Ειδησεογραφικό site

Σκόπια: Αντίστροφη μέτρηση για την Συνταγματική αναθεώρηση με την ψηφοφορία στη Bουλή

172

Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες παρακολουθούν με κομμένη ανάσα την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών – Τα σενάρια σε περίπτωση επιτυχίας ή αποτυχίας του

Τη στιγμή που στα Σκόπια η αντιπολίτευση βρίσκεται στη δίνη δυτικών πιέσεων, η Αθήνα έστειλε το δικό της αυτονόητο μήνυμα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει από το Λουξεμβούργο, στο οποίο και βρίσκεται, ότι «δεν υπάρχει ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αν δεν γίνει αποδεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών». Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση, χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Νίκο Κοτζιά και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που μίλησε στην εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», θέτοντας ωμά το δίλημμα ενώπιον του οποίου θα βρεθούν όσοι στα Σκόπια πολεμούν τη συμφωνία. «Δεν είναι δική μας δουλειά να συμμετάσχουμε στις εσωτερικές συζητήσεις. Εάν οι άνθρωποι πουν ότι δεν θέλουν τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε εμείς θα αποδεχτούμε αυτή την απόφαση. Οι μέρες κυλούν και εμείς δεν έχουμε όλον τον χρόνο του κόσμου. Βλέπουμε τι είναι καλύτερο για το μέλλον της χώρας. Δεν βλέπουμε άλλον δρόμο. Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να εικάζουμε τι θα κάνει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Ξέρουμε, όμως, ότι αυτή είναι μια συμφωνία που την περιμέναμε εδώ και 25 χρόνια και οι μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια δεν γίνονται εύκολα».

Σε αυτή την φάση, Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες παρακολουθούν με κομμένη ανάσα την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην πρώτη και κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Η πρώτη μέρα της συζήτησης επί της πρότασης της σκοπιανής κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος ολοκληρώθηκε. Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Και απευθυνόταν ιδιαίτερα σε εκείνους της αντιπολίτευσης που θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι. «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες. Μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία. Προς το παρόν, δημόσια τουλάχιστον, η πρόταση της κυβέρνησης φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ ακόμα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού.

Η τελευταία ελπίδα του Σκοπιανού πρωθυπουργού είναι να υποστηριχθεί την τελευταία στιγμή από κάποιους «αντάρτες» του VMRO-DPMNE που δεν έχουν ακόμα μιλήσει δημόσια.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η ψηφοφορία να είναι μυστική σίγουρα διευκολύνεται το σενάριο αυτό. Δεν αποκλείεται επίσης να έχουν βρεθεί κάποιοι, αλλά όχι όλοι και η προώθηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών να έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στους υπολοίπους. Στην περίπτωση που η πρόταση υπερψηφιστεί, τότε ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίων για την κατ’ άρθρο ψήφιση των τεσσάρων τροποποιήσεων. Εάν, όμως, κερδίσει την πρώτη ψηφοφορία θα σημαίνει ότι θα κερδίσει και τις επόμενες.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια η μπάλα θα περάσει στην Αθήνα. Στο επίπεδο των διεθνών εντυπώσεων, το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες στα Σκόπια και «να σκοντάψει» η συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Τα δυτικά πυρά θα στρέφονταν από το ένα λεπτό στο άλλο πάνω στην Αθήνα. Προς το παρόν, όμως, δεν φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει σοβαρά να μην συγκεντρώσει την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για την κύρωση της Συμφωνίας. Έχει ήδη φανεί πως υπάρχουν πρόθυμοι για να καλύψουν το κενό που θα αφήσει ο Πάνος Καμμένος και όσοι βουλευτές του τελικά τον ακολουθήσουν.

Ακόμα και εάν ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να βρει τους 80 βουλευτές, υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα μπορέσει πολιτικά να σηκώσει την συμφωνία. Είναι δεδομένο πως σε περίπτωση αποστασίας η βάση του VMRO θα αντιδράσει βίαια, μεταφέροντας την ένταση στον δρόμο. Ας σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται πως διακυβεύεται η σταθερότητα του γειτονικού κράτους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ανεξέλεγκτες αντιδράσεις να το αποσταθεροποιήσουν, σε μια περίοδο που κυοφορούνται εξελίξεις στο μέτωπο Σερβίας-Κοσόβου.

Όπως και να έχει, στην Αθήνα το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας στη σκοπιανή Βουλή θα δείξει εάν η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τα Σκόπια και κατά συνέπεια θα κρίνει εν πολλοίς και το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο. Ο τελευταίος, στην χθεσινή συνέντευξή του, επανέλαβε την βεβαιότητά του ότι η συμφωνία δεν θα φτάσει ποτέ στην Αθήνα. Μόνο που αυτό ακούγεται σαν ευσεβής πόθος και όχι ως τεκμηριωμένη πολιτική εκτίμηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.