Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Να διασφαλίσουμε ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει για πολύ

38

«Να διασφαλίσουμε ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει για πολύ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 80ής ΔΕΘ, ένα χρόνο μετά το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο ωστόσο έμεινε ανεπίδοτο γράμμα…

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του, επιχείρησε έναν απολογισμό ακριβώς πάνω σε αυτό το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι, στην ουσία, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται. «Υλοποιήσαμε προεκλογικές δεσμεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανώς αποκομμένος από την κοινωνία, αλλά και από τις δημοσκοπήσεις, που άλλα λένε και άλλα δείχνουν, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των ιδιαίτερα -όπως είπε- αντίξοων συνθηκών, δηλώνοντας μάλιστα πως η κυβέρνησή του έδωσε δείγματα γραφής ενός άλλου πολιτικού ήθους.

Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς από το βήμα της ΔΕΘ, ο τέως πρωθυπουργός, παράλληλα, εγκάλεσε εμμέσως τη ΝΔ, χωρίς να την κατονομάσει, για κρυφή ατζέντα.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ μίλησε και για το αναπτυξιακό μοντέλο που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για ανάπτυξη, η οποία δεν θα βασίζεται στην κοινωνική ισοπέδωση.

«Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τον εαυτό τους. Κραύγαζαν ότι έχουμε κρυφό σχέδιο να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ και έμειναν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα, το οποίο καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Αυτό που θέλουν είναι να κρύψουν προθέσεις και στρατηγικές. Δεν θα το επιτρέψουμε. Γιατί οι προγραμματικές θέσεις απουσιάζουν από τις καμπάνιες τους» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε, δε, να εμφανίζεται… μνημονιακότερος των μνημονιακών -ήτοι, των πολιτικών του αντιπάλων-, τους οποίους χλεύαζε μέχρι πρόσφατα. Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τους δανειστές, τονίζοντας ότι κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να φέρει καλύτερη, αν και όλις πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι το Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνησή του, θα είναι καλύτερα να μην εφαρμοστεί!

Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη θα φέρουν εξοικονόμηση πόρων 20 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδύσεων, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης έως και 83 δισ. σε βάθος τριετίας από τον ESM «κλείνει τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Συνέχισε, δε, αναφερόμενος σε όσα έγιναν από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που είχε εξαγγείλει πέρυσι. Εκανε αναφορά στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, στην κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και τη δωρεάν πρόσβαση στην υγεία και για μη ασφαλισμένους.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πυλώνα, είπε ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, πέρασε η ρύθμιση για τις 100 δόσεις που έχουν εκμεταλλευτεί 750.000 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, ενώ σταμάτησαν οι ποινικές διώξεις για χρέη κάτω από 50.000 ευρώ.

Όπως είπε, 100.000 άνεργοι είναι ήδη σε επιδοτούμενα προγράμματα και μέχρι το Φεβρουάριο θα φτάσουν τις 212.000 θέσεις. Προγραμματίζονται, ανέφερε, 150.000 προσωρινές θέσεις εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών.

Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, υποστήριξε ότι βγήκαν από το συρτάρι οι υποθέσεις, ενώ προχωρά η διασταύρωση καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων σε βάθος δεκαετίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην Παιδεία, μιλώντας για τη ανάγκη αναμόρφωσης των δημοσίων σχολείων, ώστε να παρέχουν πραγματική μόρφωση, «ξεχνώντας» μάλλον ότι ο ίδιος είχε τοποθετήσει στο υπουργείο Παιδείας τον κ. Μπαλτά, ο οποίος όχι μόνο είχε καταφερθεί ενάντια στην «αριστεία», αλλά άφησε και τα σχολεία να ανοίξουν, τις επόμενες ημέρες (σ.σ. στις 11 Σεπτεμβρίου), με τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.