Ειδησεογραφικό site

Γερουλάνος: «Μαζί με τους δημότες θα “ξαναχτίσουμε” τις γειτονιές της Αθήνας»

405

Ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων μιλάει «στο Καρφί» και ανοίγει τα χαρτιά του για το όραμά του για την πρωτεύουσα της χώρας, τις ανάγκες της αλλά και το «σπιράλ εγκατάλειψης», μέσα στο οποίο βρίσκεται και το δικό του στοίχημα να το αντιστρέψει, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ που «ένωνε» τους Έλληνες και την ανάγκη της κοινωνίας σήμερα για σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου

Στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Τη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός του θα κερδίσει τις εκλογές εκφράζει ο υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζει «ότι πρέπει να δουλέψουμε «από κάτω προς τα πάνω» και «μαζί να χτίσουμε το πρόγραμμα για κάθε γειτονιά της Αθήνας». Όσον αφορά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, διαβεβαιώνει ότι αυτό θα προκύψει μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι «όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν βαθιά πίστη στην κεντρική ιδέα που διαπνέει την προσπάθειά μας».
Ο κ. Γερουλάνος τάσσεται υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου αλλά, όπως υπογραμμίζει, «πάνω σε μία κοινή οραματική βάση με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις για την ελληνική κοινωνία του σήμερα».

Τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας;
Προτιμώ να μιλάμε για τον «Δήμο των Αθηναίων». Ο «Δήμος της Αθήνας» παραπέμπει σε μια απρόσωπη γραφειοκρατία, ίδια με του κεντρικού κράτους, που αφήνει τον Αθηναίο χαμένο ανάμεσα σε κενά κι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και θολές συναρμοδιότητες. Ο Δήμος Αθηναίων όμως είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που επιλέξαμε την Αθήνα για να ζήσουμε, να εργαστούμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Εμείς που ζωντανεύουμε τις γειτονιές της Αθήνας, εμείς που ζούμε τα προβλήματά της αλλά και εμείς που γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις πιθανές λύσεις. Γι’ αυτό αποφασίσαμε μαζί με μια ομάδα ανθρώπων να πάρουμε την πρωτοβουλία και να βγουμε μπροστά. Να επισκεφθούμε κάθε γειτονιά, κάθε δρόμο της Αθήνας, αναζητώντας όλες εκείνες τις μικρές ιδέες που θα φέρουν ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Και το κάνουμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η πόλη μας είναι γεμάτη ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, γεμάτη ανεκτίμητη αξία που περιμένει να αναδειχθεί.Γιατί οι Αθηναίοι να ψηφίσουν εσάς και όχι τον Κώστα Μπακογιάννη; Ποιες είναι οι δικές σας δεσμεύσεις απέναντί τους;

