Ειδησεογραφικό site

Η πραγματική έξοδος αργεί

40

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Πολλοί θυμήθηκαν, με αφορμή την κινητικότητα για τη διερευνητική ομολογιακή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου, τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την άνοιξη του 2014. Τότε είχε μεμφθεί την κυβέρνηση Σαμαρά, ότι προχωρά σε «προσυνεννοημένη» και «προστατευμένη» έξοδο στις αγορές για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, για να στηρίξει το success story της κυβέρνησής του.

Σε ένα είχε δίκιο τότε ο κ. Τσίπρας. Ότι πράγματι η ευημερία των αριθμών, την άνοιξη του 2014, δεν συμβάδιζε με την πραγματική κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Όσο και εάν, από το 2012, είχε καταγραφεί σημαντική οικονομική πρόοδος, η κοινωνία δεν είχε ακόμη αντιληφθεί πως δημιουργούνταν προϋποθέσεις ανάκαμψης. Και αυτή η καθυστέρηση έφερε τον κ. Τσίπρα στην εξουσία.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναλάβει το εγχείρημα του 2014. Υπό ποίες συνθήκες, όμως; Πολύ χειρότερες από αυτές προ τριετίας, όπως δείχνουν δύο ενδιαφέροντα ευρήματα των τελευταίων ημερών.

Το πρώτο έρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και μας λέει ότι στη διάρκεια της κρίσης ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 40% και το διαθέσιμο εισόδημα περιορίστηκε κατά 26%. Το δεύτερο προκύπτει από την έρευνα του ΣΕΒ, που δείχνει ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη επιβίωσης και ότι 4 στους 10 επιχειρηματίες παραμένουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της εταιρείας τους.

Έπειτα από τρία χρόνια, λοιπόν, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να βγει δοκιμαστικά στις αγορές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τίποτα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να ταλανίζονται από την κρίση και τη νέα φορολαίλαπα. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι αυξήθηκε ο λογαριασμός κατά 100 δισ. ευρώ, που ήταν το κόστος της διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα τα… δίδακτρα εξουσίας που πληρώνουμε καθημερινά για αντιληφθεί η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τι σημαίνει να κυβερνάς. Το πρόβλημα είναι ότι όπως εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος στην έρευνα του ΣΕΒ, η πραγματική έξοδος, αυτή από την κρίση αργεί. Στην καλύτερη των περιπτώσεων σε 3 χρόνια από σήμερα…

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.