Ειδησεογραφικό site

Έρχεται η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημίων -Τι αλλάζει με το άσυλο

77

Στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για το άσυλο και την αστυνομία των πανεπιστημίων.

Η δέσμη αυτή ρυθμίσεων περιλαμβάνει τη διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Στόχος είναι η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.
Δεν κάνει πίσω ο Μητσοτάκης για το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων
Στην ομιλία του προς τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο άσυλο στα πανεπιστήμια και στο σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Μία σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία θα συζητήσουμε σήμερα, έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος»
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/erhetai-omada-prostasias-panepistimion-ti-allazei-me-asylo

Τα σχόλια είναι κλειστά.