Ειδησεογραφικό site

Τα κρυφά χαρτιά στην εκλογή του Προέδρου- Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο «Καρφί»

52


Του Χρήστου Κιούπη

Βαρύνουσας σημασίας, που θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις και θα κρίνει την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, χαρακτηρίζεται το διάστημα που ακολουθεί έως το Φεβρουάριο του 2015.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ετοιμάζονται για πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης, γνωρίζοντας ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να τινάξει στον αέρα τις έτσι κι αλλιώς εύθραυστες ισορροπίες.

Η αβεβαιότητα ως προς την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας κάνει ακόμη πιο θολό το πολιτικό τοπίο και υποχρεώνει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να ρίξουν στο τραπέζι όλα τα κρυφά χαρτιά τους, εάν θέλουν να εξαντλήσουν την τετραετία.

Στο διάστημα που ακολουθεί, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσουν να χτίσουν φιλολαϊκό προφίλ, στέλνοντας μήνυμα ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και τελειώνει ο κύκλος της λιτότητας και των μνημονίων.

Με δεδομένο όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης για να στήσει μπλοκ 121 βουλευτών και να σύρει την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, γίνεται σαφές ότι όλα θα κριθούν στο νήμα.

ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η εκλογή νέου πολιτειακού άρχοντα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και να εδραιώσει την πεποίθηση ότι η χώρα βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης.

Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για πολλά και ανοιχτά μέτωπα και μιλούν ευθέως για πόλεμο 150 ημερών, που, εάν η κυβέρνηση τον κερδίσει, θα βγάλει νοκ άουτ την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εάν δείξουμε ότι έχουμε πειστικές απαντήσεις, εάν δώσουμε ανάσες στους πολίτες, τότε και νέο πρόεδρο θα εκλέξουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει συνέχεια για εκλογές θα αποδομήσουμε» έλεγε στο «Καρφί» κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ

Όπως εξηγούσε, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα προχωρήσουν σε δύο συμβολικές αλλά άκρως εντυπωσιακές κινήσεις εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη του μήνα. Οι δύο αυτές κινήσεις έχουν σχέση με ένα «ηχηρό όχι» στις ομαδικές απολύσεις και τους πλειστηριασμούς, που θα σηματοδοτήσουν το τέλος της κηδεμονίας των δανειστών και την έλευση της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Η γραμμή Μαζινό στα δύο αυτά θέματα είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει την αφετηρία μιας γενικευμένης αντεπίθεσης της κυβέρνησης, με στόχο να κερδίσει όλες τις μάχες μέχρι την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Υπό αυτά τα δεδομένα, εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος αποτελεί ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος θα υλοποιεί τις πρώτες φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος από τη ΔΕΘ μετά από τεσσεράμισι χρόνια σκληρής λιτότητας.

Η κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου και το μεγάλο όπλο για την υλοποίησή του είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις.

Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με «ζεστό» χρήμα από τις τράπεζες στην αγορά, θα εδραιώσει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους σελίδα και υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 Όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για θρίλερ που επιβεβαιώνεται, όπως υποστηρίζουν, από την αναβολή της συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον για τη μείωση του ελληνικού χρέους, που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Νοεμβρίου.

Στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για πόλεμο μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι δεν επιθυμούν ένα νέο «κούρεμα», που είναι βασική προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ νικητές έχουν βγει οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι έχουν ήδη δύο φορές αρνηθεί τη σχετική πρόταση του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πυρετός για να βγει εκ νέου η Ελλάδα στις αγορές έως το τέλος του έτους, κάτι που επισήμανε και ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Πορτογάλο ομόλογό του.

Η έξοδος στις αγορές (τέλη Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη) θα γίνει με την έκδοση επταετών ομολόγων και στόχο την άντληση ενός ποσού μεταξύ 3 και 4 δισ. ευρώ.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορεί να υπερηφανεύεται για το τέλος των μνημονίων. Και αυτό γιατί δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το επόμενο 12μηνο, καθώς η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της από τις αγορές.

 ΟΛΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ

 Τα ακόμη πιο δύσκολα για την κυβέρνηση θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2015, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν 200 βουλευτές, τα πάντα θα κριθούν στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία του Φεβρουαρίου, που απαιτεί 180 βουλευτές και θα δείξει εάν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι σε πρόωρες εκλογές.

Το δίλημμα προς τους ανεξάρτητους βουλευτές θα είναι πολύ ισχυρό, καθώς από τη στάση τους θα εξαρτηθεί εάν θα μπει η χώρα σε περιπέτειες, ενώ το ότι ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείει Πρόεδρο από την Κεντροδεξιά δείχνει ότι όλα είναι ανοιχτά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.