Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση σε επανεκκίνηση, η κοινωνία σε αναβρασμό…

63

Με όλα τα «μέτωπα» ανοιχτά, την φοροκαταιγίδα προ των… πορτοφολιών, την ύφεση να γονατίζει την οικονομία, τα εργασιακά και τη β΄ αξιολόγηση σε εκκρεμότητα, αλλά και το προσφυγικό, ο Τσίπρας ετοιμάζεται για τη Θεσσαλονίκη με μικρό καλάθι υποσχέσεων και… κοινωνικών παροχών

 Της Κατερίνας Καραδήμα

Σε ρυθμούς …επανεκκίνησης κινείται το Μέγαρο Μαξίμου  θέλοντας να αξιοποιήσει την ευκαιρία και μέσα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα επιχειρηθεί ένα άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και ως σταθμός μέσα από τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει ακόμα πιο ισχυρός.

Αν και είναι  γεγονός ότι οι δυο πρώτοι κρίσιμοι φθινοπωρινοί μήνες θα  κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης ,με τα πολλά ανοιχτά «μέτωπα» που δημιουργούν ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, το οποίο στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο  σχεδιάζουν την αντεπίθεση, επιχειρώντας να δείξουν ότι η κυβέρνηση θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

Κύκλοι του Μαξίμου υποστηρίζουν  πως αφετηρία για την  επικοινωνιακή – και όχι μόνο – αντεπίθεση  θα είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ στις 10-11 Σεπτεμβρίου.  Αν και το πλαίσιο των εξαγγελιών που θα κάνει ο πρωθυπουργός, ειδικά για τους συνταξιούχους, θα είναι ..φτωχό  αναμένεται να βάλει το πλαίσιο για την θετική ατζέντα που ετοιμάζεται με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης  με στόχο κυρίως την αντιστροφή του κακού κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία και την αγορά.

Την ίδια ώρα πυρετός επικρατεί στα υπουργεία που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής τα οποία αναζητούν … περισσεύματα  στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να καταθέσουν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους για τα περιθώρια προσέγγισης που υπάρχουν με το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο πλαίσιο του ρεαλισμού.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

Παράλληλα ο πρωθυπουργός  το επόμενο διάστημα μέσω και των διεθνών επαφών που θα έχει θα επιχειρήσει να … αλλάξει την πολιτική ατζέντα επαναφέροντας στο προσκήνιο ζητήματα, όπως το χρέος, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το μέτωπο κατά της λιτότητας και η ανάγκη για μειωμένα πλεονάσματα μετά το 2018. Ιδιαίτερη όμως σημασία θα δώσει η κυβέρνηση στο θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης, όπου μέσω της επιτροπής διαλόγου που θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει το πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που άνοιξε με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου και κυρίως να … στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναφορικά με την αντιπολίτευση  ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στο επόμενο χρονικό διάστημα όσο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ,  θα αναδείξει το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής με επίκεντρο τις  εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο στο θέμα της ΕΛΣΤΑ, την εντατικοποίηση των ελέγχων των διάφορων λιστών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία με δεδομένη την …φοροκαταιγίδα  που έρχεται (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος).

Σε ισχυρό πονοκέφαλο όμως τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα αρμόδια υπουργεία εξελίσσεται το ζήτημα των εργασιακών με μια σειρά από ανοιχτά θέματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ «8»

Η ρευστή κατάσταση του προσφυγικού προβληματίζει το Μαξίμου, που καλείται με μια σειρά χειρισμών να αποσυμφορήσει την πολύ βεβαρημένη κατάσταση των νησιών, αλλά και ενδεχομένως μέσα στον φθινόπωρο να δει με ποιον τρόπο μπορεί να επανακαθοριστούν αρκετά στοιχεία της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας που δείχνουν να  έχουν… αδρανήσει .

