Ειδησεογραφικό site

Σφίγγει η θηλιά του χρηματοδοτικού κενού γύρω απ’την κυβέρνηση – Τι θα γίνει αν δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ

131

Νέο θρίλερ στο επόμενο τετράμηνο στη διάρκεια του οποίου μέρα με τη μέρα θα εξελίσσεται ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης για τους δανειστές αυτή τη φορά για τον τρόπο κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο αλλά και προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο την ώρα που τα δημόσια έσοδα καταρρέουν.

Ασφυκτικό το οικονομικό πλαίσιο του επόμενου τετράμηνου για την κυβέρνηση που φαίνεται ότι το μεγάλο εμπόδιο δεν ήταν αυτό της συμφωνίας του Eurogroup αλλά η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων προς ΔΝΤ και ΕΚΤ αλλά και σε μαζικές λήξεις εντόκων γραμματίων τα οποία πρέπει επίσης να ανανεωθούν.

Και όλα αυτά την ώρα που στα δημόσια οικονομικά έχει προκύψει ταμειακό έλλειμμα ως συνέπεια της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων.

Μόνο μέσα στο Μάρτιο οι αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν στο ΔΝΤ ανέρχονται στα:

310 εκατ. ευρώ για τις 6 Μαρτίου.
350 εκατ. ευρώ για τις 13 Μαρτίου.
580 εκατ. ευρώ για τις 16 Μαρτίου.
350 εκατ. ευρώ για τις 20 Μαρτίου.

Μάλιστα, ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ετοιμάζεται για νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές -και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να βρεθεί λύση για τον μήνα Μάρτιο ώστε να κλείσουν οι τεράστιες «μαύρες τρύπες» στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία, να διασφαλιστεί η καταβολή μισθών και συντάξεων στις αρχές Μαρτίου και, ταυτόχρονα, να βρεθεί λύση μεταξύ Αθήνας-δανειστών σε ό,τι αφορά τις βαριές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας το Μάρτιο, που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ .

Χθες, μιλώντας στο Bloomberg, ο Γιάννης Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει βοήθεια από την Φρανκφούρτη για να καταφέρει η Αθήνα να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, σε δύο επίπεδα: πρώτον, ο υπουργός Οικονομικών αναμένει από την ΕΚΤ να επιστρέψει στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που έχει αποκομίσει λόγω της διακράτησης ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της και, δεύτερον, να επιτρέψει την αύξηση του ορίου δανεισμού της Ελλάδας μέσω έντοκων γραμματίων.

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ

1. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, λόγω των «διασταυρούμενων ρητρών» θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στη χώρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί από τον EFSF κεφάλαια ύψους 142 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο ποσό. Ωστόσο το γεγονός ότι η χώρα δεν θα θεωρείται φερέγγυα (λόγω του ότι θα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας), ενδεχομένως να επηρεάσει και τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, που με αυτό το κριτήριο δανείζονται από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

2. Η επιστροφή της Ελλάδας σε κατάσταση χρεοκοπίας θα λειτουργήσει αρνητικά στους επενδυτές, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι θα χαθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των επενδυτών και κατ’ επέκταση πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία.

‘Ασφυκτική’ η ‘μαύρη τρύπα’ στα κρατικά ταμεία, με ‘κερασάκι’ τις εκροές καταθέσεων 12,24 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση έχει ήδη να αντιμετωπίσει και την μη καταβολή των φόρων από τους πολίτες ως προς την πληρωμή των φόρων τους.

Αύριο, Παρασκευή, λήγουν δύο προθεσμίες: η τελευταία δόση για τον ΕΝΦΙΑ από την οποία το δημόσιο περιμένει να εισπράξει πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ αλλά και η προθεσμία για την πληρωμή του ΦΠΑ (τελευταίου τριμήνου 2014 για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή Δεκεμβρίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις). Το ζήτημα είναι αν η «τρύπα» στον προϋπολογισμό θα ανοίξει ακόμη περισσότερο και πόσο.

