Ειδησεογραφικό site

Για 120.000 ψήφους «έδωσε» τη Θράκη

398

Το «Κ» στις 14 Ιουλίου είχε γράψει για την αλλαγή διπλωματικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «λύνει» μεταξύ άλλων και το θέμα με τους μουφτήδες στη Θράκη.
Τότε το «Κ» είχε αναφερθεί στη συνάντηση, το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουλίου, στις 4 μ.μ., που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ του υπ. Παιδείας κ. Γαβρόγλου με τον νόμιμο μουφτή Ξάνθης.
Παρόντες, εκτός του κ. Γαβρόγλου, ήταν ο γνωστός σύμβουλος επί εξωτερικών θεμάτων του πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκης (παντρεμένος με Τουρκάλα που εργάζεται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και είναι η Νο3 της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα) και ο μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο της Μουφτείας Ξάνθης κ. Δούδο. Τότε είχαμε τονίσει πως από τη συνάντηση αυτή απουσίαζε ο καθ’ ύλην αρμόδιος γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Καλαντζής…
Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τον νόμιμο μουφτή Ξάνθης να διευκολύνει το θέμα των μουφτειών με κατάθεση παραίτησής του. Η απάντηση όμως του Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου ήταν αρνητική.

Στο τέλος της συνάντησης των δύο πλευρών ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στον μουφτή Ξάνθης πως ο επόμενος προσκεκλημένος του είναι ο νόμιμος μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή, στον οποίο αναμένεται να τεθεί το θέμα της παραίτησής του προς διευκόλυνση των κυβερνητικών σχεδιασμών προς ικανοποίηση των αλλαγών που επιθυμεί να προβεί το υπουργείο Παιδείας ενώ αναμένεται η πρόταση παραίτησης να τεθεί και στον νόμιμο μουφτή Διδυμοτείχου.

