Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε: The Greek SYRIZA drama – Η Ελλάδα και πάλι σε διαδικασία εικονικού πνιγμού

33

soimple-pianei-to-kefali-«Είναι σαν μια διαδικασία εικονικού πνιγμού: σου κρατάνε το κεφάλι κάτω από το νερό και κάποια στιγμή πρέπει να σου το σηκώσουν. Θα το σηκώσουν όμως;». Με αυτό τον τρόπο περιέγραφε έμπειρο πολιτικό στέλεχος το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει οι εταίροι μας στην κυβέρνηση, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια ακόμα φορά να έχει αναλάβει το ρόλο του «κακού μπάτσου».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ξεκινήσει και πάλι να εξαπολύει ρουκέτες εναντίον της Ελλάδας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι που πρόσκεινται σε αυτόν δεν έχουν αποκλείσει το σενάριο ενός ελληνικού πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να προβεί σε κάποια από τις προγραμματισμένες πληρωμές προς τους ξένους πιστωτές.

Μπορεί κάποιος να περίμενε πως η απόφαση του Eurogroup θα «μαλάκωνε» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτό ίσως να το έλεγε κάποιος που δεν γνωρίζει τόσο καλά τον τρόπο που σκέφτεται ο κύριος Σόιμπλε. Ο Γερμανός αξιωματούχος επιθυμεί η Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει δεσμευτεί ή τουλάχιστον να επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο ως προς αυτές, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς/τρόικα και να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα χρήματα που οφείλονται στην Ελλάδα από το πρόγραμμα και της επιστροφές ομολόγων της ΕΚΤ.

Μέχρι όμως η Ελλάδα να κάνει κάτι, δεν υπάρχει ευρώ, όπως εύγλωττα περιγράφουν κυβερνητικοί κύκλοι από το Βερολίνο. Ο κύριος Σόιμπλε, αλλά και η γερμανική κυβέρνηση είναι σαφείς: επιζητούν αξιοσημείωτη πρόοδο από την Ελλάδα και η αλήθεια είναι πως το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση π.χ. που επιλέγει πρωτίστως να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση δεν τους ικανοποιεί. Πολλώ δε μάλλον όταν βλέπουν την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες είναι άδηλο, αν εν τέλει θα πραγματοποιηθούν, με δεδομένες και τις σημαντικές εσωκομματικές ενστάσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, όπως έμπειρα πολιτικά αλλά και κοινοτικά στελέχη εκτιμούν, οι απειλές περί ενός ελληνικού πιστωτικού γεγονότος, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν αποπληρώσει έγκαιρα κάποια λήξη, δεν είναι αδειανό πουκάμισο, ούτε πρόκειται για μπλόφα. Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τόσο τους οικονομικούς όσο και τους πολιτικούς κινδύνους από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πλέον όμως εκτιμούν πως δεν μπορούν να διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση διαρκώς κάτι διαφορετικό και εν τέλει το προϊόν της συμφωνίας να μην εφαρμόζεται.

Επομένως, από το δίπολο «καρότο και μαστίγιο» έχει μπει μπροστά το μαστίγιο και τα μηνύματα που φτάνουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών είναι πως αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι δεν αστειεύονται.

Με το βλέμμα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία

Στην πραγματικότητα, το ζήτημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι αναδυόμενες πολιτικές δυνάμεις που τρομάζουν το ευρωπαϊκό σύστημα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία. Αρχής γενομένης από τη χώρα του Μαριάνο Ραχόι, πολλοί στις Βρυξέλλες διαγιγνώσκουν μια παράλληλη πορεία ΣΥΡΙΖΑ και Podemos, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η αντιμετώπιση του ισπανικού φαινομένου πριν να είναι αργά. Η σκληρή διαπραγματευτική τακτική του Μαριάνο Ραχόι φαίνεται πως τον έχει βοηθήσει να κλείσει την ψαλίδα από το νεοσύστατο κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ενώ και πολλοί στην Ευρώπη θα προτιμούσαν να διαπραγματεύονται με τον Ραχόι παρά με τον Ιγκλέσιας.

Επιπρόσθετα, φέτος λαμβάνουν χώρα και εθνικές εκλογές στην Πορτογαλία, όπου τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Κοέλιο, ενώ και στη Γαλλία θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές εκλογές τον Μάρτιο, όπου το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν τρομάζει την Ευρώπη, διατηρώντας ακόμα την πρωτοκαθεδρία στις δημοσκοπήσεις.

Όλα αυτά τα ευρήματα για την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ένθεν κακείθεν προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με την κυρίαρχη ανάγνωση, καθίσταται αναγκαίο να υπάρξει προσγείωση των ηγετών αυτών των κομμάτων στην πραγματικότητα, αρχής γενομένης από τον κύριο Τσίπρα. Μόνο που, όπως παραδέχονται άλλες πηγές, το τόλμημα της Ευρώπης είναι δίκοπο μαχαίρι: από τη μία θα μπορούσε να συντελέσει στην επίτευξη του τεθέντος στόχου, από την άλλη θα μπορούσε να απελευθερώσει περαιτέρω αυτές τις δυνάμεις που οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αναχαιτίσουν.

Οι ίδιοι πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένοι αυτή τη φορά να υποχωρήσουν, χωρίς να δουν πρόοδο από την ελληνική πλευρά. Αν η κυβέρνηση σκαλώσει στις μυλόπετρες όμως; Τότε, γαία πυρί μειχθήτω…

Πηγή: koolnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.