Ειδησεογραφικό site

Στις εννιά του μακαρίτη… άλλος μπαίνει μες το σπίτι!

425

Πριν ακόμα του κάνουν τα… σαράντα, το σπίτι του μεγάλου καλλιτέχνη, πωλείται σε τιμή ευκαιρίας… Μπορεί ο Ντέμης Ρούσσος να είχε κι άλλα σπίτια στην Αθήνα, το Παρίσι και το Λονδίνο, ωστόσο εντυπωσιάζει δυσάρεστα η ταχύτητα με την οποία μπήκε το πωλητήριο στο σπίτι που ήταν η μόνιμη κατοικία του πριν το θάνατό του.

f3

Παρόλο που δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από τον θάνατό του, τα παιδιά του έχουν ήδη βάλει πωλητήριο στη χολιγουντιανών προδιαγραφών έπαυλη του σταρ – Η εντυπωσιακή μεζονέτα στο Πανόραμα της Βούλας, πραγματικής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πωλείται σε «τιμή ευκαιρίας»

Δεν έχουν καν περάσει δέκα ημέρες από τον θάνατο του πατέρα τους και η Έμιλι και ο Κύριλλος, τα δύο παιδιά του Ντέμη Ρούσσου, έχουν ήδη βγάλει τη μυθική έπαυλή του στο σφυρί. Ως αρχική τιμή ορίζονται τα 2 εκατ. ευρώ, παρόλο που το πολυτελές οίκημα είχε κοστολογηθεί παλαιότερα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Όπως είναι φυσικό, το όνομα του σταρ ιδιοκτήτη του ήταν αυτό που εκτόξευε την αξία της έπαυλης. Κι αυτό γιατί ο Ντέμης Ρούσσος ήταν πραγματικά ένα παγκόσμιο αστέρι, ένας τραγουδιστής που λατρεύτηκε και αποθεώθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την υφήλιο.

Τα τραγούδια του αγαπήθηκαν σχεδόν όσο εκείνα του Ελβις Πρίσλεϊ και των Beatles, τα κορίτσια έκαναν ουρές και περίμεναν ώρες για ένα αυτόγραφό του και οι συναυλίες του ήταν όλες sold out. Τελικός απολογισμός: πωλήσεις άνω των 35 εκατομμυρίων δίσκων σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάποτε ο Ντέμης Ρούσσος κυκλοφορούσε με μια πανάκριβη Bentley, φορούσε κελεμπίες και έκανε παρέα με τις πιο ακριβοθώρητες προσωπικότητες της εποχής.

f1Η κρεβατοκάμαρα-ησυχαστήριο του Ντέμη Ρούσσου

Χάρη στη μοναδική του φωνή και τις συγκλονιστικές, μνημειώδεις ερμηνείες του, έγινε δημοφιλής παντού, από το Παρίσι έως τον αραβικό κόσμο και από την Αυστραλία έως την Ιαπωνία. Φαίνεται, όμως, ότι εκτός από τα φωνητικά χαρίσματα, είχε κάτι από τη μαγική ιδιότητα του Μίδα: ακόμη και το βιβλίο με τις διατροφικές του οδηγίες, βασισμένες πάνω στη δίαιτα που τον βοήθησε να χάσει αρκετά κιλά, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα. Μάλιστα, όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε μια Γιαπωνέζα για ποιον ακριβώς λόγο στεκόταν επί ώρες στην ουρά του βιβλιοπωλείου, εκείνη απάντησε: «Μα, για να κάνω την ίδια δίαιτα με τον Ντέμη».
Οικία αντάξια ενός σούπερ σταρ

Μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα για την παγκόσμια μουσική σκηνή -ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’70- φρόντιζε πάντα να ζει σε καλόγουστους προσωπικούς χώρους. Διέθετε σπίτια στην Αθήνα, στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, τα οποία απέπνεαν όλα την κοσμοπολίτικη αύρα του, ένα στοιχείο εντελώς δικό του. «Στα σπίτια μου δεν έχει μπει ποτέ διακοσμητής, κουβαλούν απλώς την προσωπικότητά μου», είχε δηλώσει κατά το παρελθόν, προσθέτοντας ότι «κάποτε μια γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια μου είπε: “Κύριε Ρούσσο, θέλω να αγοράσω το σπίτι σας στην Ελλάδα. Δεν έχω δει ωραιότερο χώρο”». Το εν Ελλάδι σπίτι του Ντέμη Ρούσσου βρίσκεται στα νότια προάστια, στο Πανόραμα της Βούλας, σε ένα ύψωμα με θέα στον Σαρωνικό.

