Ειδησεογραφικό site

Χωρίς φάρμακα έμειναν οι οροθετικοί στα δημόσια νοσοκομεία

32

Νέες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά σκευάσματα στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Μετά την προβληματική πρόσβαση των ασθενών με HIV/AIDS στο φαρμακείο του νοσοκομείου «Αττικόν», στο οποίο εστάλη και εξώδικο, ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δύσκολη έως ακατόρθωτη είναι η πρόσβαση στα φαρμακεία των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Λαϊκό», με αποτέλεσμα οροθετικά άτομα που παρακολουθούνται από τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων να μην μπορούν να λάβουν την αγωγή τους.

Όπως αναφέρει η «Θετική Φωνή», «σε επικοινωνία που είχαμε με το Διοικητή του «Λαϊκού» κ. Ιωάννη Πατσιογιάννη, λάβαμε τη διαβεβαίωση πως εξασφαλίστηκε σήμερα το ειδικό κονδύλιο για την προμήθεια αντιρετροϊκών φαρμάκων και ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ανάλογες διαβεβαιώσεις λάβαμε και από το φαρμακείο του «Ευαγγελισμού». Η προϊσταμένη κ. Βλάχου, μας ενημέρωσε ότι χθες Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου υπήρχε έλλειψη μόνο σε ένα συγκεκριμένο σκεύασμα, αλλά σήμερα έχει αποκατασταθεί η διάθεσή του προς τα άτομα που ακολουθούν τη συγκεκριμένη αγωγή. Παραδέχτηκε ωστόσο πως το πρόβλημα της έλλειψης κονδυλιών μέχρι το τέλος του έτους δε θα έχει επιλυθεί οριστικά».

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» τονίζει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, προσπαθώντας να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.

Αναφέρει ενδεικτικά πως το ζήτημα των ελλείψεων των αντιρετροϊκών σκευασμάτων τέθηκε στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Δέδες και ο διευθυντής κ. Γιάννος Λιβανός με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο την περασμένη Τετάρτη. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ενδεχόμενο της αποδέσμευσης του σχετικού κονδυλίου από το γενικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας εκτιμά ότι «η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δείχνει να έχει κατανοήσει ότι το πάγιο αίτημά μας για δημιουργία ανεξάρτητου κωδικού για τη χρέωση των δαπανών των αντιρετροϊκών φαρμάκων αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική και καθαρή απάντηση στο πρόβλημα. Ωστόσο η καθυστέρηση υλοποίησης της συγκεκριμένης λύσης επιτείνει καθημερινά την αγωνία των ανθρώπων που ζουν με HIV αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή στη φαρμακευτική τους αγωγή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.