Ειδησεογραφικό site

Τσακαλώτος: Το πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή του Μνημονίου θα εξαρτηθεί από εμάς

25

 

Το νέο μνημόνιο διαφέρει στο ότι δεν υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εισήγηση του στις επιτροπές που εξετάζουν το κείμενο στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια.

Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τον Οκτώβριο θα υπάρχει ένα νέο πακέτο μέτρων  για το 2017 και το 2018, που θα περιλαμβάνει και τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και επισήμανε ότι από τα 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, τα 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τις τράπεζες.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018, ενώ έκανε λόγο για πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή και μικρότερους στόχους όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι θεσμοί ήθελαν να μην μπορούμε να νομοθετήσουμε για τα εργασιακά μέχρι το Μάρτιο του 2016 και πως «πετύχαμε να έχουμε τη δυνατότητα νομοθέτησης για τα εργασιακά τον Οκτώβριο». Ο κ. Τσακαλωτος ανέφερε ότι δεσμευτήκαμε μέχρι τον Μάρτιο του 2016 να καταθέσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι «στη συζήτηση για το αν θα μας επιβάλλουν το δικό τους πρότυπο, θα δείτε ότι μέσα στο Μνημόνιο υπάρχει η πρόβλεψη να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη, τον αγροτικό τομέα και την ενέργεια». «Το πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή του Μνημονίου θα εξαρτηθεί από τη δικιά μας αντίδραση», υπογράμμισε με νόημα ο υπουργός και δήλωσε ότι στις 20 Αυγούστου είναι η προθεσμία για την ψήφιση των προαπαιτουμένων, ενώ η πρώτη πληρωμή από τον ESM θα διατεθεί για την πληρωμή παλαιότερων δανείων και τις τράπεζες.

Παρά ταύτα, δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει κάποιο μέρος των χρημάτων στην οικονομία και πως είναι καίριο να υπάρχει πρόβλεψη για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων. «Καμία αμφιβολία, ότι υπάρχουν υφεσιακά μέτρα» σημείωσε προσθέτοντας ότι το επόμενο πακέτο θα εξαρτηθεί απ΄την πρώτη αξιολόγηση. «Εχετε το σύνολο του πακέτου και να δείτε θετικά και αρνητικά και ο καθένας να έχει την κρίση του», κατέληξε ο υπουργός.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.