Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 24 Οκτωβρίου 2015

130

ΤΗΝ ΩΡΑ που το Μέγαρο Μαξίμου κάνει αγώνα για να βάλει σε τάξη το άναρχο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, οι υπουργοί κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Αλέξη Τσίπρα.

ΟΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ του πρωθυπουργού έχουν πολλά νεύρα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος σε τρεις ημέρες βγήκε σε δύο κανάλια και έκοψε τη μια φορά την επικουρική σύνταξη και τη δεύτερη το ΕΚΑΣ, προκαλώντας αναταραχή σε εκατομμύρια ασφαλισμένων και απομάχων της εργασίας… Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα ΜΜΕ που θίγονται από τις προωθούμενες αλλαγές να περάσουν στην αντεπίθεση…

ΣΟΒΑΡΟ εκνευρισμό στους ανθρώπους του πρωθυπουργού προκάλεσε και ο Τάσος Πετρόπουλος, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος προ ημερών έδωσε την «είδηση» πως η κυβέρνηση θα επιβάλει έκτακτο φόρο 100 ευρώ τον μήνα σε όλα τα μπλοκάκια, για να στηρίξει τα έσοδα του ΟΑΕΕ. «Δεν λέγονται αυτά τα πράγματα χωρίς επεξεργασία» αρκέστηκε να επισημάνει μιλώντας στη στήλη στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Μαξίμου έχουν αρχίσει να κοιτούν με δυσπιστία δύο ακόμη κυβερνητικά στελέχη: τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Δημήτρη Μάρδα. Τον πρώτο γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προτείνει κάποιο αξιοπρεπές ισοδύναμο για να αποφύγει η κυβέρνηση ένα επώδυνο μέτρο, όπως, π.χ., τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα γηροκομεία.

ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ γιατί προφανώς περίμεναν πολύ περισσότερα σε τομείς όπως η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, και όχι σχέδια του τύπου «θερινό Νταβός» σε ένα νησάκι μεταξύ της Αττικής και της Εύβοιας. «Η χώρα έχει ανάγκη από άμεσες λύσεις και όχι από ωραίες ιδέες» σημείωσε με νόημα ο συνομιλητής μας.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αυτή φέρνει πρόωρα τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με το κλασικό πρόβλημα όλων των «προπονητών», αυτό του «πάγκου». Για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κλείσει με τους ηγέτες το θέμα της ρύθμισης του χρέους, ώστε ταυτόχρονα με την πρώτη αξιολόγηση να έχει πετύχει και μια πολιτική νίκη που θα του δώσει δύναμη και χρόνο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κάθε μέρα που περνά εξοικειώνεται με την ιδέα της υπέρβασης του μνημονίου με ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων. «Χωρίς δουλειές οι φόροι δεν θα πληρωθούν ποτέ και τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσουν να είναι άδεια» παραδέχθηκε στο «Πέταλο» κορυφαίος υπουργός.

ΧΡΥΣΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της κυβέρνησης είναι για πολλούς η Ρένα Δούρου. Η περιφερειάρχης Αττικής έχει αποφύγει τις κακοτοπιές στη μέχρι σήμερα θητεία της και έχει διαφυλάξει στο ακέραιο το πολιτικό της κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στη νίκη του Ιανουαρίου όσο και στον θρίαμβο του Σεπτεμβρίου η Ρένα Δούρου ήταν από τα ελάχιστα στελέχη στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επιτρέψει να τον πλησιάσουν, να τον αγκαλιάσουν και να τον φιλήσουν. Και μιλάμε για τα επώνυμα στελέχη, καθώς ο πρωθυπουργός προτίμησε να μοιραστεί τις νίκες του με τα απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ που δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι τα μυαλά των υπουργών παίρνουν γρήγορα αέρα. Και μέχρι σήμερα είναι ελάχιστα τα στελέχη που έχουν μείνει απόλυτα προσγειωμένα στη Γη. Και η Δούρου είναι ένα από αυτά.

H ΡΕΝΑ ΚΑΝΕΙ τη δουλειά της, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να έχει άγχος προβολής και χωρίς να δείχνει ότι έχει κάποια υστεροβουλία. Είναι λογικό λοιπόν και ο πρωθυπουργός με τη σειρά του να της δείχνει την εύνοιά του.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ η υπόθεση «Γιάννης Βαρουφάκης» συνεχίζει να πληγώνει τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός είχε πειστεί από τον κοσμοπολίτη οικονομολόγο ότι ήξερε τι έκανε. Πραγματικά έπεσε από τα σύννεφα όταν αντιλήφθηκε ότι πίσω από τα λόγια δεν υπήρχε σχέδιο.

Η ΑΤΑΚΑ που αποκαλύπτει το λάθος του Βαρουφάκη είναι η αποστροφή του πρωθυπουργού σε κάποια συνέντευξή του πως «πήγαμε παντού, αλλά κανείς δεν μας έδωσε λεφτά». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τον είχε πείσει ότι υπήρχαν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, εκτίμηση που παραλίγο να αποβεί μοιραία στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ

Αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη θέση του προέδρου της Βουλής ήταν ένα λάθος, όπως έχει ειπωθεί και δημόσια σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου, η επιλογή του Νίκου Βούτση δεν έτυχε, πέτυχε. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε στη Βουλή έναν άνθρωπο ο οποίος να μπορεί να συναντά, χωρίς να γίνεται είδηση, πολιτικά στελέχη και αρχηγούς κομμάτων άλλων πολιτικών χώρων. Έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης ο οποίος να έχει και το κύρος να τον εκπροσωπήσει. Και ο Νίκος Βούτσης ως πρόεδρος της Βουλής, το Νο3 του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος, είναι σίγουρα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Στη Βουλή ο κ. Βούτσης μπορεί να συναντά τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη χωρίς να πέφτουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Στο γραφείο του, όταν οι διάδρομοι έχουν αδειάσει, στο εντευκτήριο, στο εστιατόριο. Παντού μπορεί να λάβουν χώρα συναντήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν ορατά στους υπόλοιπους μετά από καιρό. Ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί ακόμη να βλέπει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να τους προετοιμάζει για δύσκολα νομοσχέδια ή για τις επόμενες επικίνδυνες αποστολές στην… κυβέρνηση. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης και της στήριξης του πρωθυπουργού, οπότε όλοι όσοι τον συναντούν ξέρουν ότι ένα νεύμα του ή ένα υπονοούμενο που θα αφήσει μπορεί να σημαίνουν πολύ περισσότερα από τα προφανή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.