Ειδησεογραφικό site

Τα «φύκια» και οι «μεταξωτές κορδέλες» – «Πυρά» του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

46

«Η κυβέρνηση παίζει με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση σχετικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων παίζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να πουλήσει τα «φύκια» του σχεδίου νόμου της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ως «μεταξωτές κορδέλες».

Είμαστε  έτοιμοι να υπερψηφίσουμε κάθε πρόσθετο θετικό μέτρο με ουσιαστικό όμως περιεχόμενο και διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δεν θα συμπράξουμε όμως στην εξακολούθηση της παραπλάνησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων», τονίζει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Βλέπουμε σήμερα στο δικτυακό τόπο της διαβούλευσης να αναρτάται ένα σχέδιο νόμου που :

Α. Δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την επέκταση και εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα του θεσμού του ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, που αφορά 700.000 πολίτες που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Θεσμού που με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας, ενώ προβλέπεται  νομοθετικά η άμεση  επέκταση του στο σύνολο της χώρας με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ  και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Β. Δεν περιλαμβάνει δυστυχώς καμία δέσμευση για το πόσοι και ποιοι δικαιούνται παροχές σίτισης και δωρεάν ρεύματος. Το νομοσχέδιο φαίνεται να αγνοεί παντελώς τις υφιστάμενες ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που αφορά 600.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 2.000.000 άτομα και συμπεριλαμβάνει στην πράξη τη δωρεάν παροχή για όσους έχουν πραγματική αδυναμία καταβολής. Οι 300.000 δικαιούχοι της δωρεάν σίτισης και οι 300.000 δικαιούχοι του δωρεάν ρεύματος (κατά τις δεσμεύσεις τους) μετατρέπονται σε μαγική εικόνα.

Γ. Το νομοσχέδιο δυστυχώς δεν αφορά κυρίως την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Αποτελεί το «φερετζέ» για να περάσουν άσχετες και φωτογραφικές διατάξεις διορισμών αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, με στρατιά μετακλητών και συμβούλων.

Δ. Αποτελεί κοροϊδία επίσης ο χρόνος που δόθηκε για τη διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στις 2 Μαρτίου στις 23:00 και ο χρόνος που δόθηκε για σχόλια ήταν ως τις 3 Μαρτίου στις 14:00.Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τη διαβούλευση και τον κοινωνικό διάλογο».

«Το ΠΑΣΟΚ αναμένει την επίσημη κατάθεση του νομοσχεδίου με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και θα  προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου, τόσο για την κριτική, όσο και για τις προτάσεις του στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας.

Η εξαπάτηση των πολιτών που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.