Ειδησεογραφικό site

Αντάρτες… Βρυξελλών, Χρυσόγονος και Κούλογλου ασκούν όλο πιο συχνά κριτική στον Τσίπρα

86

 

xrysog_koulog

Στον ολοένα και μεγαλύτερο χορό όσων «σκέφτονται» σοβαρά τις εκλογές πιάνονται και οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Χρυσόγονος. Οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν τη λύση των πρόωρων εκλογών, αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Της Στέλλας Νοβάκη

Ο Στέλιος Κούλογλου μάλιστα θεωρεί πως ίσως αυτή να ήταν η καλύτερη επιλογή για την κυβέρνηση:

«Αν πάνε να ρίξουν την κυβέρνηση θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη, δηλαδή να μη δεχθεί τα μέτρα αυτά, που σημαίνει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και κάποιου είδους αναδιάρθρωση σκηνικού ενδεχομένως με εκλογές», είπε και ακόμα ανέφερε ότι «είναι καλύτερα να κάνεις εκλογές έχοντας μια σημαντική μερίδα του κόσμου μαζί σου παρά να τις κάνεις μετά από μερικούς μήνες τελείως φθαρμένος».

Ο Κώστας Χρυσόγονος από τη μεριά του χαρακτήρισε «δολοφονικά» τα μέτρα λιτότητας που ζητά το ΔΝΤ, μιλά για επιδείνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης αν ο Τραμπ «αδιαφορήσει», ενώ δεν αποκλείει εκλογές αν υπάρξει αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο Ευρωβουλευτές συντάσσονται με το στρατόπεδο που των κυβερνητικών-αγανακτισμένων και βρίσκονται απέναντι από το Μαξίμου.

Ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Ο Στέλιος Κούλογλου είναι από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν κρύψει τις αντιθέσεις και τις διαφοροποιήσεις τους απέναντι στην κυβερνητική γραμμή. Χρησιμοποιώντας ωστόσο πιο ήπιους τόνους και πιο ψύχραιμη επικοινωνιακή τακτική χαράζει σιγά-σιγά την απόστασή του από τις κυβερνητικές επιλογές. Έχοντας ενεργό πάντα το δημοσιογραφικό κριτήριο αναζητεί και το άλλοθι, πολιτικό ή ιδεολογικό, για την επιβεβαίωση της πολιτικής του τακτικής κι αυτό δεν είναι άλλο από την επαφή του με τους ψηφοφόρους και τον παλμό της κοινής γνώμης. Το γεγονός ότι συνεργάστηκε με την ΑΥΓΗ και με τον Νίκο Φίλη τον ταυτίζει και με τη σχολή Φίλη, ο οποίος αυτό το χρονικό διάστημα είναι από τους πρώτους που σέρνoυν το χορό της αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί στο Μαξίμου να παραγκώνισαν το αριστερό τους παρελθόν προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα τα οποία εν τέλει έχουν προτάξει απ’ ό,τι φαίνεται έναντι άλλων συμφερόντων πιο γενικών για τη χώρα, ωστόσο η διαφοροποίηση των στελεχών τους, όπως των δύο ευρωβουλευτών τους, δεν είναι η καλύτερη συνθήκη που μπορούν αυτή την εποχή να διαχειριστούν. Προς το παρόν όμως αφήνουν το «θεριό» να βρυχάται γιατί δεν το αντιμετωπίζουν ως… θεριό. Άλλωστε, από σπόντα βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο και στον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία μετράνε ολοένα και περισσότερο σε ψήφους τη δύναμη των στελεχών τους. Ο Στέλιος Κούλογλου έθεσε υποψηφιότητα στις ελληνικές ευρωεκλογές 2014 στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ίδιος αρχικά δεν εξελέγη ως ευρωβουλευτής ωστόσο, μετά την παραίτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέλαβε τη θέση του ευρωβουλευτή.

Ο ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Ο δε, Κώστας Χρυσόγονος έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας, κατά δήλωση του ίδιου του ευρωβουλευτή, ενημερώνεται από… άλλους για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι από τους ευρωβουλευτές του.

Ο Κώστας Χρυσόγονος παρότι δηλώνει ότι δεν θέλει κατά βάθος να δίνει τροφή για ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές γκρίνιες, ωστόσο σχεδόν σε κάθε δήλωσή του κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς τη ρήξη. Τον Φεβρουάριο δήλωνε πως «Οι πολιτικές σχέσεις μου δεν είναι με το Μέγαρο Μαξίμου ή με κάποιον από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Οι πολιτικές σχέσεις μου είναι με τον κομματικό φορέα του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο είμαι ενταγμένος με βάση τους όρους του καταστατικού».

Τα καρφιά του Χρυσόγονου έχουν λόγο και αιτία, αλλά και ένα πρωτοφανές μένος κατά του Μαξίμου. Ο πόλεμος σταδιακά επεκτάθηκε και με την εφημερίδα ΑΥΓΗ, η οποία ουκ ολίγες φορές τον «περιποιήθηκε» από τις πένες των αρθρογράφων της.

Ο Χρυσόγονος πιο συνειδητοποιημένα και ίσως με καλύτερη διαχείριση των εξελίξεων ο Κούλογλου, επέλεξαν να κατεβάσουν το ένα πόδι από το τρένο. Γιατί, ακόμη κι αν το διαζύγιο δεν επισημοποιηθεί ποτέ, είναι προφανές ότι η ψυχική απόσταση των ευρωβουλευτών και του Μεγάρου Μαξίμου δεν αφήνει περιθώρια για να κολλήσει εκ νέου το γυαλί.

ΤΟ… ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΥΟ

Το ενδιαφέρον ωστόσο έχει να κάνει με το ποιες θα είναι επόμενες πολιτικές κινήσεις των δύο ευρωβουλευτών. Ο Κούλογλου δεν βρίσκεται τόσο κοντά στη ρήξη όσο ο Χρυσόγονος, που πολλοί εκτιμούν ότι το προεκλογικό σκηνικό θα τον βρει σε νέα κομματική στέγη. Πού θα βρει πολιτική στέγη, αποχωρώντας, επίσημα ή σιωπηλά από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ίσως και να μη δυσκολευτεί πολύ.

Θεωρητικά, ο Κώστας Χρυσόγονος έχει ακόμη χρόνο μπροστά του, για να αποφασίσει ψύχραιμα. Η θητεία του λήγει το 2019, έχει λοιπόν ακόμη δυο χρόνια σεργιανίσματος στις Βρυξέλλες. Και επειδή… πολλά αναμένεται να συμβούν αυτά τα δυο χρόνια, με περίπου δεδομένη τη δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Κώστας Χρυσόγονος μπορεί να περιμένει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.