Η «ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ»
Τελικά και οι δυο «καρατομήθηκαν» μέσω υποχρεωτικής συνταξιοδότησής τους, με τροπολογία την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Γαβρόγλου και προβλέπει τη συνταξιοδότηση στα 67 των μουφτήδων, όπως συμβαίνει και με τους δικαστικούς με το επιχείρημα ότι και οι ίδιοι έχουν δικαστικές αρμοδιότητες λόγω της σαρίας.
Η απαίτηση για αλλαγή καθεστώτος στον τρόπο εκλογής των μουφτήδων με την απευθείας εκλογή τους από τους πιστούς (και επομένως αναγνώριση μέσω επανεκλογής των ψευτομουφτήδων) βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Άγκυρας και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξάλλου το είχε θέσει και σε όλους τους προηγούμενους Έλληνες πρωθυπουργούς χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση. Τελικά την βρήκε από τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Τουρκία επιδιώκει χρόνια τώρα να επιβάλει με εκβιασμούς και απειλές ένα τέτοιο καθεστώς για τους μουφτήδες στη Θράκη όπου θα αναδειχθεί δικός της εκλεκτός ως θρησκευτικός ηγέτης της μειονότητας, καθώς θα εκλέγεται από μαζική ψηφοφορία θα λειτουργεί πλέον ως «εθνάρχης» της «τουρκικής μειονότητας».
Το τελευταίο «παζάρι» για τους μουφτήδες έγινε με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Μητρετώδη και Κούκλατζη, που κρατούνται παράνομα χωρίς δίκη στις φυλακές της Αδριανούπολης.
«ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ»
Οι μουφτείες και στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή βρίσκονται σε κατάσταση μαρασμού, με ευθύνη όχι μόνο των δύο ηλικιωμένων μουφτήδων, αλλά και της πολιτείας, που δεν φρόντισε να υποστηριχθούν οι δομές των μουφτειών, να στελεχωθούν, να εκσυγχρονισθούν και να μπορέσουν να σταθούν απέναντι στους ψευδομουφτήδες και στους μηχανισμούς του τουρκικού παρακράτους στη Θράκη, που διαθέτοντας και πακτωλό χρημάτων έχουν επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς «κράτους εν κράτει» στην περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ψευδομουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, έχει καταλάβει εδώ και χρόνια την κατοικία του μουφτή, την οποία πλέον χρησιμοποιεί ως γραφείο, όπου και τον επισκέπτονται συχνά πυκνά οι επίσημοι προσκεκλημένοι εκ Τουρκίας, ενώ σχεδόν καθημερινός επισκέπτης είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Οι δύο νόμιμοι μουφτήδες εγκαταλείφθηκαν χωρίς ιεροδιδασκάλους και αυτοί που προσλήφθηκαν οδηγήθηκαν στην πλειονότητά τους στην αγκαλιά του προξενείου, είτε λόγω των απειλών που δέχονταν είτε γιατί έπρεπε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τους μήνες που περίμεναν ματαίως να πάρουν τον μισθό τους.
ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Η δυνατότητα που έχει αποκτήσει το προξενείο με τους μηχανισμούς του στη μειονότητα και με πακτωλό χρημάτων να χειραγωγεί τη μειονοτική ψήφο, έχει επίπτωση και στην κατάσταση των μουφτειών. Οι μειονοτικοί βουλευτές όχι μόνο δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους μουφτήδες, αλλά συχνά πυκνά, με πρώτον φυσικά τον Χ. Ζεϊμπέκ, εμφανίζονται στο πλευρό των ψευτομουφτήδων, όπως κάνουν και παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποσπάσουν την «εύνοια» του προξενείου. Αυτές οι κινήσεις όμως στέλνουν εδώ και χρόνια λάθος μηνύματα στη μειονότητα, καθώς τα αντιλαμβάνεται ως δείγμα αδυναμίας των μουφτειών έναντι των ψευτομουφτήδων.
Η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός των μουφτειών πρέπει να είναι σημαντική προτεραιότητα, αλλά δεν είναι θέμα μόνο αντικατάστασης των δύο μουφτήδων με τοποτηρητή και αργότερα με εκλογή των διαδόχων τους, βάσει του υπάρχοντος νόμου, από στενό εκλεκτορικό σώμα. Η εκλογή από το σύνολο των πιστών δεν προβλέπεται και δεν μπορεί, ακόμη και να το ήθελε, η κυβέρνηση να ικανοποιήσει την απαίτηση του κ. Ερντογάν.
Όμως υπάρχει μια μεγάλη παγίδα: να ικανοποιηθεί εμμέσως το αίτημα Ερντογάν, καθώς εάν εγκαταλειφθούν κι άλλο στην ανυποληψία οι δύο μουφτείες μετά την απομάκρυνση των δύο ηλικιωμένων αλλά σεβαστών θεολόγων κυρίως σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Μ. Τζεμαλή, τότε απλώς θα εμπεδώσει περαιτέρω τη θέση του το σύστημα των ψευτομουφτήδων, οπότε σταδιακά θα εξαλειφθεί κάθε θεσμός που θα μπορούσε να αποκρούσει την τουρκική προσπάθεια και θρησκευτικού ελέγχου της μειονότητας.
Πάντως, ο Ερντογάν μάλλον δύσκολα θα ικανοποιηθεί με «μισές δουλειές» και αποτελεί ερώτημα το τι ακριβώς διεμείφθη στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αν του δόθηκε η εντύπωση ότι αφού απομακρυνθούν οι δύο νόμιμοι μουφτήδες θα υπάρξει είτε εκλογή τους από τη βάση είτε αναγνώριση των ψευτομουφτήδων.
Εκτός κι αν πρόκειται για περίπτωση «συμβολαίου» για τον εξευμενισμό του Σουλτάνου ώστε να εξυπηρετηθούν οι στοχεύσεις της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη, με αντάλλαγμα ίσως τη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου προς όφελος των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ…

Τα σχόλια είναι κλειστά.