Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 18 Ιουλίου 2015

116

ΜΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ –μη σας πούμε και παγκόσμια– πρωτιά έχει ο Αλέξης Τσίπρας! Βγήκε τραυματισμένος, αλλά ταυτόχρονα και ισχυρότατος πρωθυπουργός της χώρας, μετά την υπερψήφιση των μέτρων της συμφωνίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Σουρεαλιστικό; Καθόλου! Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις διαφοροποιήσεις στο κόμμα του, είχε και έχει ακόμα τη συμπαγή στήριξη τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνητικού του εταίρου. Με λίγα λόγια, σύντροφε Αλέξη, έχεις τη χρυσή ευκαιρία –που δεν είχαν οι προκάτοχοί σου, φυσικά– όχι μόνο να κάνεις ουσιαστικά βήματα για τη διάσωση και την ανάκαμψη της χώρας, αλλά και να μετατρέψεις τον ΣΥΡΙΖΑ από συνονθύλευμα –για να μην πούμε… αχταρμά– σε πραγματικό κόμμα! Αρκεί βεβαίως να καταλήξεις επιτέλους στο τι κόμμα θέλεις να φτιάξεις…

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ σε αυτό, πάντως, στο πώς θα αντιμετωπίσει την εσωκομματική του αντιπολίτευση, ο Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού η αντιπολίτευση, με τη στάση της, του έδωσε και αυτό το περιθώριο. Ποιος άλλος πρωθυπουργός είχε αυτή τη δυνατότητα; Κανείς! Τώρα, λοιπόν, είναι η ώραμ παρά τα λάθη των τελευταίων μηνών που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, να μπει η χώρα μπροστά από τα κόμματα και να γίνουν όσα δεν έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Γιατί θα πρέπει να παραδεχτούμε επιτέλους ότι είναι το λιγότερο ντροπιαστικό να μας επιβάλουν οι δανειστές να κάνουμε ακόμα και τα αυτονόητα, όπως το να αποπολιτικοποιήσουμε τη δημόσια διοίκηση – με λίγα λόγια, να πάψουμε να διορίζουμε «τα δικά μας παιδιά» στο Δημόσιο!

ΕΙΝΑΙ η ώρα της εθνικής ευθύνης για όλους. Χωρίς εκβιασμούς και παλινωδίες, χωρίς εκλογές, που μόνο επιζήμιες θα είναι αυτή την ώρα για την ελληνική οικονομία, να πάμε μπροστά, με αυτή τη δύσκολη, τη βαρύτατη –ομολογουμένως– συμφωνία, για να ξεφύγουμε από το τέλμα και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην ομαλότητα. Τώρα βέβαια, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, η ελληνική παραδοξότητα… δεν λέει να μας εγκαταλείψει! Γιατί η πρόταση «καταψηφίζω τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, αλλά την κυβέρνηση… όλα κι όλα τη στηρίζω» θα μείνει στην ιστορία!

ΕΑΝ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ –της Αριστερής Πλατφόρμας και όχι μόνο–, κάθε φορά που θα έρχεται ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα πρέπει να ψηφίζεται προκειμένου να έχει χρηματοδότηση η χώρα, εσείς το καταψηφίζετε, αλλά κατά τα άλλα την κυβέρνηση τη στηρίζετε, ε, τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Και καλά ο Λαφαζάνης και τα άλλα παιδιά, αλλά να έχεις και τον Βαρουφάκη απέναντί σου ή τη… νεόκοπη συριζαία Ραχήλ, ε, μάλλον πάει πολύ! Αλλά τι είπαμε στην αρχή; Κόμμα αχταρμάς! Αυτά πληρώνονται, πρόεδρε, και έπρεπε να τα είχες προβλέψει! Τώρα, βέβαια, για να έχει προβλέψει κανείς αυτά τα φαινόμενα, θα έπρεπε πάνω απ’ όλα να είχε προβλέψει ότι δεν μπορεί να πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να ζητάει χρηματοδότηση και στήριξη, χωρίς να είναι πρόθυμος να κάνει κάτι ουσιαστικό στο εσωτερικό της χώρας, με το επιχείρημα… «έχω τη στήριξη του ελληνικού λαού»! Λες και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει λαούς, αλλά μόνον ηγέτες!