Δεν θα πω ποτέ στους ψηφοφόρους ποιον να μην ψηφίσουν. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ κρίσιμη για εμάς τους Αθηναίους διότι καλούμαστε να αντιστρέψουμε την αίσθηση εγκατάλειψης κι ανασφάλειας που διακατέχει μεγάλο κομμάτι της πόλης. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε αλλιώς,«από κάτω προς τα πάνω» όπως λέω εξαρχής και να αναζητήσουμε γειτονιά-γειτονιά τις λύσεις που βρίσκονται ανάμεσά μας. Θέλω να ακούσω πριν μιλήσω, θέλω να μαζέψουμε προτάσεις που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, να συζητήσουμε τα θέματα που μας απασχολούν και μαζί να χτίσουμε το πρόγραμμα για κάθε γειτονιά της Αθήνας.
Προσωπικά έχω ήδη ξεκινήσει να οργώνω κάθε άκρη, κάθε γωνιά του δήμου. Μιλάω συνέχεια με δεκάδες συνδημότες, κατοίκους, επαγγελματίες. Υπάρχει αγωνία για το πώς θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας, πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην πόλη. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να κάνουμε την Αθήνα μια πόλη που δεν θα δυσκολεύει τη ζωή μας. Που θα κάνει εμάς τους Αθηναίους να αισθανόμαστε περήφανοι για το πού ζουμε και για την ταυτότητά μας. Να γίνει η Αθήνα μας μια πόλη φιλική που προσφέρει ευκαιρίες, ανάσες και προοπτική.
Τι μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να αλλάξει στην Αθήνα αν εκλεγείτε και ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;
Προτεραιότητα είναι να αντιστρέψουμε το σπιράλ της εγκατάλειψης. Σβήνει ένα φως σε έναν δρόμο στα Πετράλωνα, κλείνει ένα εμπορικό κέντρο στην πλατεία Αμερικής, γεμίζει ακαθαρσίες ένα πάρκο στην Κυψέλη κι αμέσως τα σημεία εγκαταλείπονται. Γύρω από αυτές τις εστίες εγκατάλειψης μαζεύονται όλα τα στοιχεία που επιβαρύνουν την πόλη, όπως η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί πολλές φορές τους κατοίκους στην παραίτηση και τη φυγή. Εμείς θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτό το σπιράλ. Καμιά φορά χρειάζεται μόνο να φωτίσεις έναν δρόμο, να κατοικηθεί ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο ή να καθαρίσεις μια πλατεία για να διώξεις από μια γειτονιά κρούσματα ανομίας που μοιάζουν βουνό. Και έτσι ξεκινάει η συμμαχία δήμου-δημότη. Αν στην προσπάθεια προστεθεί και το κεντρικό κράτος, τότε αρχίζεις να αντιμετωπίζεις και τα μεγάλα προβλήματα.
Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι ακόμα όμως: Για εμάς, Αθήνα είναι ο εργαζόμενος στο Σύνταγμα, ο μαγαζάτορας στα Πετράλωνα, ο κάτοικος των Αμπελοκήπων, η νοικοκυρά στα Πατήσια. Η Αθήνα ανήκει σε όλους όσοι ζουν, διαμένουν, εργάζονται εδώ. Ξαναλέω ότι αν θέλουμε όντως να αλλάξουμε τα πράγματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με την έννοια του Δήμου των Αθηναίων, όχι της Αθήνας. Αυτή η μετατόπιση στον τρόπο σκέψης μας, θα δώσει στον δήμο κάτι διαφορετικό, έναν ξεχωριστό σκοπό. Ποιος είναι αυτός; Να είναι στο πλευρό του πολίτη νύχτα-μέρα, σύμμαχος σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει. Κι ακόμα κι αν δεν έχει ο ίδιος την αρμοδιότητα να βρίσκει τρόπους, να ξεπερνάει εμπόδια, να τραβάει την προσοχή του κεντρικού κράτους και να μην αφήνει ούτε στιγμή τον δημότη μόνο του μπροστά στο χάος που αντιμετωπίζει καθημερινά.

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Τι μπορείτε να μας πείτε για το ψηφοδέλτιο που ετοιμάζετε; Ποιο θα είναι το προφίλ των προσώπων που θα το πλαισιώνουν;
Πρώτα βασικές προγραμματικές θέσεις και μετά ψηφοδέλτια. Οι άνθρωποι που θα υπηρετήσουν τις θέσεις πρέπει να τις γνωρίζουν, να τις πιστεύουν και να είναι έτοιμοι να πάνε σε κάθε γειτονιά να τις εμπλουτίσουν και να τις μεταφέρουν. Αυτό επίσης για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το ψηφοδέλτιο θα προκύψει μέσα από ανοιχτές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, όσοι συμμετέχουνθα πρέπει να έχουν βαθιά πίστη στην κεντρική ιδέα που διαπνέει την προσπάθειά μας, ότι δηλαδή οι λύσεις στα προβλήματα της Αθήνας βρίσκονται ανάμεσά μας, φτάνει να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Ο κοινός παρονομαστήςόλων όσοι συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο, ο συνδετικός κρίκος όλων όσοι δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα θα είναι τέσσερις λέξεις: Εμπιστοσύνη, Συμμετοχή, Δημιουργία, Αποτέλεσμα.

