Ειδησεογραφικό site

Τι μπορεί να συμβεί απο εδώ και μπρός στην οικονομία – Όλα τα σενάρια

46

«Χρόνο και χρήμα» αναζητεί η κυβέρνηση αλλά το μήνυμα που έστειλαν εχθές από τις Βρυξέλες (σχεδόν με «ένα στόμα») οι κ.κ. Ντάιζελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ ήταν πως «χρήματα για την Ελλάδα υπάρχουν μόνον με πρόγραμμα και μετά από αξιολόγηση».

Και ενώ η κυβέρνηση «σκότωσε» την Τρόικα, την …«ανέστησαν» οι δανειστές, που υπενθύμισαν ότι «υπάρχει χρόνος» για να ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος η Αθήνα, πριν τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα.

Χωρίς τα λεφτά της Τρόικα, το πρόβλημα δεν είναι απλώς η ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου, αφού και ο κύριος Βαρουφάκης έχει προϊδεάσει, με δηλώσεις του στην «Καθημερινή» ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει ακόμα και στο «και πέντε».

Ακόμα και η κυρία Λαγκάρντ όμως, ως επικεφαλής του ΔΝΤ που δεν έχει δώσει ούτε μία δόση προς τη χώρα μας από το 2013 ήδη, δήλωσε ότι τυχόν νέα πληρωμή προς τη χώρα μας προϋποθέτει επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος.

Μείζον πρόβλημα όμως ίσως αντιμετωπίσει η χώρα νωρίτερα από την 1η Μαρτίου, λόγω του φόβου για μαζική εκκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, ζήτημα για το οποίο ερωτήθησαν μάλιστα επίμονα χθες οι κύριοι Ντάιζελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, αλλά επισταμένως απέφυγαν να πουν ξεκάθαρα τι μέλει γενέσθαι.

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου πάντως η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της για τον απρόσκοπτο δανεισμό των τραπεζών από τον ELA, προκειμένου να καλύψουν άμεσα (έστω και με αυξημένο κόστος) τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Αλλιώς, η φυγή κεφαλαίων ίσως αναδειχθεί ο μεγάλος «πονοκέφαλος» όχι μόνον για τις ίδιες, όσο για τις επιχειρήσεις που αναχρηματοδοτούνται από αυτές με κεφάλαια κίνησης, για να μπορούν να πληρώνουν μισθοδοσίες προσωπικού, προμηθευτές αλλά και τρέχουσες υποχρεώσεις τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο κάνουν ήδη τους λογαριασμούς τους για το πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μηνός. Τα ταμειακά  διαθέσιμα του κράτους έχουν μειωθεί αισθητά λόγω και της υστέρησης εισπράξεων φόρων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Στη φάση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται κοντά στο ψυχολογικό όριο των 2 δισ. ευρώ και επαρκούν οριακά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις  αλλά, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κυρίου Δημήτρη Μάρδα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εργάζονται πυρετωδώς για να αντλήσουν έξτρα ρευστότητα περίπου 1-1,5 δισ. από τα πλεονάσματα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Και η κίνηση αυτή όμως έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, εκτός αν η κυβέρνηση αποκαταστήσει την ροή των εισπράξεων φόρων ή περιορίσει τις πληρωμές προμηθευτών του δημοσίου στο εσωτερικό. Αργά η γρήγορα όμως, σε περίπτωση μίας μίνι «στάσης πληρωμών» τις προσεχείς 2-6 εβδομάδες, θύματά της θα έπεφταν και πάλι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στην συνέχεια και αυτοί θα αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος.

Στην παρούσα φάση, καθώς η χρονιά είναι ακόμη στην αρχή της και οι κρατικοί φορείς έχουν «πλαφόν» δαπανών στο 10% της ετήσιας κρατικής επιχειρήγησής τους από τον προϋπολογισμό, τα χρήματα που μπορεί να εξοικονομήσει το κράτος δεν ξεπερνούν τα 2 ή 3 δισ. αν παγώσει τις πληρωμές. Πιο ανελαστικές είναι οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις, των οποίων η απρόσκοπτη ροή φαίνεται εξασφαλισμένη για ελάχιστους μήνες μόνον –και αναλόγως των αντικειμενικών αναγκών του κράτους.

Για το λόγο αυτό, κρίσιμο θεωρείται το διάστημα έως τις 9 Μαρτίου, καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να έχει ξεκαθαρίσει αν θα έχει πόρους να πληρώσει δόσεις χρεών προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. ευρώ ή αν θα βρει  άλλους τρόπους για να τις καλύψει.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.