Ειδησεογραφικό site

Το who is who των golden boys του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοί είναι, τί έχουν κάνει, οι “φίλοι” τους και πού θα πάνε

494

Μία παρουσίαση των τεχνοκρατών της Κουμουνδούρου που θα αναλάβουν το μεγάλο στοίχημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αλλά και θα στελεχώσουν τα κρίσιμα πόστα για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενεί η εφημερίδα Παραπολιτικά

Με το βλέμμα σε πιθανές πρόωρες εκλογές από το 2015, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας ότι στην περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της χώρας δεν πρόκειται να τοποθετήσει “κατσαπλιάδες” στις τράπεζες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στα Παραπολιτικά, όποιες διοικήσεις αλλάξουν στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία θα πρέπει να απολαμβάνουν την εκτίμηση των αγορών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για παράδειγμα, ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, η συνάντηση του οποίου με τον Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα μόνο τυχαία δεν ήταν.

Επί της ουσίας, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας εκτιμάται ότι θα τοποθετήσει σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, ειδικά στα οικονομικά υπουργεία, ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται στον στενό πυρήνα του επικεφαλής της, έχουν καλές σπουδές και, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, αποτελούν τα golden boys του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τραπεζίτες

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμη και ένα απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου να αντικατασταθεί, η τράπεζα θα πρέπει να υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της θα το μεταβιβάσει στην ΕΚΤ, που θα εγκρίνει την τοποθέτηση, για να ακολουθήσει η σχετική ανακοίνωση από το πιστωτικό ίδρυμα. Το πράσινο φως μέχρι σήμερα το έδινε η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τώρα η έγκριση θα έρχεται από τη Φρανκφούρτη. Οσον αφορά τα σημερινά πρόσωπα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι έντονα δυσαρεστημένος μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, οι σχέσεις του οποίου με την Κουμουνδούρου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Σε κάθε περίπτωση, πρόσωπα που φαίνεται να έχουν την αποδοχή των αγορών είναι μεταξύ άλλων ο Γιώργος Προβόπουλος, ο Θεόδωρος Πανταλάκης, η Λούκα Κατσέλη και ο Νίκος Καραμούζης.

Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, παρόλο που είναι αμιγώς Νεοδημοκράτης, εν τούτοις πηγές της αγοράς θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς διέπραξε «unfair», όταν δεν ανανέωσε τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και τούτο διότι ο κ. Προβόπουλος είχε χειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την κρίση του 2011-2012. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο κ. Σαμαράς τον ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι τερματίζεται η θητεία του στην ΤτΕ, αφού ήδη είχε ανακοινωθεί το όνομα του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την Τέταρτη μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πηγές της Κουμουνδούρου λένε ότι ο κ. Προβόπουλος έχει συμμετάσχει τους τελευταίους μήνες σε κάποιες κλειστές συσκέψεις υπό τον κ. Τσίπρα. Οι συσκέψεις αυτές κρατήθηκαν μυστικές, αλλά προφανώς υπό την πίεση των δηλώσεων του Γ. Στουρνάρα τη Δευτέρα κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιοποιηθεί μια επίσημη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών. Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, εξηγούν ότι θα ήθελαν να δουν τον κ. Προβόπουλο στη διοίκηση μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ή ακόμα και υπό προϋποθέσεις στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, δεν αποκλείουν να αναλάβει μια κρίσιμη κυβερνητική θέση.

Ενα άλλο πρόσωπο που εκτιμούν οι αγορές είναι ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, Θεόδωρος Πανταλάκης. Σήμερα δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, στις αναδιαρθρώσεις εταιρειών, ενώ ήταν από τους ανθρώπους που προέβλεψαν την κρίση του 2008. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Λούκα Κατσέλη, η οποία όμως, τουλάχιστον επίσημα, δεν έχει αξιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και συνομιλεί με πολλά στελέχη του και με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το πρώην στέλεχος της Πειραιώς Νίκος Καραμούζης, το όνομα του οποίου εξάλλου συζητείται στα πολιτικά και επιχειρηματικά παρασκήνια για το ενδεχόμενο να αναλάβει επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε κοντά, μέσω της Λούκας Κατσέλη, με την οποία διατηρούν φιλία ετών.