Πού βάζετε τον πήχη στις επικείμενες δημοτικές εκλογές; Με ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος;
Με ρωτάτε αν ελπίζω σε νίκη. Και βέβαια ελπίζω ότι οι πολίτες θα πιστέψουν στο πρόγραμμα και στα πρόσωπα που θα παρουσιάσει ο συνδυασμός μας. Γιατί άλλωστε να κατέβω αν δεν πίστευα ότι το δικό μας θα είναι το πιο αξιόλογο ψηφοδέλτιο; Γνωρίζουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη, ότι απέναντί μας έχουμε συστήματα που κινούν νήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά, πιστέψτε με, γνωρίζουμε και να παλεύουμε και να νικάμε.

Αν δεν κερδίσετε τις εκλογές, θα θέσετε υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές ή θα αφοσιωθείτε στον δήμο και στην πόλη;
Θα τις κερδίσουμε και θα έχουμε το θάρρος να δώσουμε τη δυνατότητα στους Αθηναίους να κρίνουν το έργο μας στο τέλος της θητείας μας. Αν με ενδιέφερε η κεντρική πολιτική σκηνή, δεν θα την άφηνα.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝΩΝΕ…
Σας βρίσκουν σύμφωνο οι απόψεις που εκφράζονται για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ;
Προφανώς, είμαι υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Πώς όμως; Το ΠΑΣΟΚ είχε δύο χαρακτηριστικά που για μένα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Το πρώτο είναι ότι ένωνε. Μιλούσε σε όλους τους Έλληνες και το όραμά του αφορούσε όλους τους Έλληνες. Το δεύτερο είναι ότι τιμούσε τον Έλληνα δημιουργό. Πίστευε ότι ο κοινωνικός, πολιτισμικός και οικονομικός πλούτος μας αφορούσε όλους. Τέτοιο κόμμα δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Και αν ο χαρακτήρας του αλλοιώθηκε με τα χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο κόμμα σήμερα. Σύγκλιση λοιπόν των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου αλλά πάνω σε μία κοινή οραματική βάση με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις για την ελληνική κοινωνία τού σήμερα.

Με δεδομένο ότι έχετε ταχθεί υπέρ της ιδέας ενός καθαρού ΠΑΣΟΚ, εξακολουθείτε να διαφωνείτε με το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής;
Κριτική κάνω σε κάτι που πονάω, σε κάτι που πιστεύω. Πιστεύω λοιπόν στην προοδευτική παράταξη και εκφράζω τις αγωνίες μου για αυτήν. Γιατί η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση έχει ανάγκη ένα ισχυρό προοδευτικό κόμμα, έχει ανάγκη μια παράταξη που βάζει πάνω από όλα τον πολίτη. Αυτός θα πρέπει να είναι ο ρόλος του δικού μας χώρου.
Αυτό που πάντα πίστευα είναι ότι πρέπει πρώτα να κάνουμε ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και μετά διεύρυνση του χώρου διότι μόνο έτσι η τελευταία θα γινόταν σε μια στέρεη βάση. Γιατί το πιστεύω αυτό; Γιατί ένας πολιτικός χώρος οριοθετείται από τις αρχές και τις αξίες που εκφράζει στην κοινωνία. Άρα, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει, κατά την άποψή μου, ήταν να χτίσουμε, πάνω στις αρχές και τις αξίες μας, επικαιροποιημένες θέσεις και προτάσεις. Να πούμε καθαρά τι πρεσβεύουμε, τι λέμε αναφορικά με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Και αφού γίνει αυτό, να επιλέξουμε πολιτικό προσωπικό που μπορεί να εκπροσωπήσει τις προτάσεις μας στην κοινωνία. Γύρω από νέες ιδέες και πρόσωπα θα μπορούσε να επιτευχθεί η διεύρυνση σε στέρεες βάσεις.
Αυτά τα οποία έλεγα και λέω, δεν προέρχονται από κάποια αγωνία να απομονώσουμε το ΠΑΣΟΚ από τις ιστορικές εξελίξεις. Το αντίθετο. Προέρχονται από την αγωνία μου τα πράγματα να γίνονται σωστά, πολιτικά, έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες του Έλληνα και της Ελληνίδας και όχι τα πρόσωπα και τις καρέκλες.


Δημοσιεύθηκε «στο Καρφί» 3.11.2018

Τα σχόλια είναι κλειστά.