Ειδησεογραφικό site

Άνοιξαν μόνο μια από τις 13 αίθουσες του Μουσείου των Δελφών

93

Από το 1903 οπότε και ιδρύθηκε, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, δεν έμεινε κλειστό ούτε μία ημέρα (καθημερινή), όσον αφορά λόγους που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του. Αυτό το ασύλληπτο «ρεκόρ» λίγο έλειψε να σπάσει σήμερα, εξαιτίας της ολιγωρίας του υπουργείου Πολιτισμού να προσλάβει υπαλλήλους για τη χειμερινή περίοδο, όπως καταγγέλλουν τοπικοί φορείς.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι το Μουσείο θα είναι κλειστό κάθε Τρίτη, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό του. Το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε, ότι «και τις Τρίτες θα είναι ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών έως το ύψος του ναού του Απόλλωνα, την αίθουσα του Ηνιόχου του Μουσείου και το Ιερό της Προναίας με τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου για τους χειμερινούς μήνες». Από τους περισσότερους ερμηνεύτηκε, ότι το Μουσείο θα είναι ανοιχτό, όπως ακριβώς κάθε ημέρα.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αποφύγει το φιάσκο, άνοιξε μόλις μία από τις συνολικά 13 αίθουσες του μουσείου, αυτή που βρίσκεται κοντά στην έξοδο, με το άγαλμα του Ηνιόχου. Αντίθετα κλειστές έμειναν οι αίθουσες που φιλοξενούν τη σφίγγα των Ναξίων, το θησαυρό των Σιφνίων, τους δύο κούρους, τα χρυσελεφάντινα αγάλματα, τον ασημένιο ταύρο, τον ομφαλό και τις μετόπες του ναού του Απόλλωνα. Ακόμη το Θέατρο και το Στάδιο έμειναν κλειστά.

Όπως εκτιμούν άτομα που γνωρίζουν καλά τους χώρους του Μουσείο, ουσιαστικά άνοιξε το 60% του αρχαιολογικού χώρου και μόλις το 10% των εκθεμάτων. Όμως δεν μειώθηκε αντίστοιχα και η τιμή του εισιτηρίου, με τους επισκέπτες να πληρώνουν σήμερα 6 ευρώ, όσο και τις υπόλοιπες ημέρες της χειμερινής περιόδου.

Από νωρίς το πρωί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, άλλοι τοπικοί φορείς και απλοί πολίτες, συγκεντρώθηκαν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών για να διαμαρτυρηθούν για το λουκέτο που διαφαινόταν ότι θα μπαίνει κάθε Τρίτη. Όπως διαπίστωσαν, αυτό αποφεύχθη σήμερα, αλλά ουσιαστικά επρόκειτο για άνοιγμα-παρωδία. Τη φωνή του μαζί με αυτή των άλλων διαμαρτυρομένων, ένωσε και ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος που δήλωσε «παρών».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο protothema.gr έκανε λόγο για ολιγωρία του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο είχε ενημερώσει εγκαίρως για το πρόβλημα με επιστολές. «Κάθε χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού κάλυπτε τα κενά της χειμερινής περίοδος μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ωρομίσθιων συμβάσεων κλπ. Φέτος όμως δεν βγήκε πρόγραμμα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι, ότι το υπουργείο δεν προγραμμάτισε σωστά. Έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε ζητήσει συνάντηση και εξηγήσεις, όμως ούτε απάντηση πήραμε, ούτε είδαμε την υπουργό κυρία Κονιόρδου ή την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κυρία Βλαζάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.