Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε: «Υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα αλλά δεν αιφνιδιαστήκαμε όπως στις Κάννες»

41

soible«Υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η οποία δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις. Γι’ αυτό ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά, χωρίς να προκαλέσει έκπληξη σε όλους μας, καθώς υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν ξέρουν οι άλλοι και οι άλλοι κάνουν ότι δεν ξέρουμε εμείς. Αλλά τώρα έγινε γνωστή και είναι καλή απόφαση. Στο τέλος όμως την ευθύνη έχουν το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός».

»Βιώσαμε αυτή την κατάσταση, αν θυμάστε, και στο Συμβούλιο των Καννών, όταν διαπραγματευτήκαμε με τον Παπανδρέου το δημοψήφισμα, το οποίο βέβαια την επόμενη ημέρα αποσύρθηκε υπό την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενζέλου».

Στην παραπάνω σύγκριση της απόφασης του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με αυτήν του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, προχώρησε με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε, ωστόσο, ότι η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά δεν εξέπληξε τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας: «Υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η οποία δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις. Γι’ αυτό ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά, χωρίς να προκαλέσει έκπληξη σε όλους μας, καθώς υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν ξέρουν οι άλλοι ή οι άλλοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουμε εμείς».

Και συνέχισε: «Αλλά τώρα έγινε γνωστή και είναι καλή απόφαση. Στο τέλος, όμως, την ευθύνη έχουν το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός».

Εμμέσως δηλαδή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όχι μόνο αποκάλυψε ότι το Βερολίνο είχε ενημερωθεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η γερμανική πλευρά είχε συναινέσει, αφού χαρακτήρισε την κίνηση Σαμαρά «καλή απόφαση».

Και ο κ. Σόιμπλε συνέχισε, αναφερόμενος στην πολύκροτη Σύνοδο των Καννών, το 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου προκάλεσε την οργή της Άνγκελα Μάρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, εκφράζοντας την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

«Βιώσαμε αυτή την κατάσταση, αν θυμάστε, και στο Συμβούλιο των Καννών, όταν διαπραγματευτήκαμε με τον Παπανδρέου το δημοψήφισμα, το οποίο βέβαια την επόμενη μέρα, υπό την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών, Βενιζέλου, αποσύρθηκε» υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε ομολογεί ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι το δημοψήφισμα που είχε εισηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου την 1η Νοεμβρίου του 2011, ένα δημοψήφισμα που είχε εξοργίσει τους Ευρωπαίους, ακυρώθηκε έπειτα από παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επαίνεσε τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι «είναι μια αποφασιστική μορφή, που συνέβαλε πιο πολύ απ’ όλους στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», ενώ καλά λόγια είχε και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η δήλωση Σόιμπλε

«Υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η οποία δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις. Γι’ αυτό ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά, χωρίς να προκαλέσει έκπληξη σε όλους μας, καθώς υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν ξέρουν οι άλλοι και οι άλλοι κάνουν ότι δεν ξέρουμε εμείς. Αλλά τώρα έγινε γνωστή και είναι καλή απόφαση. Στο τέλος όμως την ευθύνη έχουν το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός».

»Βιώσαμε αυτή την κατάσταση, αν θυμάστε, και στο Συμβούλιο των Καννών, όταν διαπραγματευτήκαμε με τον Παπανδρέου το δημοψήφισμα, το οποίο βέβαια την επόμενη ημέρα αποσύρθηκε υπό την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενζέλου».

Διαβάστε ακόμα: Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη στο ξέφωτο – Πιθανή έως το τέλος Φεβρουαρίου η πιστωτική γραμμή

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.