Ειδησεογραφικό site

7 συμβουλές για να σας φύγει το στρες

204

Ψυχολόγος, διατροφολόγος και γυμναστής προτείνουν ασκήσεις διαχείρισης του άγχους

Της Χριστίνας Σεμερτζάκη

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ! Η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες και το τι μας ξημερώνει το μέλλον είναι τα βασικά προβλήματα που δημιουργούν πονοκέφαλο, άγχος και στρες στους περισσότερους Έλληνες. Τα κρούσματα πανικού πληθαίνουν, με τους ειδικούς να συστήνουν ψυχραιμία. Επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων δίνουν οδηγίες στους πολίτες για τη διαχείριση του άγχους και του φόβου, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας όλων μας.

«Ψυχραιμία και σωστή διαχείριση των προβλημάτων» συστήνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου κ. Παρρησία Σαλεμή. «Κατανοώ ότι τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν έντονο άγχος στους πολίτες. Στην ίδια κοινωνία ζούμε όλοι και βλέπουμε πόσο χειροτερεύει η κατάσταση. Από τον περασμένο Μάρτιο διακρίνουμε αυξητική τάση των κρουσμάτων πανικού από ανθρώπους που είναι αγχώδεις. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτό που μας συμβαίνει συνολικά και να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα ότι κάποιος άλλος έχει αποφασίσει για σένα. Επίσης είναι άσχημο το να νιώθεις ότι όλα τα προβλήματα και δη τα οικονομικά σε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην γκιλοτίνα. Συστήνω στους πολίτες να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους σε όλα τα αρνητικά σενάρια. Διότι η τηλεόραση τείνει να μας τρελάνει!» εξηγεί η κ. Σαλεμή.

«ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ»

Όσον αφορά το αν πρέπει να συζητήσουμε με τους οικείους μας τα θέματα που μας απασχολούν, η κ. Σαλεμή τονίζει την ανάγκη «να ακούμε πρώτα και μετά να νουθετούμε. Είναι ιδιαίτερα σύνηθες όταν το άτομο αντιμετωπίζει πρόβλημα να θέλει να το μοιραστεί με το οικογενειακό του περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς ή οι φίλοι πρέπει να ξέρουν ότι εκείνη τη στιγμή το άτομο θέλει απλώς να πει το πρόβλημά του και όχι να ακούσει χίλιες δυο συμβουλές. Ούτε το να μειώσουμε το πρόβλημα του άλλου προβάλλοντάς του άλλες πιο άσχημες καταστάσεις είναι σωστή αντιμετώπιση. Το “και μη χειρότερα” που λέμε δεν αποτελεί ανακούφιση τη στιγμή της κρίσης. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να του δώσουμε μία πληροφορία για να διευκολυνθεί, αφού πρωτίστως τον ακούσουμε προσεκτικά».

