Ειδησεογραφικό site

Η ακρίβεια «ματώνει» τα Χριστούγεννα

19

Μπορεί ο πληθωρισμός να βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, ωστόσο, η ακρίβεια στα τρόφιμα, τα οπωροκηπευτικά και τα ψάρια παραμένει, με τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ να διαδέχεται η μία την άλλη.

Στο μεταξύ, ενόψει των εορτώνακριβότερο από τις περασμένες χρονιές αναμένεται να είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και οι καταναλωτές σκέφτονται… με τρόμο τον τελικό λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν.

Η γαλοπούλα και το χοιρινό έχουν αυξημένες τιμές κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι συμπαρασύροντας και τις τιμές των άλλων κρεάτων.

Γι’ αυτό, οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει τις έρευνες αγοράς, προκειμένου να βρουν τα φθηνότερα προϊόντα και κάνουν έρευνα σε σούπερ μάρκετ, συνοικιακά καταστήματα, λαϊκές αγορές και κρεαταγορές.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κατηγορία διατροφή – μη αλκοολούχα ποτά καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο (9%).

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

– 9% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

– 2,6% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα)

– 6,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-1,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

Επίσης, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση παρατηρούνται στο ελαιόλαδο με 31%, από 26% που ήταν το περασμένο μήνα.

Στο μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων στο 13,3 %, στα φρούτα στο 12%, στα λαχανικά στο 10,8%, στα ψάρια στο 9,5% ενώ, την ίδια στιγμή, παρατηρείται μείωση της τιμής του φυσικού αεριού κατά 53,2%.

Χρηματιστήριο τα… οπωροκηπευτικά

Την ανηφόρα έχουν πάρει τον τελευταίο τρίμινο οι τιμές πολλών οπωροκηπευτικών προϊόντων, ειδικότερα μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες που προξένησαν τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, ιδιαίτερα στον θεσσαλικό κάμπο.

Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ναι μεν η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες ανατιμήσεις, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καταγγέλλοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Η τιμή στα καρότα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1, έχει φτάσει ακόμα και στα 1,,80 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμή στο λάχανο αγγίζει τα 0,80 λεπτά.

Τα αγγούρια το ζευγάρι κόστιζαν πέρυσι 0,50 ευρώ και φέτος 0,70 ευρώ, ενώ τα αγγουράκια από 0,60 ευρώ το κιλό η τιμή τους εκτοξεύθηκε στο 1,50 ευρώ. Αισθητά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι τιμές στα βλήτα τα οποία πωλούνται στο 1,40 ευρώ το κιλό, έναντι 1,00 ευρώ πέρυσι, ενώ οι μπάμιες στα 4,50 ευρώ φέτος από 3,20 ευρώ το κιλό πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο.

Ακρίβεια και στα ψάρια του λαού: Έως και 56% αύξηση στις τιμές

Τσουχτερές είναι οι τιμές στα ψάρια, καθώς αυξήθηκαν κατά 4%, μόνο τον τελευταίο μήνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σαρδέλα, που «άγγιξε» τα οκτώ ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικά, μέχρι πριν από λίγους μήνες, η τιμή της τσιπούρας ιχθυοτροφείου ξεκινούσε από τα 5-5,5 ευρώ το κιλό και τώρα πωλείται από 9 ευρώ το κιλό και πάνω, ενώ στην Ιταλία, τον βασικό εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά ψάρια, τον Αύγουστο η τιμή της κατέγραψε υψηλό επταετίας

Τα σχόλια είναι κλειστά.