Άλλα ονόματα που συζητιούνται για να αναλάβουν πόστο σε μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

Γιάννης Δραγασάκης+

Ο Γ. Δραγασάκης έχει σπουδές στο LSE της Μεγάλης Βρετανίας και μεγάλη κοινοβουλευτική θητεία, ενώ θεωρείται γενικά ήπιων τόνων. Εχει καλές επαφές στο εξωτερικό και είναι υπέρμαχος του δόγματος ότι το κόμμα πρέπει να μιλάει απευθείας με τους φορείς της παγκόσμιας οικονομίας. Προς επίρρωση τούτων, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι και προ ημερών μίλησε στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Levy ως μοναδικός καλεσμένος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος, δε, σε διεθνές ακροατήριο, με βαθιά γνώση των θεμάτων της παγκόσμιας οικονομίας, ανέλυσε τις βασικές επιδιώξεις του κόμματός του για το χρέος, τονίζοντας πως το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί δεν είναι απλώς «αντιμνημονιακό», αλλά στοχεύει στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ανάπτυξης και παραγωγικού υποδείγματος. \

Ο Γιάννης Δραγασάκης έχει αναλάβει δύσκολες αποστολές για λογαριασμό του κόμματος. Τον Σεπτέμβριο, μαζί με τον κ. Γ. Σταθάκη, ταξίδεψε στο Βερολίνο σε μυστική αποστολή προκειμένου να συναντηθεί με τον μέχρι πέρυσι εκτελεστικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, Γεργκ Ασμουσεν.

Γιάννη Μηλιός

Στα τέλη του ’70, ο Γιάννης Μηλιός διάβαζε Αλτουσέρ και Πουλαντζά, έβλεπε Αγγελόπουλο και Γκοντάρ και έβαζε στοίχημα πως θα άλλαζε τον κόσμο. Τριάντα χρόνια μετά, στο Λονδίνο, αναγκάστηκε να χορέψει με τους «λύκους των αγορών», οι οποίοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα σκληροί στις απόψεις τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, και ο ίδιος δεν δίστασε να βάλει μια καλή γραβάτα για να συναντήσει τους εκπροσώπους των μεγάλων funds.

O κ. Μηλιός, λένε όσοι τον γνωρίζουν, δεν είναι καθόλου ήπιων τόνων, αλλά αρκετά συγκρουσιακός. Εξηγούν ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τους δανειστές στην περίπτωση που αναλάβει μέλος του οικονομικού επιτελείου. Θεωρείται από τους ρεαλιστές της Κουμουνδούρου, κάτι το οποίο φοβίζει ιδιαίτερα την «Αριστερή Πλατφόρμα». Ο καθηγητής του ΕΜΠ και οικονομικός νους του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει μελέτη για μια πανευρωπαϊκή λύση στο χρέος. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια λύση τύπου Δυτικής Γερμανίας το 1953 και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εκβιασμός από την πλευρά των δανειστών ικανός να κάνει την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει: «Οσο δεν δίνονται οι δόσεις, απλώς δεν θα αποπληρώνονται τα ομόλογα που λήγουν», εξηγεί όταν ερωτάται σχετικά.

Γιώργος Σταθάκης

Ο Χανιώτης βουλευτής θεωρείται από τους αγαπημένους των δημοσιογράφων, καθώς είναι ιδιαίτερα ήπιων τόνων. Λειαίνει τις γωνίες, απαντάει στις ερωτήσεις τεχνικού χαρακτήρα, όπως «πού θα βρείτε τα λεφτά;» και άλλες αυτής της κατηγορίας, σαν τεχνοκράτης και αποφεύγει τις καταγγελίες και τη ριζοσπαστική γλώσσα που χρησιμοποιούν άλλα στελέχη. Οι φίλοι του εξηγούν ότι άνθρωποι όπως ο Γ. Σταθάκης συμπληρώνουν τον Αλ. Τσίπρα και καθησυχάζουν όλους εκείνους που ανησυχούν μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ τους… πάρει τα σπίτια και τα χωράφια. Αλλοι, όμως, διατείνονται ότι ο σύντροφος καθηγητής το παραξηλώνει στο στρογγύλεμα. Οι πιο ψύχραιμοι, πάντως, ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνουν ότι άνθρωποι σαν τον Σταθάκη είναι πολύτιμοι.