Παράλληλα ένα κόμη καυτό θέμα για την κυβέρνηση αποτελεί  η αίτηση ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών με την πιθανή έκδοση τους να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Οι σχέσεις με την γειτονική χώρα και η πορεία των ροών και του προσφυγικού εξαρτώνται σημαντικά από την τελική έκβαση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και επισήμως δεν σχολιάζει το θέμα, καλείται να ξεπεράσει και τις εσωκομματικές ενστάσεις που δημιουργούνται κυρίως από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Με τον προσυνεδριακό διάλογο να είναι σε πλήρη εξέλιξη το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν θα είναι όχι μόνο διαφορετικό αλλά και πολύ θερμό. Και μπορεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να αποτελεί παρελθόν για την Κουμουνδούρου το βέβαιο είναι πως υπάρχουν ενστάσεις, αντιρρήσεις, διαφωνίες και γκρίνιες από όλες τις εναπομείναντες .. τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες το τριήμερο 13- 16 Οκτωβρίου θα καταγράψουν τις δυνάμεις τους πετώντας το γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Μένει να δούμε τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η παρουσία- στάση  της Ρένας Δούρου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από το Μαξίμου, όσο και από την Κουμουνδούρου.

Η Κουμουνδούρου καραδοκεί το Μαξίμου στη… γωνία

Οι πέντε «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ

ετοιμάζονται για το συνέδριο

του Οκτωβρίου

Σε ότι αφορά τώρα την… γεωγραφία της Κουμουνδούρου οι κυρίαρχες – επίσημες- τάσεις είναι πέντε. Από τους ενωτικούς- στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα- , την Πλατφόρμα 2010 εκπροσωπείται κυρίως από τον γραμματέα του κόμματος και τον διευθυντή της ΚΟ, τους περίφημους «53+», τους ισορροπιστές (Βλέπε Φλαμπουράτη- Δραγασάκη) έως και τους Πασοκογενείς (Κουρουμπλής- Σπρίτζης, Τζάγκρη ). Μένει να δούμε τις τοποθετήσεις τους και τις απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου…

 

Η Ενωτική Κίνηση

Με τη διάσπαση της Αριστερής Ενότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές- η Ενωτική Κίνηση έγινε ο νέος ισχυρός πόλος υποστήριξης του Αλέξη Τσίπρα.  Εκπρόσωποι αυτής οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος Γιάννης Μπουρνούς, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτρος Καραγεώργος,  Νίκος Σκορίνης, Στέλιος Παππάς και Κώστας Πουλάκης. Παρά τη στήριξη στον Τσίπρα υπάρχουν μεταξύ τους διαφωνίες.

Πλατφόρμα 2010

Με κύριους εκπροσώπους τον διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα  εδώ και έξι χρόνια διατηρεί χαμηλούς τόνους κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί και να συγκρουστεί με κάθε νοοτροπία περιχαράκωσης.

Οι «53+»

Η στάση αλλά και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπών της – άτυπος επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου και της σκληρής και δημόσιας κριτικής που έχουν ασκήσει σε θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του, οι καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη και το προσφυγικό. Από τα πιο γνωστά στελέχη της είναι οι Θοδωρής Δρίτσας, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Θεανώ Φωτίου, οι βουλευτές Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαντάς, Ελένη Σταματάκη, Γιώργος Κυρίτσης και ο Μάκης Μπαλαούρας.

Οι ισορροπιστές ή … οι  «ανένταχτοι» προεδρικοί

Έχουν την ιδιότητα των ανένταχτων προεδρικών, είναι οι άνθρωποι που λειτουργούν πυροσβεστικά και προστατευτικά απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σε κάθε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό είναι παρόντες…

Πρόκειται για τους  Γιάννη Δραγασάκη, Όλγα Γεροβασίλη,  Πάνο Σκουρλέτη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Βούτση και Νίκο Φίλη, οι οποίοι αρέσκονται και στην προσφώνηση Νέστορας της Κουμουνδούρου…  Σε αυτή την ομάδα στο μακρινό παρελθόν ανήκε και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία όλο και πιο σπάνια μιλά και … ακούγεται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως θα μιλήσει στο συνέδριο…

Οι Πασοκογενείς

Αν και μετά την αποχώρηση του Αλέξη Μητρόπουλου η τάση αυτή  έχει πέσει σε χειμερία νάρκη  τα ονόματα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Αντώνη Κοτσακά, του Χρήστου Σπίρτζη, του Δημήτρη Μάρδα  της Θεοδώρας Τζάκρη, του Μάρκου Μπόλαρη , του Γιάννη Μιχελογιαννάκη και του Θεόδωρου Παραστατίδη αποπνέουν άρωμα ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.