Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη στο ξέφωτο – Πιθανή έως το τέλος Φεβρουαρίου η πιστωτική γραμμή

39

Η αντίδραση των αγορών και η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο άκουσμα της είδησης της επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να κάνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Χρησιμοποιώντας τη φράση «it’s not out of the woods» («δεν έχει βγει από το δάσος», στην κυριολεξία, ή «δεν έχει βγει στο ξέφωτο», σε ελεύθερη μετάφραση), σύμφωνα με το Bloomberg, ο χερ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα μας δεν μπορεί να εφησυχάζει, βασιζόμενη στη βοήθεια των εταίρων και στην πιστωτική γραμμή στήριξης (ECCL), καθώς και στη δίμηνη παράταση του προγράμματος.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επικαλέστηκε για την εκτίμησή του αυτή, την αντίδραση των αγορών και το «κραχ» του ΧΑ, συμπληρώνοντας: «Φυσικά, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κυριαρχεί στην αντιπαράθεση, αλλά δεν βλέπω καμία διαφορά, σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια».

«Δεν εξεπλάγησαν όλοι» είπε ο Σόιμπλε, με την ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. «Τώρα είναι επίσημο» τόνισε, «και είναι πιθανώς μια καλή απόφαση».

Πιθανή έως το τέλος Φεβρουαρίου η πιστωτική γραμμή

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμη μια πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα έως το τέλος Φεβρουαρίου και διαβεβαίωσε πως για κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση.

«Η Ελλάδα έχει αιτηθεί για μία παράταση του προγράμματος (διάσωσης)» δήλωσε ο Schaeuble σε δημοσιογράφους μετά από μία συνάντηση που είχε Ευρωπαίους υπουργούς των Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

«Η εφαρμογή θα είναι περιορισμένη σε μία παράταση δύο μηνών – θα το θέσουμε στην Bundestag στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας και ελπίζω να το συμφωνήσουμε. Εάν και τα άλλα κράτη μέλη συμφωνήσουν τότε θα έχουμε μία παράταση. Στη συνέχεια θα έρθουμε σε μία πιστωτική γραμμή τον Φεβρουάριο, αλλά δεν θα χρειαστούμε νέα χρήματα», δήλωσε.

Νωρίτερα ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ως καλή την απόφαση του Πρωθυπουργού την επίσπευση των προεδρικών εκλογών ενώ προέβη σε θετικά σχόλια για τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας που καταβάλουν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.