Ειδησεογραφικό site

Τα σενάρια για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

31

Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η τιμή θα διαμορφωθεί σχετικά χαμηλά, λόγω των μειωμένων διεθνών τιμών.

Με τη διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα εκτιμάται ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα περίπου 0,86 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για την μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% που επιβάλει το Μνημόνιο, ενώ ο περιορισμός των δικαιούχων μέσω της αυστηροποίησης των κριτηρίων είναι ένα πιθανό σενάριο.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα, στα 0,23 ευρώ/λίτρο, το οποίο σημαίνει ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 0,86 ευρώ /λίτρο. Η χαμηλή τελική τιμή επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει στο μισό τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης ή την τιμή αυτού, χωρίς να δημιουργείται το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με την πλήρη εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με του κίνησης.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι η μείωση του ΕΦΚ, που θα σημάνει τη διαμόρφωση της τελικής τιμής στα 0,70 ευρώ /λίτρο. Η κίνηση αυτή θα επέτρεπε την πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, καθώς η μείωση του φόρου θα προκαλέσει απώλειες 200 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης θα εξοικονομήσει κονδύλι 210 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των ΕΦΚ στο θέρμανσης και το κίνησης (η διάθεσή του γίνεται με φόρο 0,33 ευρώ/λίτρο) δημιουργούν πρόσφορο έδαφος λαθρεμπορίας καυσίμων, παρά το ότι λειτουργεί σύστημα εισροών – εκροών και παράλληλα δρομολογούνται κι άλλα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των καυσίμων.

Η επαναφορά του ΕΦΚ στα 0,06 ευρώ/λίτρο, δηλαδή στα επίπεδα του 2011, αποτελεί το τρίτο σενάριο. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 0,65 ευρώ/λίτρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.