Ειδησεογραφικό site

Γη και ύδωρ στους Αμερικανούς για να μείνει στην καρέκλα

230

Τα έχει δώσει όλα και αυτό το εκτιμούν οι άνθρωποι από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι πως ο Αλέξης Τσίπρας πριν εκλεγεί πρωθυπουργός είχε περάσει από το Κάνσας για ιδιαίτερα και αποδείχθηκε ο πιο επιμελής μαθητής.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Παρά την έντονη αριστερή του εφηβεία, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και στην πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός και εκτιμά πως μαζί με τον τιμητικό έπαινο θα έρθει και η δεύτερη θητεία back to back.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι έχει δώσει η Ελλάδα απλόχερα από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα και θα προβληματιστεί εντόνως.
Το όνομα στους Σκοπιανούς ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Είχαν προηγηθεί τα deals για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, αξίας 2,4 δισ., αλλά και η «αναβάθμιση» της βάσης της Σούδας.
Ο ΑΛΕΞΗΣ «ΝΙΚΗΣΕ»
Μετά τη θερμή συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον, οι συνεργασίες σε αμυντικό πεδίο μεγεθυνθήκαν.
Η αμερικανική έμφαση στη συνεργασία σε θάλασσα και αέρα επικεντρώνεται στην αεροναυτική βάση της Σούδας και στη στάθμευση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs) MQ-9 Reaper στη Λάρισα. Και αν η Σούδα αποτελούσε επί δεκαετίες σταθερή αξία (πρόσφατα ανανεώθηκε για ακόμα έναν χρόνο με τυπικές διαδικασίες η παραχώρησή της), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη αυτό που η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν έκανε το 2014 επειδή φοβόταν τις… αντιδράσεις του τότε αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ: Αποδέχθηκε τη στάθμευση UAVs. Η συνεργασία δεν σταματά εκεί όμως. Οι συνεκπαιδεύσεις είναι συνεχείς. Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη (όπως πρόσφατα τα F-22 Raptor) περνούν από ελληνικές βάσεις. Μετασταθμεύσεις υλικού γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα, με την Αλεξανδρούπολη να έχει κομβικό ρόλο λόγω της γειτνίασής της με τη Μαύρη Θάλασσα.
Παρ’ όλα αυτά που διακρίνονται στο προσκήνιο, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Ποιες συμφωνίες έχουν γίνει μεταξύ «τυριού και αχλαδιού». Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να παραμείνει ένοικος στο μέγαρο Μαξίμου, γεγονός το οποίο καλοβλέπουν και οι άνθρωποι στην άλλη όχθη του ωκεανού.
ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ
«Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ό,τι υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια, και αυτό χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών Αρχών και της αμερικανικής κυβέρνησης», είπε σε συνέντευξή του ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών για το οποίο επισήμανε: «Αυτή (σ.σ. η συμφωνία) επιτεύχθηκε από δύο κυρίαρχες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα εύσημα για τη Συμφωνία αποδίδονται στον πρωθυπουργό Τσίπρα και στον πρωθυπουργό Ζάεφ, αμφότεροι επέδειξαν μεγάλο πολιτικό σθένος και όραμα» και εκφράζει την ελπίδα του ότι «οι πολιτικοί αλλά και η κοινωνία θα αναγνωρίσουν ότι είναι πολλά περισσότερα αυτά που κερδίζετε από αυτά που παραδίνετε στη Συμφωνία των Πρεσπών και οι ευκαιρίες που αυτή θα ανοίξει».

ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Σίγουρα ο Πάιατ δεν έμπλεξε το εγκώμιο του δικού μας Αλέξη χωρίς λόγο. Οι Αμερικανοί είναι leaders στη στρατηγική νοημοσύνη.
Θα ήταν πολύ αφελές να πιστέψει κάποιος ότι τους Αμερικανούς από την άλλη άκρη του κόσμου τους ενδιαφέρει πώς θα λέγεται το κράτος των Σλάβων και τι θα αναγράφεται στα διαβατήριά τους. Οι μπίζνες στα Βαλκάνια περνούν όμως από το σταυροδρόμι Ελλάδας – Σκοπίων. Και δεν είναι απλές δουλειές αλλά οι ειδικοί μιλούν για το ενεργειακό σταυροδρόμι της επόμενης ημέρας.
Η ενέργεια συνιστά κρίσιμο παράγοντα στον σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσπαστούν οι χώρες των Βαλκανίων από τη ρωσική ενεργειακή μέγγενη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το σπουδαιότερο από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων ήταν η υπογραφή μνημονίου για τη δημιουργία διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου από Νότο προς Βορρά. Ωστόσο αυτό είναι μόνο μικρό κομμάτι της ευρύτερης υπόθεσης του Μακεδονικού. Η ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό την τριάδα Ζόραν Ζάεφ – Νίκολα Ντιμιτρόφ – Ραντμίλα Σεκερίνσκα ευνόησε την προώθηση εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ονοματολογικού. Η Συμφωνία των Πρεσπών, στην επίτευξη της οποίας, όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ο Γουές Μίτσελ ενώπιον της Γερουσίας, η Ουάσινγκτον διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. Αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς περιλαμβάνει και το έτερο ζήτημα που έχει ανοίξει στα Βαλκάνια, την ανταλλαγή εδαφών Σερβίας – Κοσσόβου.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Παρανοϊκά σενάρια θα έμοιαζαν όλα τα παραπάνω λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου το λαϊκό παιδί της Αριστεράς. Αυτή που τόσο ευαγγελίστηκε για να ωθηθεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
Φαίνεται ότι διαψεύστηκαν όλοι όσοι ανέμεναν ότι η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ θα σήκωνε ανάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συγκρούσεις που μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης και το αντιαμερικανικό μένος του νεαρού Αλέξη Τσίπρα και άλλων «επαναστατών» εναντίον της επίσκεψης του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα το 1999, έχουν προφανώς διαγραφεί από τον «σκληρό δίσκο» των κυβερνόντων.
Το σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανοί θα «επενδύσουν» στον Αλέξη… για να χαράξουν την γεωπολιτική τους στρατηγική ακόμη πιο μακριά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.