Ειδησεογραφικό site

«Χρυσά» πληρώνουν τα καύσιμα οι Έλληνες

33

Οι τιμές των καυσίμων έχουν σαφώς πτωτική πορεία, μειώνονται ομοιόμορφα τόσο στα διυλιστήρια, όσο και στα πρατήρια, ωστόσο, λόγω της υψηλής φορολογίας η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της ΕΕ στα καύσιμα. Αυτό επισημαίνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση για τη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων.

Από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η τιμή διυλιστηρίου μειώθηκε κατά 190 ευρώ το χιλιόλιτρο ή 19 λεπτά το λίτρο. Παρόμοια ήταν για το ίδιο διάστημα και η μείωση των τιμών στα πρατήρια, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 31,3%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 62,6% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 6,1%».

Η ΟΒΕ ζητά επίσης μείωση φόρων στα καύσιμα υπενθυμίζοντας ότι το 2010, η τότε κυβέρνηση αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της βενζίνης από 410 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 670 ευρώ και τον ΦΠΑ από 19% στο 23%. Το αποτέλεσμα ήταν να παρουσιαστεί συνολική αύξηση κατά 336,20 ευρώ το χιλιόλιτρο ή κατά 68,90%.

Πηγή: parapolitika.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.