Ειδησεογραφικό site

Άγριος τηλεφωνικός καβγάς Τραμπ-Μακρόν

3.204

«Σκληρές κουβέντες» αντήλλαξαν ο Ντόναλντ Τραμπ κι ο Εμμανουέλ Μακρόν, όταν ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε ωμά την πολιτική του Αμερικανού ομολόγου αναφορικά με το διεθνές εμπόριο και το μεταναστευτικό, σύμφωνα με το CNN.

Oι δύο ηγέτες μίλησαν στο τηλέφωνο την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόφαση του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά λίγο έλειψε να βριστούν.

«Ήταν πολύ άσχημο. Τρομερό», είπε πηγή στο CNN. «Ο Μακρόν νόμιζε ότι μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα, λόγω της σχέσης τους. Αλλά ο Τραμπ δεν ανέχεται να τον επικρίνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Σε ανακοίνωση του Ελυζέ πριν το τηλεφώνημα ο Μακρόν είπε ότι θλίβεται για την απόφαση των ΗΠΑ για τους δασμούς, η οποία «όχι μόνον είναι παράνομη, αλλά και εσφαλμένη από πολλές απόψεις. Είναι εσφαλμένη γιατί απαντά σε μια υφιστάμενη παγκόσμια ανισορροπία με το χειρότερο τρόπο μέσω οικονομικού εθνικισμού».

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του για το τηλεφώνημα επιβεβαίωσε ότι Τραμπ και Μακρόν συζήτησαν για το εμπόριο και τη μετανάστευση: «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το μεταναστευτικό πρόβλημα στη Λιβύη και το χρονοδιάγραμμα επίλυσής του. Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης της ισορροπίας στο εμπόριο με την Ευρώπη».

Πάντως, παρά τις σκληρές κουβέντες που αντήλλαξαν, οι δύο πρόεδροι έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία. Ο Μακρόν έχει πει στο BBC ότι έχει μια «πολύ άμεση» σχέση με τον Τραμπ, ενώ οι συνεργάτες λένε ότι θεωρεί εαυτόν ως τον «διερμηνέα του Τραμπ στην Ευρώπη».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.