Ειδησεογραφικό site

«Κατηγορώ» Άδωνι σε Κουρουμπλή για μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων

39

Δεν υφίσταται θέμα μείωσης της χρηματοδότησης των νοσοκομείων υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την εντεινόμενη οικονομική ασφυξία στην οποία περιέρχονται τα δημόσια νοσοκομεία και η οποία εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί το επόμενο δίμηνο, οδηγώντας ακόμη και σε λουκέτο κάποια εξ αυτών.

Με ανακοίνωση του ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχεται πως υπήρχε μειωμένη χρηματοδότηση, αλλά αναφέρει πως ο  προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων είναι εγκεκριμένος δεν εξαρτάται από τη ροή και το ποσό της χρηματοδότησης.

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είτε ψεύδεται ασυστόλως είτε βρίσκεται σε απόλυτη άγνοια»  δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης  κι επικαλούμενος έγγραφα για το επίμαχο θέμα της χρηματοδότησης επι των ημερών του στην Αριστοτέλους, που δείχνουν ότι υπήρχε απόλυτη συμφωνία στα ποσά που πιστώνονταν και εκταμιεύονταν, προ(σ)καλεί τόσο τον κ. Κουρουμπλή, όσο και τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Δημήτρη Βαρνάβα «να τοποθετηθούν στο ζήτημα της δραματικής περικοπής της χρηματοδότησης που βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς κομματικές αγκυλώσεις».

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο αναφέρει ότι οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων για το 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 1,38 δισ. ευρώ, έναντι 1,61 δισ. το 2014. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και άλλες υπηρεσίες.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, για τον μήνα Ιανουάριο οι δαπάνες των νοσοκομείων ανήλθαν στα 87,7 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού) ενώ η χρηματοδότηση που έλαβαν για τις δαπάνες Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκατ.ευρώ.
Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνει το υπουργείο, τα νοσοκομεία έλαβαν λιγότερα χρήματα διότι είχαν συνολικά ταμειακά διαθέσιμα κατατεθειμένα σε τράπεζες 258,5 εκατομμύρια ευρώ (δεσμευμένα τα 93,4 εκατομμύρια και προς διάθεση τα 165,1 εκατομμύρια ευρώ). «Με βάση τα εν λόγω διαθέσιμα κι εκτιμώντας την ταμειακή κατάσταση των νοσοκομείων χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο των δαπανών τους τα νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο, όπως το ΚΑΤ, το νοσοκομείο Μυτιλήνης και το “Χατζηκώστα” Ιωαννίνων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Άδωνις: Έχουν άγνοια ή ψεύδονται;

Η χαμηλή, μειωμένη κατά το ήμισυ, χρηματοδότηση του Ιανουαρίου των νοσοκομείων ευαισθητοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά του πρώην υπουργού Υγείας, κ. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την έκβαση της κατάστασης.  Με αναρτήσεις του, δε, στο twitter, αναφέρθηκε στη δική του θητεία τον περυσινό Ιανουάριο, και στις αποφάσεις που φέρουν την υπογραφή του για το ίδιο Θεμα, της χρηματοδότησης.

Θυμίζει  λοιπόν, με αρκετή δόση ειρωνείας προς την νυν αριστερή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι «ο κακός μνημονιακός Γεωργιάδης υπέγραψε για τον Ιανουάριο του 2014 συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων που ήταν 99,74 εκατ. ευρώ, και αυτό ακριβώς το ποσό είχε εκταμιευτεί». Πρόκειται για τα διπλάσια χρήματα, σε σύγκριση με τον Ιανούαριο του 2015, επισημαίνει, σχολιάζοντας «Ντροπή τους».

«Τα χρήματα που αναφέρονται ως ταμειακά υπόλοιπα είναι χρήματα που πράγματι βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά δεν είναι δικά τους. Είναι χρήματα που οφείλονται σε προμηθευτές για αγορές υλικού, φαρμάκου, τροφίμων, υπηρεσιών κοκ.» λέει ο κ. Γεωργιάδης, διερωτώμενος πως θα βρεθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή όταν οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου εγκρίνουν τις δαπάνες για τις προμήθειες που αφορούν το 2014.

Άδωνις… καλεί Βαρνάβα

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Υγείας πετάει το γάντι στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρη Βαρνάβα, στέλνοντας του πρόσκληση μέσω του protothema.gr να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, συστήνοντας του ωστόσο να «ξεχάσει» την κομματική του ιδιότητα και βλέποντας το θέμα με την αντικειμενική ματιά του γιατρού και του ασθενή.

«Καλώ τον κ. Βαρνάβα να λάβει θέση ως πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σε αυτό το μείζον Θέμα για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας, και ει δυνατόν χωρίς την κομματική του ιδιότητα, αλλά πρωτίστως ως γιατρός και ως πολίτης» λέει ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς τον θεσμικό εκπρόσωπο των Νοσοκομειακών γιατρών, με τον οποίο είχαν αναπτύξει σχέση έντονης έως ακραίας αντιπαράθεσης καθ όλη την υπουργική θητεία του κ. Γεωργιάδη.

Πρόκειται για μια κίνηση καλά στοχευμένη απο τον πρώην υπουργό, καθώς ο κ. Βαρνάβας την τελευταία τετραετία είχε απορρίψει κάθε απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ως μνημονιακή και συνεπώς καταστροφική για την υγεία, και ένα απο τα βασικά θέματα της αντιμνημονιακής ατζέντας του ήταν η συρρίκνωση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.