ΠΑΝΤΩΣ, το να ακούει κανείς τον Βαρουφάκη –τον άνθρωπο που με την αλαζονεία του και την… μπαρουφολογία του έκανε τους πάντες να αγανακτήσουν και φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων– να μιλά για συνθήκη των Βερσαλλιών μέσα στη Βουλή και να ψηφίζει «όχι» στη συμφωνία, αν δεν ήταν τόσο εξοργιστικό, θα ήταν το λιγότερο γελοίο! Αφού μας έκανε την τιμή να επιστρέψει από τα νησιά για να ψηφίσει, πάλι καλά να λέμε! Και έχουμε και τον αντίποδα, βεβαίως: το τρίο «Τζάκρη-Παραστατίδης-Μιχελογιαννάκης», που ψήφισαν «ναι», γιατί τους έπεφτε στενό το κουστούμι του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσουν μνημόνιο, αλλά αυτό του ΣΥΡΙΖΑ είναι, φαίνεται, στα… μέτρα τους!

Ο ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, μάλιστα, φρόντισε λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία να κάνει και αυτοκριτική, επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε πει στο παρελθόν, καθώς, όπως μας διαβεβαίωσε, αυτός δεν είναι… κωλοτούμπας! Ό,τι πείτε! Είχε πει, λέει, από… μόνος του «πόσο μαλ… είναι που δύο χρόνια δεν ετοιμαζόταν για τη δραχμή»! Τα λόγια είναι περιττά, σύντροφε! Εδώ ο Λαφαζάνης ετοιμαζόταν να μπουκάρει στο Νομισματοκοπείο και να βουτήξει τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος, σε σένα θα κολλήσουμε;

ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ και τον άλλο σύντροφο, τον Γιώργο Κυρίτση, πρώην δημοσιογράφο της «Αυγής» και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ορκίστηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία στη θέση του Νίκου Χουντή που πάει στην Ευρωβουλή, ο οποίος ναι μεν στήριξε την κυβέρνηση ψηφίζοντας «ναι», αλλά, όπως έγραψε στο Facebook, είναι μια απόφαση για την οποία ντρέπεται τόσο πολύ, ώστε να τη χαρακτηρίζει την πιο εξευτελιστική στιγμή στη ζωή του, περισσότερο κι απ’ όταν… «κατουρήθηκε στο σχολικό στην τρίτη δημοτικού»!

Η ΖΩΗ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΗΝ… ΚΑΤΗΦΟΡΑ!

Όσο για το φαινόμενο «Ζωή Κωνσταντοπούλου», τι να πρωτοπεί κανείς; Αρκεί να πούμε ότι η γαλλική Βουλή ψήφισε τη συμφωνία με την Ελλάδα, πριν καν αρχίσει η συζήτηση στην ελληνική Βουλή! Το ζήσαμε κι αυτό! Για μια ακόμα φορά, η Ζωίτσα να κάνει καψώνια σε ολόκληρο κοινοβούλιο, για να αποδείξει απλώς ότι μπορεί, ότι την παίρνει – προς το παρόν, τουλάχιστον… Υπέστη, πάντως, και αυτή την πρώτη συντριπτική της ήττα! Η πρότασή της για εξαντλητική συζήτηση και άρα για περαιτέρω καθυστέρηση της ψηφοφορίας της συμφωνίας πήρε μόλις τρεις ψήφους, συμπεριλαμβανομένης της… δικής της!

Όσο για τον πύρινο λόγο της, τι να… πρωτοθαυμάσουμε; Ότι μας παρουσίασε έναν πρωθυπουργό θύμα των εκβιαστών; Και άρα, τον στηρίζει και αυτή και τον συμπονεί, αλλά κατά τα άλλα καταψηφίζει; Ή ότι κατηγορούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για προβοκάτορες, την ώρα που η ίδια, αν και πρόεδρος της Βουλής, καλούσε τους συντρόφους της να πουν ένα ηχηρό «όχι»;

Η Ζωή τραβάει την… κατηφόρα!

Τα σχόλια είναι κλειστά.