Ειδησεογραφικό site

Γερμανική τορπίλη από Ντάισελμπλουμ – Η πίεση του Σόιμπλε έφερε το τελεσίγραφο

52

Για ωμό εκβιασμό μιλούν στην κυβέρνηση μετά το ναυάγιο του χθεσινού Eurogroup και το τελεσίγραφο των εταίρων να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του προγράμματος έως την Παρασκευή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega τόνισε πως «δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν να τίθενται τελεσίγραφα με ένα τρόπο ωμό και σκληρό» και πως «η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε ένα πράγμα, σε μια αμοιβαία σταθερή συμφωνία. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει κοινή συναίνεση για να προκύψει μια κοινή λύση. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για την δημοκρατία αυτό που συμβαίνει. Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Προσερχόμαστε σε ένα διάλογο για να βρούμε κοινούς στόχους»

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συρθούμε από κανέναν με τελεσίγραφα και εκβιασμούς και πως δεν θα ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατέβαλε προσπάθεια να πείσει ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους συνεχίζεται. Μάλιστα έκανε λόγο για στήριξη από τον πρωθυπουργό του Βελγίου, τον καγκελάριο της Αυστρίας, από την Ιταλία, την Κύπρο και άλλου είδους στήριξη από τη Γαλλία.

«Οι υπουργοί Οικονομικών είναι πιο τεχνοκράτες, βλέπουν με ένα διαφορετικό τρόπο τα θέματα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει πώς είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να έλαβε την στήριξη που ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι έλαβε ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup τα πράγματα να άλλαξαν τόσο πολύ…

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε θα αποβεί συμφέρον για την ελληνική κοινωνία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο που παρουσίασε στο Eurogroup ο Επίτροπος Μοσκοβισί λάμβανε υπόψιν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Τσακαλώτος: Τορπιλήθηκε το Eurogroup από τον Ντάισελμπλουμ

Με μια ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι υπήρχε συμβιβαστική πρόταση από Ντράγκι, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί που τορπιλήθηκε όμως από τον Ντάισελμπλουμ, πιθανότατα λόγω γερμανικής πίεσης.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να πετύχουμε έναν λογικό συμβιβασμό. Αντιμετωπίσαμε ωμή εξουσία και εκβιασμό» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το τελεσίγραφο που δέχθηκε η Αθήνα στο Eurogroup.

Αναλυτικότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε στο facebook:

«Όπως θα ακούσατε, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Υπήρξε συμβιβαστική πρόταση, η οποία συμφωνήθηκε από τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ και τον Μοσκοβισί. Τορπιλήθηκε όμως από τον Ντάισελμπλουμ, πιθανότατα λόγω γερμανικής πίεσης. Στη σύνοδο του Eurogroup και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η βοήθεια της Λαγκάρντ και του Μοσκοβισί ήταν μη-ανιχνεύσιμη από το γυμνό μάτι.

Αυτοί λένε–> ολοκληρώστε το υπάρχον πρόγραμμα και εμείς θα δείξουμε κάποια ελαστικότητα στην εφαρμογή του. Ποτέ όμως δεν μας λένε τι θα περιλαμβάνει αυτή η ελαστικότητα. Αντιθέτως, μας λένε: υπογράψτε πρώτα και μετά συζητάμε το περιεχόμενο της «ελαστικότητας».

Εμείς λέμε–> δώστε μας ένα πρόγραμμα- «γέφυρα» και έχουμε διευκρινήσει ποιές είναι οι δεσμεύσεις μας, όχι μόνο στην περίοδο της «γέφυρας», αλλά και για τα βασικά στοιχεία της νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τους εταίρους μας.

Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να πετύχουμε έναν λογικό συμβιβασμό. Αντιμετωπίσαμε ωμή εξουσία και εκβιασμό».

Τα σχόλια είναι κλειστά.