Ειδησεογραφικό site

Αντίποινα των Κινέζων με δασμούς 60 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα

315

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα στις 24 Σεπτεμβρίου, ως αντίποινα στους νέους δασμούς 10% που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Οι δασμοί θα εφαρμοστούν σε 5.207 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Το Πεκίνο ανέφερε πως οι νέοι δασμοί είναι μια αναγκαστική απάντηση στον προστατευτισμό και στις μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τις εμπορικές τριβές και θα διατηρήσουν μια αμοιβαία επωφελή εμπορική σχέση, μέσω ενός διαλόγου που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ισότητα.

Χθες η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10%, μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίποινα.

Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, στρέφοντάς τες σε άλλες χώρες.

Τo υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε εν τω μεταξύ την Τρίτη ότι υπέβαλε ένσταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας $200 δισ.

Τραμπ: Θα υπάρξουν μεγάλα αντίποινα

«H Κίνα έχει ανοιχτά δηλώσει ότι προσπαθούν ενεργά να επηρεάσουν και να αλλάξουν τις εκλογές με επίθεση κατά των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων και των βιομηχανικών εργατών μας, επειδή είναι πιστοί σε μένα. Αυτό που δεν καταλαβαίνει η Κίνα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σπουδαίοι πατριώτες και το καταλαβαίνουν πλήρως…», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε δεύτερη δημοσίευσή του συνεχίζει: «Η Κίνα έχει εκμεταλλευθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζουν επίσης ότι είμαι αυτός που ξέρει πώς να το σταματήσει. Θα υπάρξουν μεγάλα και γρήγορα οικονομικά αντίμετρα κατά της Κίνας, εάν οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι και/ή οι βιομηχανικοί εργάτες μας στοχοποιηθούν!».

Τα σχόλια είναι κλειστά.