Ειδησεογραφικό site

Η σιωπή Καραμανλή και η αλήθεια για το χρέος 2004-2009

204

Φλογερές αντιπαραθέσεις μεταξύ οικονομολόγων, τεχνοκρατών και πολιτικών προσώπων, οι οποίοι συμμετείχαν σε καίριες θέσεις του κυβερνητικού μηχανισμού της μεταπολίτευσης, έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου Καραμανλή, 2004-2009.

Οι διαφωνίες που καταγράφονται στην αλληλογραφία (mailing list) 50 περίπου ατόμων αφορούν κυρίως στη διαχείριση του Δημοσίου Χρέους, της δανειακής επιβάρυνσης, των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και των οικονομικών μοντέλων διαχείρισης της κατάστασης εφεξής.

Μεταξύ των ονομάτων της λίστας, οι Γ. Μπήτρος, Ν. Βερνίκος, Γ. Κουρής, Στ. Περράκης, Μιράντα Ξαφά,  Διον. Χιόνης, Κ. Χατζηδάκης, Γ.  Παπακωνσταντίνου, Π.  Δούκας, Στ. Μάνος, Α. Ανδριανόπουλος, Θ. Σκυλακάκης, Γ. Παγουλάτος, Στ. Νεγρεπόντης, Τ. Μίχας, Κ. Στράτος, Δ. Σκάλος, Π.  Βουρλούμης, Γ.  Κούρτης, Π. Μπουχώρης, Ν. Οικονομίδης, Π.Καζάκος, Π. Γεννηματάς και πολλοί ακόμη οι οποίοι είτε διατυπώνουν τις σκέψεις τους εγγράφως είτε επικοινωνούν διά ζώσης καταθέτοντας προτάσεις για την επόμενη μέρα αλλά και για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου του πρώην πρωθυπουργού.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΚΟΝΤΟΠΥΡΑΚΗ

Η συζήτηση πήρε φωτιά όταν ο πρώην γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ. Κουρής, κοινοποίησε μια… ξεχασμένη συνέντευξη του αποθανόντος επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μ.   Κοντοπυράκη, ο οποίος απέδιδε αποκλειστικές ευθύνες στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ.  Παπακωνσταντίνου για την υπαγωγή της χώρας στην τρόικα και το ΔΝΤ.

«Τα στοιχεία που έστειλε η Ελλάδα στην Ε.Ε. (σ.σ. το 2009) δεν έχουν καμία σχέση με τη Στατιστική Υπηρεσία» ανέφερε τότε ο Κοντοπυράκης, σημειώνοντας τα εξής εναντίον του επιστήθιου συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου: «Στα δημοσιονομικά στοιχεία που εστάλησαν στις 2 Οκτωβρίου 2009 η πρόβλεψη ελλείμματος ήταν 6%. Στη μοναδική συνάντηση που είχα με τον Παπακωνσταντίνου δεν νομίζω ότι άκουσε λέξη από όσα του είπα. Είχε ρεβανσιστικό και αλαζονικό ύφος. Με αντιμετώπισε ως κομματόσκυλο και αφισοκολλητή. Επί 1,5 ώρα κουβεντιάζαμε και μετά είδα διαρροές ότι δεν ήμουν συνεργάσιμος… Τελικά στις 21 Οκτωβρίου 2009 (σ.σ. δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές) στέλνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία με το έλλειμμα στο 12,7%. Ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης… Με αποκάλεσε ψεύτη, ο ψεύτης». 

 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ανήμερα την Κυριακή της Αποκριάς (σ.σ. τόσο ζωηρή είναι η σύγκρουση ώστε κανείς δεν δίνει σημασία σε αργίες και διακοπές) ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε με μακροσκελές κείμενό του, αποκαλύπτοντας το εξής: «Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων (πρόεδρος Γκίκας Χαρδούβελης) εξηγεί με σαφήνεια τι συνέβη: «τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου 2009 δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην  ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες. Με απλά λόγια, they made them up». Στην ουσία ο πρώην υπουργός… υπόμνησε ότι ο κ.  Χαρδούβελης (του γνωστού Σημιτικού μπλοκ) ήταν εκείνος που ως εμπειρογνώμων αμφισβήτησε τα «λογιστικά βιβλία» της ομάδας Καραμανλή και μετέπειτα αξιοποιήθηκε ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι αναφορές του ήγειραν θύελλα αντιδράσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των κομματικών επιτελείων καθώς, σύμφωνα με  πληροφορίες του «Κ», το περιεχόμενό τους γνωστοποιήθηκε  αμέσως στα κομματικά – εσωκομματικά επιτελεία.

 

ΞΑΦΑ KAI ΜΠΗΤΡΟΣ

Πιο ξεκάθαρη και πιο καυστική από όλους είναι η Μιράντα Ξαφά, παλαιό στέλεχος του ΔΝΤ και εντεταλμένη της Ελλάδας στο Ταμείο το διάστημα 2004-2009. «Δεν είχαμε πρόβλημα μέχρι το 2007 διότι η «ανάπτυξη» βασίστηκε σε δανεικά. Όταν τα δανεικά τελείωσαν, το οικοδόμημα κατέρρευσε» σημειώνει σε επιστολή της 25ης Φεβρουαρίου 2017 και συνεχίζει: «Τα 100 και… Ταμεία δεν συγχωνεύτηκαν επί Νέας Δημοκρατίας, όπως αποδεικνύει η σημερινή αδυναμία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να εντοπίσει τα στοιχεία των συνταξιούχων των Ταμείων που συγχωνεύτηκαν ώστε να επιβάλει ίδιους όρους συνταξιοδότησης σε όλους. Η ΝΔ απλώς άλλαξε τις ταμπέλες στην πόρτα των Ταμείων χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο». Λίγο νωρίτερα σε άλλη επισήμανσή της, στις 19 Φεβρουαρίου 2017, γράφει: «…Όσο για την κατηγορία ότι η κυβέρνηση  Παπανδρέου προκάλεσε τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009, ας μας εξηγήσει κάποιος πού βρίσκονται αυτά τα λεφτά σήμερα, αν πράγματι ισχύει ο ισχυρισμός ότι το έλλειμμα ήταν χαμηλότερο από το καταγεγραμμένο και μάλιστα με τη βούλα της Eurostat!».

Πιο επιφυλακτικός ο καθηγητής Γ. Μπήτρος τονίζει την ίδια μέρα στο δικό του γράμμα: «…Σχετικά με το πιθανό μασάζ που έγινε στα στοιχεία του Ελλείμματος και του Χρέους την πενταετία 1994-1999, όλες οι ενδείξεις και οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν δικαιολογούν την παγκόσμια κατακραυγή. Τώρα που βγαίνει κάποιος  (σ.σ. Γ. Κουρής) και μας λέει ότι το έλλειμμα εκείνων των ετών ήταν τριπλάσιο και το χρέος αυξητικό, θεωρώ ότι πρέπει να ξαναδούμε τα στοιχεία για να βεβαιωθούμε». Αρκετές φορές παρεμβαίνουν στη συζήτηση ορισμένοι συμμετέχοντες όπως οι κ.  Βερνίκος και Στράτος συνιστώντας ψυχραιμία και αποφυγή προσωπικών αντεγκλήσεων, ενώ άλλοι σιωπούν θεωρώντας ότι  οποιαδήποτε παρέμβασή τους  σε αυτή την αλληλογραφία θα τους χαρακτηρίσει υπέρ  κάποιου πολιτικού  «στρατοπέδου»

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.