Τα συμπτώματα του άγχους και του στρες ποικίλλουν, σύμφωνα με την κ. Σαλεμή. «Άλλα άτομα παρουσιάζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Άλλα έχουν πλάκωμα στο στήθος και δύσπνοια. Άλλοι ασθενείς χάνουν τον έλεγχο και φτάνουν σε σημείο να μην μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους κανονικά. Τότε πρέπει να επισκεφθούν οπωσδήποτε έναν ψυχολόγο. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουν τα συμπτώματα να τους κυριεύσουν για να ζητήσουν βοήθεια. Επιπλέον, θεωρώ άσκοπο το να αναρτά κάποιος το πρόβλημά του στο διαδίκτυο. Το να συγκρίνουμε περιπτώσεις που, κατά τη γνώμη μας, μοιάζουν με τη δική μας είναι μεγάλο λάθος. Δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να κάνουμε μόνοι μας διαγνώσεις. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Κατά κανόνα χρειάζονται περί τις οκτώ συνεδρίες για να πούμε ότι μάθαμε στο αγχώδες άτομο να διαχειρίζεται το άγχος. Και φυσικά σε ορισμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα στη διπολική διαταραχή ή στην ψύχωση, απαιτείται και φαρμακευτική αγωγή» καταλήγει η κ. Σαλεμή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Μπορεί η γυμναστική να μας βοηθήσει να αποβάλουμε έστω προσωρινά το στρες; Εμπνευσμένες από τις ευεργετικές τεχνικές της γιόγκα και του τάι τσι, το παρακάτω ασκησιολόγιο υπόσχεται να διώξει το άγχος που προκαλεί η καθημερινότητα. Μέσω αυτών των ασκήσεων μπορείτε να χαλαρώσετε και να κοιμάστε καλύτερα. Για να ελευθερωθείτε από συνεχές βουητό στα αυτιά, μπορείτε να κάνετε μασάζ στα δυο σημεία που βρίσκονται στη βάση του κρανίου, ακριβώς πίσω από τα αυτιά. Πρόκειται για μια κίνηση που καθαρίζει το μυαλό. Για να απαλλαγείτε από την αϋπνία, σηκώστε ψηλά τα πόδια σας για να βελτιωθεί η φλεβική κυκλοφορία. Αδειάζοντας το μυαλό από κάθε σκέψη, σκεφτείτε ότι ο τένοντας του δεξιού ποδιού γλιστράει ανάμεσα στο μεγάλο και το δεύτερο δάχτυλο του αριστερού. Αλλάξτε για το άλλο πόδι. Μπορείτε να διώξετε τον πονοκέφαλο πιάνοντας το δέρμα του αυχένα και τραβώντας το προς τα πάνω κουνώντας το κεφάλι πάνω – κάτω. Διώξτε την εξάντληση γλιστρώντας το δεξί σας χέρι κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη. Αλλάξτε για τη δεξιά πλευρά.

Τι να τρώμε και τι να πίνουμε

Μπορούμε με τη διατροφή μας να μειώσουμε το άγχος; Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Δρ Γρηγόρης Ρίσβας συστήνει στους αναγνώστες του «Καρφιού» ψυχραιμία και μέτρο στην κατανάλωση της ζάχαρης, της καφεΐνης, του αλκοόλ και του αλατιού. «Δεν υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποκλείσουμε. Ας περιορίσουμε την κατανάλωση του καφέ και των αναψυκτικών. Και ας ενυδατώνουμε τον οργανισμό με ένα φυσικό χυμό ή με νερό αντί με καφεΐνη που προκαλεί εγρήγορση και που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας» τονίζει ο Δρ Ρίσβας.

Το φαγητό και το ποτό είναι η παρηγοριά μας στις δύσκολες εποχές που ζούμε. «Δεν μπορούμε να πούμε: μην πιείτε αλκοόλ ή μη φάτε σουβλάκι, καθώς το φαγητό και το ποτό αποτελούν παρηγοριά και ψυχική διέξοδο. Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζονται οι άνθρωποι τον πόνο τους και την ανησυχία τους γύρω από ένα τραπέζι ή πίνοντας μια μπίρα για να ξεχάσουν. Ας αραιώνουμε όμως το ποτό μας με ένα-δύο παγάκια και ας “αραιώνουμε” το φαγητό μας με μία σαλάτα ή με λίγα φρούτα αντί με παγωτό. Λόγω κρίσης έχει αυξηθεί η κατανάλωση έτοιμου φαγητού. Προτείνω λοιπόν να φάει κάποιος σουβλάκι με αλάδωτη πίτα. Ας καταναλώσει όμως και σαλάτα. Αν θέλει να φάει και πατάτες, ας μοιραστεί μια μερίδα με δύο ή τρία άτομα ώστε να μην καταναλώσει πάρα πολύ λίπος» καταλήγει ο Δρ Ρίσβας.

ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

  1. Κλείστε την τηλεόραση
  2. Μιλήστε με συγγενείς
  3. Αφήστε τις νουθεσίες
  4. Φάτε ελαφριά
  5. Με μέτρο ζάχαρη, αλάτι, καφεΐνη και αλκοόλ
  1. Πιείτε χυμούς
  2. Κάντε μασάζ στα αυτιά

Τα σχόλια είναι κλειστά.