Ειδησεογραφικό site

Απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, ανεργία, πτωχεύσεις και λουκέτα

105

Μέσα στα συντρίμμια, η κυβέρνηση διενεργεί… διαγωνισμό για εκπόνηση μελέτης, έναντι 72.570 ευρώ, για να αντιμετωπισθεί η εργασιακή παραβατικότητα!

Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει η αγορά εργασίας στη χώρα μας. Το σταθερά υψηλό ποσοστό ανεργίας, συμπιέζει τις αμοιβές και υποβαθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν πλέον παγιωθεί, οδηγούν σε λουκέτα μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ασθμαίνοντες, επιχειρούν τη δημιουργία πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας των εργαζομένων που βρίσκονται στο δρόμο εν μία νυκτί.

Όμως, ακόμα και γι’ αυτό, η κυβέρνηση αναζητά… ανάδοχο.

Στις 7 Ιουλίου, θα διενεργηθεί διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης και την υποβολή μέτρων, εντός τριμήνου, έναντι αμοιβής 72.570 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) προκειμένου η κυβέρνηση να βρει τρόπους αντιμετώπισης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας!

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ

Κι όλα αυτά, ενώ -σύμφωνα με στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας- οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η καταβολή μισθού καθυστερεί ακόμη και έξι μήνες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μετά από ένα ξαφνικό λουκέτο, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, χωρίς εργασία, αλλά δεν λογίζονται επισήμως ως άνεργοι με συνέπεια να μην τυγχάνουν ούτε της στοιχειώδους αρωγής από την Πολιτεία.

Από τους ελέγχους που διενεργούν τα στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), οι συνηθέστερες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αφορούν:

.Την ανασφάλιστη εργασία

.Τη μη καταβολή δεδουλευμένων και

.Την παραβίαση του ωραρίου εργασίας.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», καταγράφεται έκρηξη της ευέλικτης εργασίας. Το 49% των νέων συμβάσεων αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ το 51% σε πλήρη εργασία.

Εντωμεταξύ, κλείσιμο καταστημάτων, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών προβλέπει για το επόμενο εξάμηνο, έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επαγγελματιών (ΓΣΕΒΕΕ).

Από την έρευνα, που αποτυπώνει το οικονομικό κλίμα στις ΜμΕ προκύπτει ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις δηλώνουν πως μπορεί να βάλουν λουκέτο με πιθανό ενδεχόμενο να κλείσουν τελικά 21.000 επιχειρήσεις και να χαθούν 52.000 – 55.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 31.000 μισθωτοί (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).

Έλλειμμα εργαζομένων – πλεόνασμα ανέργων

Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από το 2008 έως και το 2015, ως αποτέλεσμα της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, στην οποία έχει εγκλωβιστεί η χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η απώλεια θέσεων απασχόλησης ήταν τέτοια, ώστε υπολογίζεται ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν είναι σχεδόν διπλάσιες από τις περίπου 500.000 που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της οικονομικής «άνθησης», δηλαδή από το 2001 έως το 2008.

 

Η ραγδαία μείωση της απασχόλησης, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΠΕ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα έσοδα του κράτους, δεδομένου ότι μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και τα κονδύλια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ αυξάνονται οι ανάγκες για κοινωνική προστασία.

 

Πλέον, για κάθε έναν εργαζόμενο αντιστοιχούν 1,5 άτομα που δεν εργάζονται.

 

Η ελληνική οικονομική κρίση από το 2008 έως και το 2015 «χτύπησε» κυρίως τις πιο παραγωγικές ηλικίες εργαζομένων. Από τους 772,5 χιλιάδες νέους ανέργους που δημιουργήθηκαν το παραπάνω χρονικό διάστημα, το 43% ή 332 χιλιάδες είναι ηλικίας 30-44 ετών και το 36% ή 278 χιλιάδες είναι ηλικίας από 45-64 ετών.

 

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, και το γεγονός ότι το 74% των ανέργων παραμένει εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, όταν το 2008 το ποσοστό των μακροχρονίως ανέργων δεν ξεπερνούσε το 40%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι μακροχρόνια άνεργοι από 178 χιλιάδες που ήταν το 4ο τρίμηνο του 2008, εκτινάχθηκαν στις 872 χιλιάδες το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

 

ΜΕΓΑΛΑ «ΚΑΝΟΝΙΑ» ΓΙΑ 15.350 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν τις τελευταίες εβδομάδες τα λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων:

– Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 που κατέθεσε η εταιρεία Μαρινόπουλος, η οποία απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους.

– Προηγήθηκε η εταιρεία Αφοί Καρυπίδη, η οποία απασχολούσε περισσότερους από 1.400 εργαζόμενους που πλέον μένουν στο δρόμο. Στη συγκεκριμένη εταιρεία είχαν περάσει 131 σούπερ μάρκετ ιδιοκτησίας της Αρβανιτίδης στη βόρεια Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι, ήταν απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ δεν έλαβαν και το επίδομα αδείας του 2015.

– Νωρίτερα, έσβησε η… εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας «Πυρσός» με 800 εργαζόμενους. Ουσιαστικά η εταιρεία τον τελευταίο χρόνο είχε κηρύξει στάση πληρωμών προς εργαζόμενους και πιστωτές.

– Αφιλόξενο για την απασχόληση απεδείχθη το ξενοδοχείο Athens Ledra, το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του. Οι 150 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας καθώς παρέμεναν απλήρωτοι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Τα σχόλια είναι κλειστά.