Ειδησεογραφικό site

Είναι τα capital controls ηλίθιοι!

97

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Αλέξης Τσίπρας: «Χοντρικά πιστεύω πως αρχές του 2016 θα τελειώσουν τα capital controls και στην αρχή του 2017 η Ελλάδα να στραφεί ξανά στις αγορές»Γιώργος Σταθάκης: «Ο αντίκτυπος των capital controls δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλος»

Λούκα Κατσέλη: «Ανοίγει ο δρόμος για άρση των capital controls στο α’ εξάμηνο του 2016»

Κι όμως. Αύριο μπαίνουμε στο β εξάμηνο του 2016 και τα capital controls είναι εδώ.

Κι όμως. Θέλουμε δεν θέλουμε μόνο 420 ευρώ την εβδομάδα μπορούμε να πάρουμε από τα ΑΤΜ.

Κι όμως. Ο αντίκτυπος κύριε υπουργέ της Οικονομίας και της – δήθεν – Ανταγωνιστικότητας είναι μεγάλος. Γιατί έκλεισε η Softex, το Πεντελικόν, η ΙΜΑΣ, η ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο. Γιατί μπήκε λουκέτο στον Παπασωτηρίου και ακόμα κλαίνε οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής. Το Ledra Marriot δεν θα δεχθεί φέτος τουρίστες. Και φυσικά η Μαρινόπουλος, μια εταιρεία που στην ακμή της παρουσίαζε τζίρο 2,6 δις. ευρώ (κοντά στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδος) απασχολώντας 13.000 εργαζόμενους, σήμερα μετρά τις πληγές της.

Θέλετε και συνέχεια; Επειδή το success story της «Δίκαιης Ανάπτυξης» άντεξε μόλις μια εβδομάδα, έρχονται φοβερά λουκέτα σε όλη την περιφέρεια, ανακατατάξεις σε σειρά κλάδων όπως τα ΜΜΕ, η βιομηχανία, το λιανεμπόριο. Η χώρα αναστενάζει κάτω από την πίεση των funds. Ετοιμάζονται πλειστηριασμοί ακινήτων. Και στην κυβέρνηση κάποιοι ακόμα χαζοχαίρονται. Πανηγυρίζουν αγνοώντας τον λογαριασμό με τον οποίο φόρτωσαν τον ελληνικό λαό. Πανηγυρίζουν φυσικά λόγω του ίδιου του λαού που τους εμπιστεύτηκε. Εκείνων που επάνω στην οργή τους αυτοχειριάστηκαν και που τώρα όντας άνεργοι αρχίζουν να κατανοούν το πώς την πάτησαν. Ήταν οι ίδιοι που με την ασφάλεια της εργασίας τους φώναζαν εύκολα «ΟΧΙ» πέρυσι, που έδωσαν κι άλλη ευκαιρία στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και που πίστεψαν πως θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι το α εξάμηνο του 2016. Πως «ο αντίκτυπος των capital controls δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλος». Τώρα οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τη δουλειά τους.

Σε αυτούς λοιπόν οφείλει μια μεγάλη συγγνώμη η κυβέρνηση. Τους οφείλει επίσης να σοβαρευτεί και να δουλέψει για την ανάπτυξη. Όχι την επικοινωνιακή στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την ουσιαστική. Τέλος τους οφείλει να σταματήσει τις βλακείες περί άρσης των capital controls σε έξι μήνες ή ένα χρόνο. Οφείλει να πει πως τους ελέγχους στα κεφάλαια τους παντρευτήκαμε. Γιατί αν δεν πει κάτι τέτοιο τότε δύο τα συμπεράσματα: είτε οι άνθρωποι λένε ψέματα με τρόπο συστηματικό, είτε είναι τραγικά μικροί και λίγοι που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Αγαπητοί κυβερνητικοί λοιπόν να σας θυμίσουμε λίγο παραφρασμένο το «είναι τα capital controls ηλίθιοι». Αυτά καταστρέφουν την οικονομία, αυτά οδήγησαν σε λουκέτα, αυτά ώθησαν εκτός εργασίας χιλιάδες πολίτες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.