Ειδησεογραφικό site

Δημόκριτος και Εθνικό Αστεροσκοπείο: Κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές

97

Οι συγκεντρωτικές μετρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, για την ποιότητα του αέρα, των υπόγειων υδάτων και του εδάφους, από τρία εξειδικευμένα εργαστήρια του «Δημόκριτου» και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα, με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα του Δημοκρίτου, συμπεραίνεται σαφώς πως δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα στις περιοχές τις ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Τομέας Ερευνας του υπουργείου Παιδείας.

Αυτό αφορά επικίνδυνες οργανικές ενώσεις, αέριους και σωματιδιακούς ρύπους και δεν υφίσταται κάποιος επιπλέον κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Η μελέτη υλοποιήθηκε συντονισμένα από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών και το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος.

Για τις μετρήσεις του αέρα επιλέχθηκαν συνολικά πέντε σημεία δειγματοληψίας: Ιερός Ναός Αναλήψεως Σωτήρος, Λύρειο Ίδρυμα, Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Οικία στο Κόκκινο Λιμανάκι και ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης ενδεικτικές μετρήσεις ραδιενέργειας από τον σταθμό συνεχούς καταγραφής στο Μάτι, χωρίς να ανιχνευθεί κάτι πέραν των τυπικών τιμών του φυσικού υποβάθρου.

Σε ό,τι αφορά τα υπόγεια ύδατα, οι χημικές αναλύσεις που έγιναν σε τέσσερα δείγματα από γεωτρήσεις και πηγάδια στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι για βαρέα μέταλλα, διοξίνες, πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες χημικές ενώσεις, έδωσαν κανονικές τιμές συγκεντρώσεων.

Τέλος, χαμηλές ήταν και οι τιμές συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων που μετρήθηκαν σε δέκα δείγματα εδάφους από τις περιοχές Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι εκ των οποίων τέσσερα από την οδό Δημοκρατίας όπου βρέθηκε και η πλειονότητα των καμένων οχημάτων.

Οι τιμές χαρακτηρίζονται χαμηλές σε σύγκριση με τις οριακές τιμές που ορίζουν οι αντίστοιχες Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμπληρωματικές μετρήσεις που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα ανακοινωθούν άμεσα, σημειώνει η ανακοίνωση.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.