Ειδησεογραφικό site

Οι άμουσοι της ΕΛΣΤΑΤ χάλασαν τη «συμφωνία της Άνοιξης», του πρωθυπουργού

47

Του Γιάννη Σιδέρη

Τώρα που ήρθε η Άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν, η λυρική διάθεση του πρωθυπουργού εναρμονίστηκε με τη φύση. Από κρητικός λυράρης που θα έπαιζε τη λύρα και οι αγορές θα χόρευαν, έγινε συνθέτης. Είπε χθες στο υπουργικό: «Τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική. Να συνθέσουμε την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε για πρώτη φορά τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι. Αλλά να επαρκέσουν για να επουλώσουν τις μεγάλες κοινωνικές πληγές της κρίσης και να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Δυστυχώς κάποιοι άμουσοι και κακόφωνοι της ΕΛΣΤΑΤ, πέταξαν τη ρουκέτα στην αίθουσα του υπουργικού, και χάλασαν την παρτιτούρα της εξαίσιας σύνθεσης. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,1%, έναντι ανάπτυξης 0,3%. Μόλις πριν λίγα λεπτά, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους περιχαρείς υπουργούς, ότι «μετά από επτά χρόνια σχεδόν καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, η ελληνική Οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, του υψηλότερους της ευρωζώνης» (και όπως είπε κάποιος, μάλλον είναι η μόνη ανάπτυξη χώρας, που κράτησε… δέκα λεπτά).

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είχε και μια παρένθεση, που κατά την ταπεινή μας γνώμη, σηματοδοτεί την υποχώρησή του και προετοιμάζει το ακροατήριό του γι’ αυτή: «το αληθινό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου, δε παίζεται στο χώρο της συνεδρίασης των κλιμακίων, αλλά παίζεται στο πεδίο της πραγματικής Οικονομίας», είπε.

Μα αφού δεν παίζεται στο χώρο συνεδρίασης των κλιμακίων, τότε γιατί κατατρίβεται, γιατί σκιαμαχεί, γιατί χρονοτριβεί, γιατί ανεμίζει ιδεολογήματα και κορώνες αντίστασης, καθυστερώντας πάνω από χρόνο την αξιολόγηση; Και όσοι του έλεγαν να την έχει κλείσει «χθες», γιατί ήταν οι υπηρετικές φωνές του Schaeuble και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, και δεν ήταν – που ήταν – νουνεχείς, μετριοπαθείς, ώριμες φωνές που έβλεπαν αυτό που έβλεπε και ο δικός του ο Χουλιαράκης, ότι είναι καλύτερα μια κακή συμφωνία από μια καθυστερημένη συμφωνία, αφού το αποτέλεσμα της δεύτερης θα είναι χειρότερο της κακής.

Γιατί έφερε στη ζωή των πολιτών τη μηχανική του τρόμου, κλείνει – δεν κλείνει η συμφωνία, παίρνουμε – δεν παίρνουμε τη δόση, κινδυνεύουν οι τράπεζες ξανά, διαρρέει το ρευστό, αφού όλοι πληρώνουν με κάρτες και τα χρήματα του ΑΤΜ τα φυλούν για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες απρόοπτες ανάγκες που ενδεχομένως τους φέρει η πολεμική άποψη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για το τι εστί διακυβέρνηση μιας χώρας;

Και πριν είχαμε μνημόνια, και πριν είχαμε διαπραγμάτευση (μόνο στο μυαλό των Συριζαίων δεν είχαμε) αλλά η ζωή, η παραγωγή, η οικονομία, είχε μια κανονικότητα, την οποία για δυο χρόνια τώρα έχει χάσει, αρχής γενομένης, (ως σήμα κατατεθέν) από του «ουάου» του Γιάνη.

Το χθεσινό υπουργικό ήταν μια καλή κίνηση, ως αναγνώριση ότι η κυβέρνηση, μετά από δύο χρόνια, ολοσχερώς χαμένα, συνειδητοποίησε ότι πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη. Συμβολική κίνηση βέβαια, επιφυλασσόμεθα για την αποτελεσματικότητά της, καθώς και αυτή δεν απαλλάσσεται από τις γνωστές φανφαρόνικες επικονωνικακές παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ: Τον δήθεν διάλογο με το λαό, με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και διάλογο σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο!

Για να έχουν υποτίθεται «την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και τη ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για τις πρωτοβουλίες και τους άξονες δράσεις, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο». Όταν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί (υπενθυμίζουμε και σε τοπικό επίπεδο), θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο» (δηλαδή για ένα διάστημα ο διάλογος θα τρέχει (θεωρητικώς) παράλληλα με τον αλήστου μνήμης διάλογο για το σύνταγμα (Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα κάνει εισήγηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση).

Πάντως έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αφενός αυτή θα είναι είδος εν ανεπαρκεία, αφετέρου με την ολοκλήρωσή του, ενδέχεται να ολοκληρώνεται και η θητεία της κυβέρνησης.

Οι εντυπώσεις πάντως θα παραμείνουν προς εκμετάλλευση: Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάπτυξη με το λαό, και έλαβε υπόψιν του τη γνώμη του!

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.