Ειδησεογραφικό site

Όχι στην εκλογολογία, ναι στις… εκλογές

37

pallikarisΤου Ευτύχη Παλλήκαρη

Δεν είναι μόνο οι αντιθέσεις ανάμεσα στο Μαξίμου και την Αριστερή Πλατφόρμα που ταλανίζουν την κυβέρνηση (και τη χώρα). Είναι και οι αυτό-διαψεύσεις όπως αυτές εκφράζονται ακόμα και σε επίπεδο υπουργών.

Μόλις το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε ότι «οι απώλειες στην δύναμη της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και η ανάγκη να υπάρξει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση με βάση την πραγματικότητα της νέας συμφωνίας φέρνουν εκ των πραγμάτων το θέμα των εκλογών πιο κοντά».

Λίγες ώρες αργότερα, τον υπουργό «άδειαζε» η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας πως «η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται. Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται ,αυτή τη στιγμή, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η επόμενη ημέρα, με πρώτο και βασικό στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σχετικά με το χρέος. Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει».

Η διάψευση κάθε άλλο παρά ακυρώνει τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που συμπεριλαμβάνουν σενάρια αιφνιδιασμού, με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ακόμα και στις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την επιλογή της 25ης Οκτωβρίου.

Στην εκλογολογία έχουν προσχωρήσει όλες σχεδόν οι… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο στοιχείο που εισάγει το Μαξίμου είναι ότι θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ρίχνοντας το «κρίμα» στην αντιπολίτευση.

Πράγματι, τα τελευταία 24ωρα η Ν.Δ., κυρίως, δηλώνει πως μετά την ψήφιση του μνημονίου Νο 3, δεν θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χάσει το κοινοβουλευτικό μαξιλάρι ασφαλείας, που της παρέχει η ευρωπαϊκή πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε μια τέτοια περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες θα εμφανιστεί ως λύση ανάγκης και η ευθύνη θα επιμεριστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι η τακτική που ακολουθείται και για την επίρριψη της ευθύνης στην Αριστερή Πλατφόρμα σε περίπτωσης διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλύτης για όλα αυτά βεβαίως θα είναι η κατάληξη ή μη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές τις προσεχείς ώρες…

Αναδημοσίευση από Athens Voice

Τα σχόλια είναι κλειστά.