Ειδησεογραφικό site

Υεμένη: Οι φιλοϊρανοί αντάρτες διέλυσαν τη Βουλή

43

Οι φιλοϊρανοί σιίτες αντάρτες Χούδι οι οποίοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, ανακοίνωσαν με δήλωσή τους στην κρατική τηλεόραση τη διάλυση της Βουλής.

Στη θέση της, το κίνημα των Χούδι θα διορίσει νέα, μεταβατικού χαρακτήρα Εθνοσυνέλευση. Η τελευταία θα εκλέξει πενταμελές προεδρικό συμβούλιο, το οποίο θα χειρίζεται τις κρατικές υποθέσεις.

Η χώρα της αραβικής χερσονήσου βρίσκεται σε πολιτικό χάος, αφού δεν υπάρχει ούτε πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κυβέρνηση, μετά την παραίτησή τους, τον Ιανουάριο.

Η χώρα αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων αποσχιστικό κίνημα των νότιων περιοχών της, τη δράση των τζιχαντιστικών σουνιτικών οργανώσεων Αλ Κάιντα και Ανσάρ Αλ Σαρία, καθώς και την φιλοϊρανική εξέγερση των Χούδι στο βορρά.

Την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας έχει αναλάβει εξάλλου ανώτατη επιτροπή υπό το ανώτατο στέλεχος του κινήματος, Μοχάμεντ Αλ Χούδι.

Η οργάνωση ονομάζεται επισήμως «Ανσάρ Αλλάχ» (Υποστηρικτές του Θεού), έχει αντισημιτικά και αντιαμερικανικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά και έχει ως βασικούς συμμάχους και χρηματοδότες το σιιτικό Ιράν, το καθεστώς Άσαντ της Συρίας και τη ριζοσπαστική σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Αντίπαλοί της είναι οι τζιχαντιστές σουνίτες τόσο της Αλ Κάιντα όσο και του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και η ισχυρότατη σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.