας μελλοντικής διεύρυνσης. Θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πτυχές θεσμικού χαρακτήρα αλλά και χρηματοδότησης, είπε.  Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε την ανάγκη να γίνει μία συζήτηση γύρω από το μέλλον της ΕΕ ως προς την εμβάθυνση παράλληλα με την διεύρυνσή της. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Αθήνας να φιλοξενήσει προσεχώς μία διάσκεψη με τις ευρωπαϊκές χώρες του Βίσεγκραντ, τα βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ  και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Βαλκανίων με αντικείμενο συζήτησης  το μέλλον της Ευρώπης. Κάνοντας μία αναφορά στην ελληνική εμπειρία από τις διευρύνσεις της ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το συμπέρασμα από όλες τις προηγούμενες διευρύνσεις συνίσταται στο ότι εκτός από την εναρμόνιση της κάθε υποψήφιας χώρας, πρέπει να οικοδομηθούν και οι μεταξύ τους σχέσεις ώστε να αποφευχθούν οι ανταγωνισμοί.

Συνάντηση με τον Μπουσάτι

Οι τεχνικές πτυχές που θα πρέπει να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα στα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε προηγουμένως με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ενώ η διμερής συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς κατά τη χθεσινή ημέρα με τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών κα Βάλστρομ, αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της περιοχής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.