Το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μεγάλη περιουσία. Διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε αμοιβαία κεφάλαια, έχοντας επενδύσει συνολικά 426.000 ευρώ σε κολοσσούς όπως οι JP Morgan, BlackRock και άλλες αντίστοιχες εταιρείες. Είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να χορέψει «με τους λύκους των αγορών». Προ ολίγων εβδομάδων μετέβη στο Λονδίνο μαζί με τον Γιάννη Μηλιό, προσκεκλημένοι στο City, και συνομίλησαν με εκπροσώπους των πιο ισχυρών εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο. Μάλιστα, σε εκείνες τις συναντήσεις δεν δίστασε να ντυθεί περισσότερο θεσμικά και εμφανίστηκε με γραβάτα. Τον Οκτώβριο έλαβε μέρος στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ευκλείδης Τσακαλωτός

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται σκληρός αντιμνημονιακός, αν και είναι από τους πιο πλούσιους βουλευτές. Πέρυσι προκλήθηκε σάλος εντός του ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε γνωστό το «πόθεν έσχες» του. Οι επενδύσεις που έχει κάνει, ύψους 500.000 ευρώ, είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα σε ξένα funds, όπως BlackRock Global Funds, JP Morgan Fund, Invesco Balanced Risk Allocation Fund κ.ά., ενώ έχει και ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και ελληνικά ομόλογα του EFSF, αξίας 12.127 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφάνισε εισοδήματα 51.985 ευρώ το 2009, 49.611 ευρώ το 2010 και 47.586 ευρώ το 2011. Η σύζυγός του, Heather Denise Gibson, δήλωσε εισοδήματα 124.970 ευρώ το 2009, 143.177 ευρώ το 2010 και 136.621 το 2011. Βέβαια, ο ίδιος εξήγησε τότε ότι «τα ποσά που επενδύθηκαν δεν αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών δεν αποκτήθηκε καν από εμένα. Είναι αποταμιεύσεις του πατέρα μου, στις οποίες κάποια στιγμή έγινα συνδικαιούχος». Επίσης, η ακίνητη περιουσία του ζεύγους περιλαμβάνει δύο οικίες στην Κηφισιά, ένα γραφείο και μία οικία στην Πρέβεζα και δύο ΙΧ.

Γιάννης Βαρουφάκης

Στον γνωστό καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κομματικά στελέχη καταλογίζουν ότι είναι… ο playboy της αντιμνημονιακής πολιτικής. Ζει σε ένα νεοκλασικό κτίριο κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης και είναι παντρεμένος με την εικαστικό Δανάη Στράτου, απόγονο της θρυλικής οικογένειας των Στράτων. Ενα από τα πλέον αξιοσημείωτα στοιχεία στο βιογραφικό του είναι η θέση συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, που κατείχε μέχρι και το 2006. Οπως πρόσφατα αποκάλυψε ο ίδιος, διαφώνησε σε αρκετά σημεία με τον πρώην πρωθυπουργό, γεγονός που σηματοδότησε τη λήξη της συνεργασίας τους. «Ημουν σύμβουλός του ως το 2006, αλλά διαφώνησα και έφυγα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε παλιότερη συνέντευξή του έχει ομολογήσει πως δεν συμφωνεί ούτε με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Προ καιρού τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν εκτενή αφιερώματα στον Ελληνα οικονομολόγο που διαπρέπει στην Αμερική και προσελήφθη ως ειδικός αναλυτής από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Valve για «συναλλαγές με εικονικά νομίσματα στην Κεντρική Διαγαλαξιακή Τράπεζα».

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.