Ειδησεογραφικό site

Στον αέρα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Πώς τελικά θα γίνει

70

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Η χώρα σέρνεται μεταξύ χρεοκοπίας και ατυχήματος, η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο από τους δανειστές, η αντιπολίτευση ροκανίζει χρόνο για να σαπίσει το κυβερνητικό φρούτο και… στο ΠΑΣΟΚ; Ηγεσία, δελφίνοι και βουλευτές θέλουν χρόνο για να μεταθέσουν τη βάσανο του συνεδρίου, προκειμένου να ταχτοποιήσουν τους προσωπικούς λογαριασμούς τους. Θύμα το «αδειανό πουκάμισο» του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάνει και την τελευταία ευκαιρία ανασυγκρότησής του.

Κάπως έτσι κυλούν τα πράγματα στη Χαριλάου Τρικούπη τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου, χωρίς πολιτικά και προγραμματικά κείμενα συζήτησης, χωρίς μητρώο μελών και χωρίς μια συμφωνηθείσα πορεία για το μέλλον. Με δικαιολογία την κρίσιμη κατάσταση στη χώρα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αναβάλλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, ενώ όσοι φίλοι και μέλη απέμειναν στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν να αδιαφορούν για μια ανούσια διαδικασία.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πρώτο δείγμα για το τι πρόκειται να συμβεί αποτελεί η αδυναμία των τριών θεματικών επιτροπών να παρουσιάσουν κοινά συμφωνηθέντα κείμενα για το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και το διάλογο στην Κεντροαριστερά. Όλα παραπέμφθηκαν στις καλένδες του συνεδρίου, ενώ όσες οργανώσεις κάνουν συνελεύσεις διαλέγονται επί κενού πολιτικών και προγραμματικών θέσεων.

Δεύτερη διαδικαστική δυσκολία είναι η απουσία συγκρότησης ενός στοιχειωδώς αξιόπιστου μητρώου μελών. Η αρμόδια επιτροπή, που είχε αναλάβει αυτό το έργο, «σήκωσε τα χεριά ψηλά», αφού ο χρόνος πιέζει και δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα διαφανές και αξιόπιστο ηλεκτρονικό μητρώο. Ο Ευ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, προέτρεψε τους Νίκο Ανδρουλάκη και Νίκο Σαλαγιάννη να δουν το θέμα προς την κατεύθυνση ενός ανοικτού μητρώου μελών έως την ημέρα διεξαγωγής της εκλογής των συνέδρων στις 10 Μαΐου.

Τρίτο θέμα και καθοριστικό αποτελεί ο τρόπος εκλογής της νέας ηγεσίας του κόμματος για τις 7 Ιουνίου. Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής προσδιόρισαν ότι η εκλογή θα γίνει από τη βάση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά το συνέδριο. Ωστόσο στην αρμόδια Επιτροπή το θέμα τέθηκε ξανά, με τους Γ. Φλωρίδη και Χ. Κεφαλίδου να καταθέτουν πρόταση για εκλογή προέδρου του κόμματος από το συνέδριο.

ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΧΡΟΝΟ Ο «ΜΠΕΝΙ»

Και όλα τα διαδικαστικά μπορεί να είναι εξόχως αδιάφορα για την κοινωνία και την εναπομείνασα βάση του ΠΑΣΟΚ, υποκρύπτουν ωστόσο τις προσωπικές στρατηγικές της ηγεσίας και των επίδοξων διαδόχων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, αγοράζει χρόνο για να υλοποιήσει τη δέσμευση αποχώρησής του, αν και αρκετοί συνεργάτες του, όπως η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, και βουλευτές τον πιέζουν να παραμείνει έως ότου ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις στη χώρα. Ορισμένοι εξ αυτών, όπως οι κ.κ. Γρηγοράκος, Χριστοφιλοπούλου, Μπίστης και Μανιάτης, βρίσκονται σε επαφή με στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης και άλλων κινήσεων για την υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι μπορεί να αποχωρεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι από τον δημόσιο βίο, μπορεί να έχει διακριτό ρόλο και λόγο.

Το σαράκι των προσωπικών φιλοδοξιών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει χρόνο για να ενηλικιωθεί πολιτικά και να θέσει επί τάπητος τις ηγετικές φιλοδοξίες του και σε αυτό συναντά τις επιδιώξεις του Κώστα Σκανδαλίδη για μια μεταβατική ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που διακινείται είναι η εκλογή από το συνέδριο μιας γραμματείας διαλόγου για τη συγκρότηση ενός φορέα της Κεντροαριστεράς με συντονιστή επικεφαλής, ο οποίος θα δεσμευτεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην εκλογή της νέας ηγεσίας. Θέση που ταιριάζει «γάντι» στην ιστορία και τον ρόλο του Κώστα Σκανδαλίδη.

Οι υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά μπορεί να πιέζονται από τον χρόνο, ωστόσο αναζητούν χρόνο για να παρουσιάσει σε δημόσια εκδήλωση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ την αφήγησή της για την Κεντροαριστερά. Εκτιμούν ότι όλη αυτή η καθυστέρηση της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί το plan B της ηγεσίας. Προτείνουν, όπως υποστηρίζουν, καθαρές και αξιόπιστες διαδικασίες με την ουσιαστική συμμετοχή των μελών και την άμεση εκλογή νέου προέδρου του κόμματος από τη βάση σύμφωνα με το καταστατικό. Γι’ αυτό και μπορεί να επαναφέρουν την πρότασή τους για τη διεξαγωγή άμεσα μιας ανοικτής πολιτικής και προγραμματικής συνδιάσκεψης. Στοχεύουν, όπως υποστηρίζουν, άμεσα το ανασυγκροτημένο ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει την ατμομηχανή για την αναγέννηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ανοίγοντας διάλογο με τις όμορες δυνάμεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, θέλει χρόνο για να «κουραστεί» η βασική αντίπαλός του κ. Γεννηματά και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες. Ασκεί αντιπολίτευση και αναμένει τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θεωρεί ότι θα τον ευνοήσουν. Αν και δηλώνει έτοιμος για την προεδρική εκλογή, θα κατέλθει σίγουρα στη μάχη μόνο εφόσον θα είναι ο μοναδικός αντίπαλος της Φ. Γεννηματά, προκειμένου να συσπειρώσει όλες τις βενιζελικές δυνάμεις.

Στην κινούμενη άμμο των προσωπικών φιλοδοξιών κινείται και η ολιγομελής κοινοβουλευτική ομάδα, με τους βουλευτές να προσεγγίζουν τους υποψηφίους και να αλλάζουν στρατόπεδο με σχετική ευκολία, αναμένοντας να διαπιστώσουν πού θα γείρει η πλάστιγγα των συσχετισμών.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ;

Το καθοριστικό συνέδριο για την επιβίωση του ΠΑΣΟΚ, αν και έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου, παραμένει αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθεί, αφού μπορεί να σκοντάψει στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Εξάλλου, η σύγκλισή του με αξιοπρεπείς διαδικαστικούς όρους σκαλώνει στην ανύπαρκτη οργανωτική δομή, στην απουσία ενδιαφέροντος της κοινωνίας και κυρίως στην έλλειψη ενός σχεδίου για το μέλλον της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.