Ειδησεογραφικό site

Αίγυπτος: 11 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για επεισόδια σε γήπεδο ποδοσφαίρου

32

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα στην εσχάτη των ποινών 11 άνδρες για τη συμμετοχή τους στις χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί στα χρονικά σε γήπεδο ποδοσφαίρου της χώρας, κατά τις οποίες περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν, το 2012.

Μεταξύ των νεκρών ήταν άνθρωποι που ποδοπατήθηκαν από πανικόβλητους οπαδούς που έτρεχαν να φύγουν από το στάδιο του Πορτ Σάιντ μετά την εισβολή στο γήπεδο οπαδών της τοπικής ομάδας Αλ-Μάσρι αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα.

Το δικαστήριο, του οποίου η συνεδρίαση μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, καταδίκασε ερήμην σε θάνατο έναν από τους ένδεκα. Δέκα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 ετών, 14 σε κάθειρξη 10 ετών και 15 σε πενταετή φυλάκιση. Είκοσι ένας κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι. Οι ετυμηγορίες μπορεί να εφεσιβληθούν.

Τον Απρίλιο το δικαστήριο έθεσε την απόφασή του για την επιβολή της ποινής του θανάτου στην κρίση του Μεγάλου Μουφτή της Αιγύπτου Σάουκι Άλαμ, της ανώτατης θρησκευτικής αρχής της χώρας, η γνώμη του οποίου έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν δημοσιοποιείται. Είναι μια διαδικασία που απαιτείται από το νόμο για υποθέσεις καταδίκης στην εσχάτη των ποινών.

Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα αποτελούν συχνά σημείο ανάφλεξης της βίας στην Αίγυπτο. Οι ομάδες στα αιματηρά γεγονότα του γηπέδου του Πορτ Σάιντ, η Αλ-Αχλι του Καΐρου και η τοπική Αλ-Μάσρι, είναι επί μακρόν αντίπαλες. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι ταραχές ξέσπασαν όταν οπαδοί της ομάδας του Καΐρου ύψωσαν πανό με προσβλητικά συνθήματα για την τοπική ομάδα που είχε κερδίσει τον αγώνα με 3-1.

Τα σχόλια είναι κλειστά.