Ειδησεογραφικό site

Χωρίς φάρμακα οι άποροι – Θα τα προμηθεύονται μόνο από το νοσοκομείο

52

Ένα Γολγοθά καλούνται να ανέβουν οι άποροι με τα κενά και τα λάθη που υπάρχουν στο νοσοκομειακό σύστημα και τα οποία συν τω χρόνω αποκαλύπτονται.

Συγκεκριμένα, αλλαγές στη ζωή των άπορων ασθενών επιφέρει νέα εγκύκλιος που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2014 από τον τέως υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και ήδη εφαρμόζεται σε αρκετά νοσοκομεία ανά την Ελλάδα.

Αφορμή για την ανάδειξη του θέματος στάθηκε η καταγγελία της άπορης καρκινοπαθούς Κωνσταντίνας Δημοπούλου που γνωστοποίησε τα κενά του συστήματος, που βαραίνουν τους άπορους.

Σύμφωνα με την ίδια, αφού, όπως επιβάλλει η νέα εγκύκλιος συνταγογράφησε ηλεκτρονικά τα φάρμακά της στο βιβλιάριο απορίας που διαθέτει, όταν πήγε στο φαρμακείο του νοσοκομείου να τα παραλάβει δεν της τα έδωσαν, καθώς το σύστημα την «αναγνώρισε» ως ανασφάλιστη, επειδή στο παρελθόν ήταν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ!

Πράγματι, αποκαλύπτεται πως υπάρχει εμπλοκή στους καταλόγους των άπορων, όπως αυτοί έχουν «περαστεί» στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Σχετικά με τη διαδικασία, οι άποροι δηλώνουν την κατάστασή τους στους κατά τόπους δήμους και περιφέρειες όπου ανήκουν. Έπειτα το υπουργείο Υγείας συλλέγει από τους δήμους και τις περιφέρειες τα στοιχεία τους και τα αποστέλλει στην ΗΔΙΚΑ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο. Και αυτό είναι που θα βυθίσει τους άπορους περισσότερο στην απελπισία. Πλέον οι άποροι θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία. Αδιέξοδο ξανά, καθώς με μειωμένους προϋπολογισμούς τα φαρμακεία των νοσοκομείων, βρίσκονται οριακά ώστε να προμηθεύσουν φάρμακα για τους άπορους.

Από την άλλη, οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στις δομές του ΕΟΠΥΥ, όπως και οι ασφαλισμένοι, καταβάλλοντας για τα φάρμακά τους 25% συμμετοχή.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, η κυρία Δημοπούλου, όπως και άλλοι άποροι έχουν μείνει χωρίς φάρμακα, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή. Η εμπλοκή στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, που τους εμφανίζει ως ανασφάλιστους, ταυτόχρονα με την αλλαγή στη νομοθεσία, που προβλέπει οι άποροι να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία, στέλνει αυτόματα αυτούς τους ανθρώπους να προμηθευτούν τα φάρμακά τους καταβάλλοντας συμμετοχή, όταν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ακόμη και αν αποκατασταθεί το ζήτημα στους καταλόγους των άπορων της ΗΔΙΚΑ, είναι αμφίβολο εάν τα δημόσια νοσοκομεία, με τους μειωμένους προϋπολογισμούς θα μπορούν να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους άπορους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.