Ειδησεογραφικό site

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίζει για τη συνταγματικότητα ή μη της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων

37

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας  της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων φαίνεται να τάσσεται μέχρι στιγμής η πλειονότητα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Επισημαίνεται, ότι θα υπάρξουν και άλλες διασκέψεις μέσα στο επόμενο διάστημα για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση η οποία θα κρίνει αντισυνταγματική την εισφορά, δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Δηλαδή, η δικαστική απόφαση θα αποκλείει την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας.

Αντίθετα, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί για το μέλλον με ισοδύναμα το κενό που θα δημιουργηθεί μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω της αδυναμίας εφαρμογής αντισυνταγματικού νόμου που επιβάλει την εν λόγω εισφορά.

Η συζήτηση αφορά μόνο τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα

Σημειώνεται ότι το Ελεγκτικο Συνέδριο  συνεδριάζει για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά μόνο  στους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους,  τους απασχολουμένους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) αποφάσεις θα λάβουν το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος.

Τα άλλα δύο δικαστήρια (εάν τους τεθεί το ζήτημα) μπορούν να αποφασίσουν αντίθετα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν τα νομικά δεδομένα και η νομική επιχειρηματολογία –εκ των πραγμάτων- θα είναι σε διαφορετική νομική βάση.

Σε περίπτωση που εκδοθούν διαφορετικές αποφάσεις, το λόγο θα έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010.

Η επίμαχη εισφορά παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόντουσαν πριν από τη συνταξιοδότηση ο απόμαχος της εργασίας.

Μέχρι τώρα, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας δύο διατάξεων του 3986/2011:

του τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης της εισφοράς και
της αιτιολογίας σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε αυτή.

Οι  Σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν ήδη αποφανθεί για ορισμένες από τις διατάξεις, ενώ για άλλες θα αποφανθούν σε επόμενες διασκέψεις.

Ποιους αφορά η συζήτηση

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).

Τόσο οι συνταξιούχοι δικαστές όσο και οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι αντίθετη στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Στις αγωγές τους, οι συνταξιούχοι και των δύο κατηγοριών ζητούν την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης έντοκα με τόκο υπερημερίας

Τα σχόλια είναι κλειστά.