Ειδησεογραφικό site

Εκλογικό τρικ με 17άρηδες προωθεί η κυβέρνηση

117

Το «πακέτο με τα δώρα» περιέχει ψήφο στα 17, εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις και άδεια οδήγησης…

Του Γιάννη Χρηστάκου

Νέο colpo grosso σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να περάσει άμεσα νέο εκλογικό νόμο με τον τίτλο «οι δεκαεφτάρηδες το 2017». Πρόκειται για την πρόταση να έχουν οι νέοι δικαίωμα ψήφου από τα 17 και όχι από τα 18 που είναι σήμερα κάτι που ανοίγει μία μεγάλη συζήτηση για τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος και φυσικά την ποσόστωση στις κομματικές προτιμήσεις. Το μεγάλο κόλπο με τα δώρα στους δεκαεφτάρηδες δεν είναι μόνο το δικαίωμα ψήφου, αλλά γίνεται ιδιαιτέρως ελκυστικό με την ταυτόχρονη παροχή δικαιώματος για δίπλωμα οδήγησης και το κυριότερο: είσοδο στα Πανεπιστήμια χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Το πολιτικό «παιδομάζωμα» που επιχειρεί η κυβέρνηση προέκυψε μετά από σκέψη αλλά και βαθιά ανάλυση της πολιτικής, κοινωνικής και συναισθηματικής συμπεριφοράς αυτής της κατηγορίας των νέων που, όπως είναι γνωστό, είναι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και φυσικά βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη σχετική συζήτηση.

 

ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ…

 

Η ψήφος στα 17 έχει ένα σκεπτικό που βασίζεται σε στοιχεία και ποσοστά από τη συμπεριφορά των νέων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελκυστικό πακέτο που μπορεί βάσει των στοιχείων που υπάρχουν και κάνοντας την προσομοίωση στις επόμενες εκλογές από το 2017 και μετά, να φέρει περί τους 200.000 νέους ψηφοφόρους, συνυπολογίζοντας και αυτούς που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους το 2016 (105.033) και δεν έχουν ακόμα βρεθεί ενώπιον της κάλπης. Το πακέτο με τα δώρα (ψήφος στα 17, κατάργηση πανελλαδικών και δικαίωμα οδήγησης με συνοδό) είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου για να οδηγηθούν πίσω από το παραβάν στις επόμενες εκλογές. Σήμερα, με βάση το Σύνταγμα και τη σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, δικαίωμα ψήφου έχουν οι 18άρηδες, όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997 και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ρίχνοντας μία σύντομη ματιά για το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, θα διαπιστώσει κανείς ότι η ψήφος είναι στα 18, με μοναδική εξαίρεση την Αυστρία όπου το δικαίωμα ψήφου παρέχεται από τα 16 χρόνια. Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά το δικαίωμα οδήγησης όπου κυρίως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Δανία, Λουξεμβούργο) δίνεται η δυνατότητα οδήγησης από τα 17 με προϋποθέσεις όμως, μεταξύ των οποίων, με διάφορες παραλλαγές, θα πρέπει να υπάρχει και συνοδός. Από εκεί ξεσήκωσε τη σχετική πρόταση ο Πάνος Καμμένος και τη δημοσιοποίησε στη Βουλή, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο.

 

ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Ας δούμε μερικά από τα στοιχεία που έχουν πάνω στο τραπέζι τα στελέχη της κυβέρνησης που προωθούν αυτές τις αλλαγές. Τον Ιανουάριο του 2015 οι νέοι εκλογείς, κυρίως οι 18άρηδες, δηλαδή, ήταν 273.941 άτομα. Φέτος, έχουν εγγραφεί 105.033 άτομα και αν δει κανείς συγκριτικούς πίνακες από το 2009 και μετά, στα χρόνια της κρίσης, ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων κυμαίνεται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία της ηλικιακή κατανομής ψήφου για τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθηνών οι ψηφοφόροι ηλικίας 18-23 ετών ήταν 24.356 ενώ οι ψηφοφόροι ηλικίας 66-70 ετών στην ίδια περιφέρεια ήταν 36.163. Για την μεγάλη περιφέρεια της Β’ Αθηνών το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθως οι νέοι είναι περισσότεροι. Ψήφισαν 96.482 άτομα ηλικίας 18-23 και στην ίδια περιφέρεια ψήφισαν 93.603 άτομα ηλικίας 66-70 ετών. Ενα ακόμα παράδειγμα μεγάλου αστικού κέντρου δείχνει τη διαφορά. Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι νέοι ψηφοφόροι 18-23 ήταν 36.905 και οι ηλικίας 66-70 ετών έφτασαν τους 31.575. Συνολικά, σε όλη τη χώρα οι νέοι ψηφοφόροι ηλικίας 18-23 ήταν 666.512 και οι ηλικίας 66-70 ήταν 676.052 άτομα.

Αυτό το μικρό κομμάτι της στατιστικής του υπουργείο Εσωτερικών που είναι και αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, δείχνει ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, στα χρόνια τη κρίσης οι νέοι πηγαίνουν στην κάλπη. Γι’ αυτό και πέφτουν έξω όλοι οι αναλυτές και δημοσκόποι τα τελευταία χρόνια. Γιατί αδυνατούν να συμπεριλάβουν στις μετρήσεις τους τη δυναμική των νέων ψηφοφόρων, κάτι που όμως είχε αντιληφθεί από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ που πάντα ήταν κοντά στα νεολαιίστικα κινήματα και φυσικά τους εξέφραζε και στην πολιτική ρητορική του.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ… ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

 

Αφού λοιπόν οι αριθμοί για την πολιτική συμπεριφορά των νέων δείχνουν με σαφήνεια την πραγματικότητα, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στα μνημόνια και προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση σε ένα ικανοποιητικό κομμάτι των ψηφοφόρων του, επιχειρεί να βρει νέο κοινό εκεί όπου αντλούσε πάντα τη δύναμή του. Στους νέους. Οι σημερινοί 17άρηδες και 18άρηδες συνεχίζουν να έχουν μία μεγάλη αποστροφή για το παλαιό κομματικό σύστημα και με βάσει τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτό ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά για το κατάντημα της χώρας. Ηλικιακά δεν έχουν ζήσει άλλες πολιτικές περιόδους, παρά μόνο αυτές του μνημονίου, και μάλιστα κυρίως τα τελευταία 2-3 χρόνια αφού όταν η χώρα μπήκε στο μνημόνιο ήταν μόνο 13 ετών! Οι νέοι αυτοί βλέποντας τις οικογένειές τους να βασανίζονται, έχουν οργή, θυμό και λύπη, όχι για τους εαυτούς τους αλλά για τους γονείς τους. Ετσι, μαζί με τα δώρα που τα μεταφράζουν ως ένδειξη οτι κάποιος τους παίρνει στα σοβαρά, αποτελούν κομμάτι δυνητικών ψηφοφόρων που μπορεί να στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

 

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ

 

Ενα επίσης εξαιρετικό εύρημα που μελετάται πολύ, είναι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MYPLACE και συμμετείχε το Πάντειο Πανεπιστήμιο για την πολιτική και κοινωνική συμμετοχή των νέων. Το αποτέλεσμα ήταν, δυστυχώς, ότι ένα μεγάλο κομμάτι των νέων 16-25 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι οι εθνικιστικές ιδέες είναι ο μόνος δρόμος για να καταπολεμηθεί το κατεστημένο στην Ελλάδα που προκάλεσε την παρακμή και τη συντριβή της χώρας. Για να το κάνουμε λιανά, μπορεί κάποιος να διαβάσει στη συμπεριφορά των νέων ότι βλέπει πως κινούνται αντισυστημικά, ρέπουν προς την αριστερά, αλλά και αν απογοητεύονται από αυτήν πηγαίνουν στα άκρα. Βολεύει; Και ποιον; Αυτά τα απαντούν όσοι στα κόμματα βάζουν στο μικροσκόπιο τις έρευνες και τα στοιχεία

Τα σχόλια είναι κλειστά.