Ειδησεογραφικό site

Διάγγελμα από την Ιθάκη: Η τελευταία πράξη του δράματος από τον «Οδυσσέα» Τσίπρα

3.029

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης πηγαίνει για γραμματεάς του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει αύριο διάγγελμα από την Ιθάκη για το τέλος των μνημονίων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει προχωρήσει και στον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο υπουργικό σχήμα θα λείπει ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει γραμματέας του κόμματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εγκαταλείψει τα μεγαλεπήβολα σχέδια για γιορτές και πανηγύρια και προσπαθεί με πολιτικές πρωτοβουλίες, που δεν θα προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις, να σηματοδοτήσει τον τερματισμό, στις 21 Αυγούστου, του τριετούς επώδυνου κύκλου και την έναρξη μιας νέας περιόδου «ελπίδας». Αναγκαστικά όμως τα περιθώρια των κινήσεων είναι στενά: ένα διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα στηριγμένο στην όποια επικοινωνιακή ικανότητα διαθέτει ακόμα, ένας ανασχηματισμός που θα δώσει το εκλογικό κυβερνητικό σχήμα και η υπόσχεση για ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι ουσιαστικά οι πρωτοβουλίες που αναμένονται από το Μαξίμου το οποίο αναζητά σωσίβιο στο «Αλέξη, δώσ’ τα όλα». Ειδικά, δε, για το διάγγελμα πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και αρχικά πρόθεσή ήταν να γίνει από το Μαξίμου, εξετάζεται και το ενδεχόμενο αυτό να εκφωνηθεί από κάποια άλλο σημείο της επικράτειας. Μια εκδοχή που φέρεται να εξετάζεται είναι το διάγγελμα να γίνει από την Ιθάκη αν και ο δήμαρχος του νησιού με τον οποίο επικοινώνησε το protothema.gr δήλωσε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση προκειμένου να προχωρήσει σε προετοιμασίες.

Βαρύ κλίμα

Μέσα σε κλίμα απογοήτευσης, προβληματισμού, ακόμα και κατάθλιψης, η κυβέρνηση βλέπει τη συγκυρία να γίνεται μέρα με την ημέρα όλο και πιο ζοφερή. Το κλίμα στο εσωτερικό είναι βαρύ, καθώς ακόμα μετράμε νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τις μηνύσεις κατά κρατικών λειτουργών και κυβερνητικών στελεχών να πέφτουν βροχή. Οι αγορές όχι μόνο ενθουσιάζονται από τον τερματισμό των μνημονίων, αλλά εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς την ελληνική οικονομία, εκτινάσσοντας τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα προ της μνημονιακής περιπέτειας, ήτοι των αρχών του 2010! Ούτε καν το Χρηματιστήριο δεν συμμερίζεται τα μηνύματα της κυβέρνησης περί νέας εποχής. Αλλά και οι αριθμοί είναι εξίσου συγκρατημένοι έως ανησυχητικοί, καθώς προδίδουν ασθενική αναπτυξιακή προοπτική και αμφιλεγόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις. Ο δε διεθνής Τύπος περιγράφει μία μελανή πραγματικότητα που θολώνει το αφήγημα περί αριστερού success story και προσγειώνει ανώμαλα τους κυβερνώντες, οι οποίοι περίμεναν διθυράμβους από εταίρους και ξένους επενδυτές.

Τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί αυτό τον καιρό υπέρ της κυβέρνησης. Ακόμα και η αναλαμπή με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, μια εξέλιξη που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί άγαρμπα το Μαξίμου, αποδείχθηκε απλώς ένα «θαύμα» που διήρκεσε ελάχιστα 24ωρα. Ουδείς θεώρησε ότι η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της τουρκικής πλευράς έγινε λόγω των διπλωματικών ενεργειών της Αθήνας, καθώς είναι εμφανής η αγωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει κινήσεις καλής θέλησης προς τους Ευρωπαίους υπό την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την Ουάσινγκτον. Τουναντίον, ο φόβος μήπως υπήρξαν στο παρασκήνιο ανταλλάγματα προς την τουρκική πλευρά μάλλον ρίχνει περισσότερες σκιές παρά φωτίζει την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ευελπιστεί ότι επιτέλους μπορεί να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο οι εξαγγελίες και οι παροχές που ετοιμάζει για τους επόμενους μήνες και έως τις εκλογές – είτε αυτές γίνουν τον επόμενο Μάιο, είτε νωρίτερα. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην αντέχει άλλο τη συζήτηση γύρω από τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και τα εγκληματικά λάθη που σχετίζονται με την τραγωδία στο Μάτι. Το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και πιθανόν μη αναστρέψιμο, με δεδομένο ότι η εκατόμβη νεκρών προκλήθηκε και από την ολική κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, για τη μη ετοιμότητα του οποίου φέρει την αποκλειστική ευθύνη – όπως και η εκάστοτε κυβέρνηση άλλωστε, ανεξάρτητα από τα όποια δομικά προβλήματα υπάρχουν διαχρονικά.
Γι’ αυτό και η επιχείρηση «Αλλαγή ατζέντας» υπό το δόγμα «Η ζωή συνεχίζεται», και πάντα με βασικό καμβά την όξυνση της σύγκρουσης με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκτά καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος και του πεδίου της αντιπαράθεσης επί του οποίου θα κληθούν οι πολίτες να κρίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό ο ανασχηματισμός έχει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, με τις πληροφορίες να φέρουν τον κ. Τσίπρα να παρεμβαίνει σε πολλά πεδία του κυβερνητικού σχήματος, αν και πολλοί εκτιμούν ότι και εδώ τα περιθώρια που έχει ο πρωθυπουργός για αλλαγές δεν είναι μεγάλα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.