Ειδησεογραφικό site

Το Πάρκο Κροκοδείλων «διχάζει» την Κύπρο

46

Πάρκο… κροκοδείλων στην περιοχή της Λάρνακας στην Κύπρο θέλουν να λειτουργήσουν επενδυτές από το Ισραήλ, ξεσηκώνοντας ποικίλες αντιδράσεις.

Το αρχικό project προέβλεπε πάρκο με 1.000 κροκόδειλους και παράλληλη εκτροφή για σκοπούς εμπορίας και εξαγωγής δέρματος και κρέατος. Ωστόσο, μετά από αντιδράσεις, οι επενδυτές επέστρεψαν με νέα πρόταση σύμφωνα με την οποία το πάρκο θα φιλοξενεί έως 220 κροκόδειλους του Νείλου (crocodylus niloticus) και δεν θα λειτουργεί εκτροφείο για σκοπούς αναπαραγωγής, πάχυνσης, σφαγής ή και πώλησης του κρέατος.

Σύμφωνα με τους μελετητές, μικρός αριθμός αυγών θα εκκολάπτονται μόνο για σκοπούς αντικατάστασης κροκοδείλων, ούτως ώστε να διατηρείται σταθερός αριθμός κροκοδείλων στο πάρκο.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι κροκόδειλοι που θα μεταφερθούν στο πάρκο θα προέλθουν από την φάρμα κροκοδείλων FAZAEL Crocodile Park Ltd, που βρίσκεται στο Ισραήλ και λειτουργεί με βάση τις πρόνοιες και τις απαιτήσεις της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων ειδών Χλωρίδας και Πανίδας (CITES). Μάλιστα, για τους κροκόδειλους που θα μεταφερθούν στο πάρκο θα δημιουργηθεί αρχείο πληθυσμού ζώων.

Οι απόψεις στην Κύπρο, ωστόσο, διίστανται. Άλλοι θεωρούν πως το Πάρκο Κροκοδείλων θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας του νησιού ως τουριστικού προορισμού, ενώ πολλοί το αντιμετωπίζουν με καχυποψία και ανησυχία, αφού τα ερπετά αυτά δεν είναι είδος της κυπριακής πανίδας και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι τόσο για το περιβάλλον, αλλά και για τα ίδια τα ερπετά και τη διαβίωσή τους.

Οι τελικές αποφάσεις για την ισραηλινή επένδυση, πάντως, ανήκουν στις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.