Η αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και η πρόωρη εξαγγελία για ρύθμιση όλων των υποχρεώσεων σε 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό 20 ευρώ ανά μήνα – σε συνδυασμό με «κούρεμα» οφειλών – αποθάρρυνε τους φορολογούμενους από το να εκπληρώσουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα τις υποχρεώσεις τους οπότε όλα θα «παιχτούν» σήμερα και αύριο.

Για τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει 4,14 δισεκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που τα έξοδα θα φτάσουν στα 5,496 δισεκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι ο Ιανουάριος, όπως ανακοινώθηκε χθες, έχει κλείσει με υστέρηση –έναντι του στόχου κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ- το «άνοιγμα» από το πρώτο κιόλας δίμηνο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς για το υπουργείο Οικονοικών, όλο το 4μηνο της παράτασης είναι γεμάτο από ελλείμματα. Η πορεία, εσόδων-εξόδων, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, έχει ως εξής:

1.      Για τον Ιανουάριο υπήρχε πρόβλεψη να δημιουργηθεί πλεόνασμα 1,286 δισ. ευρώ, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε καθώς το πλεόνασμα έκλεισε περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

2.      Για τον Φεβρουάριο, υπήρχε πρόβλεψη για συνολικό έλλειμμα μόλις 70 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο όμως μπορεί να φτάσει στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

3.      Για τον Μάρτιο, υπήρχε πρόβλεψη το συσσωρευμένο έλλειμμα να φτάσει στα 2,11 δισ. ευρώ και τώρα θα φτάσει ακόμη και στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτός και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προλάβουν να ενεργοποιήσουν άμεσα τη ρύθμιση των 100 δόσεων

4.      Τον Απρίλιο η «τρύπα» διευρύνεται ακόμη περισσότερο στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν κλείσουμε το «άνοιγμα» του διμήνου, τότε η αξιολόγηση των «θεσμών» θα γίνει με δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως των 4-4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με προοπτικές να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο Μάιο και Ιούνιο ξεπερνώντας ακόμη και τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το άνοιγμα στα έσοδα, ενδέχεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον Μάιο καθώς ακόμη και η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσει να εισπράττεται από τον συγκεκριμένο μήνα. Καθυστέρηση δύο μηνών στην είσπραξη (Μαίου και Ιουνίου), θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό άνοιγμα 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται μέχρι στιγμής στις προετοιμασίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015 καθώς δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν στο δημοσιονομικό κενό του πρώτου εξαμήνου, προστεθεί και ο λογαριασμός από τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ο «λογαριασμός» ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει να λαμβάνει περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούνιο ενώ ξεχωριστός είναι ο λογαριασμός των εντόκων γραμματίων.

Στα ύψη οι εκροές

Εκροές 12,24 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδας για τον μήνα Ιανουάριο ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προχώρησαν σε αναλήψεις συνολικού ύψους 16,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, με δεδομένο ότι οι αναλήψεις συνεχίστηκαν και τον Φεβρουάριο μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για την 4μηνη παράταση, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έφερναν τις τράπεζες να έχουν χάσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε 2,5 μήνες.

Πάντως, από προχθές, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έχει αρχίσει η επιστροφή καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου:

1.      Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών περιορίστηκαν στα 148 δισεκατομμύρια ευρώ από 160 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 και 164 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο. Πρόκειται για χαμηλό 10ετίας καθώς τέτοιο ποσό έχει να εμφανιστεί από το 2005.

2.      Οι καταθέσεις των νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στα 125 δισεκατομμύρια ευρώ από 134,23 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο. Οι απώλειες προήλθαν από «σπάσιμο» προθεσμιακών καταθέσεων, το υπόλοιπο των οποίων μειώθηκαν από τα 81,46 στα 72,93 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα

Η απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες επιτείνει την ασφυξία του κράτους και τους φόβους των κυβερνητικών στελεχών που βρίσκονται πάνω από άδεια ταμεία.

ΠΗΓΗ:iefimerida.gr, matrix24.gr,thetoc.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.