f2-Μια από τις βεράντες του σπιτιού

Είναι μια μονοκατοικία πολλών τετραγωνικών η οποία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα και περιλαμβάνει κλειστές βεράντες, η διακόσμηση των οποίων άλλαζε ανάλογα με την εποχή. Τον χειμώνα, για παράδειγμα, η κλειστή βεράντα της κρεβατοκάμαρας μπορούσε να μετατραπεί σε μαροκινή, με γνήσια περσικά χαλιά στο δάπεδο και κρυστάλλινους πολυελαίους να κρέμονται από την οροφή.

f12Χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι διακοσμούν τη σκάλα που οδηγεί στον ημιώροφο

Το ίδιο μοτίβο επικρατεί και στο εσωτερικό της κατοικίας, καθώς έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια. Οι χώροι ανέδιδαν πάντοτε μυρωδιά σιτρονέλας, κανέλλας και λουλουδιών: «Ο κ. Ρούσσος ήθελε το σπίτι να μυρίζει όμορφα, γι’ αυτό και είχαμε ειδική συσκευή με έλαια», είχε δηλώσει παλιότερα ένας από τους πιστούς οικιακούς βοηθούς του, ο οποίος εξηγούσε ότι τα σχετικά για τον αρωματισμό του χώρου «τα αγόραζε ο ίδιος από το εξωτερικό».

f13Μάρμαρα και πίνακες διακοσμούν τα μπάνια

Έπιπλα-αντίκες, σπάνια κομμάτια, κουρτίνες αγγλικού στυλ και ταπετσαρίες προσδίδουν στον χώρο κοσμοπολίτικη μεγαλοπρέπεια. Η τραπεζαρία χωρίζεται από το χολ και το σαλόνι με δύο σκαλιά, ενώ στους τοίχους ξεχωρίζει μια επιβλητική κόκκινη ταπετσαρία. Κάδρα εποχής, καθρέφτες που έχουν αγοραστεί από το Παρίσι και το Λονδίνο, ασημένια καντηλέρια κ.ά. ολοκληρώνουν την επιβλητική διακόσμηση. Κάποιες πόρτες είναι βιτρό, τα πολύφωτα τονίζουν τις κλασικές γραμμές του όλου διάκοσμου, ενώ τα χαλιά ντύνουν τα δάπεδα χειμώνα – καλοκαίρι. Τα χρώματα είναι σε γήινους τόνους δημιουργώντας μια ζεστή οικεία ατμόσφαιρα και ισορροπώντας την επιβλητικότητα των χώρων.

f14-Πολυέλαιοι, ασημένια καντηλέρια και πορφυρές ταπετσαρίες κυριαρχούν σε όλο το σπίτι

Ακόμη και τώρα, που ο θρυλικός ιδιοκτήτης δεν είναι πια εδώ, το οίκημα εξακολουθεί να αποπνέει τη δική του ξεχωριστή και πληθωρική αύρα. Υπάρχουν ακόμη πολυάριθμα κάδρα με φωτογραφίες που θυμίζουν ευτυχισμένες στιγμές του παρελθόντος, όπως αυτή όπου ποζάρει καθιστός με τον αείμνηστο εκκεντρικό Ισπανό ζωγράφο Σαλβαντόρ Νταλί να στέκεται πίσω του.

Οι χρυσοί δίσκοι, ο Βούδας και το φενγκ σούι

Το δωμάτιο που σαφώς κλέβει την παράσταση είναι αυτό μεταξύ του μεσαίου χολ και του δεύτερου επιπέδου. Ένας τοίχος μεγάλης επιφάνειας φιλοξενεί τους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους που κατέκτησε στη διάρκεια της καριέρας του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

f4Η τελευταία σύντροφος του καλλιτέχνη με τον γιο του Κύριλλο και την κόρη του Εμιλυ που αποφάσισαν να πουλήσουν το σπίτι του στη Βούλα

Σε ένα σκρίνιο του ίδιου χώρου φυλάσσονται αμέτρητα βραβεία: μετάλλια, κούπες, αγαλματίδια και διπλώματα, τα οποία προέρχονται από βασιλείς, προέδρους κρατών και, βέβαια, δισκογραφικές εταιρείες. «Και να φανταστείτε, είναι μόνο τα πιο σημαντικά», είχε δηλώσει ο ίδιος χαριτολογώντας.

f6-Στο ύφος του σπιτιού και η τραπεζαρία της κουζίνας

Κάθε μπάνιο έχει τα δικά του χρώματα και το δικό του στυλ. Στο μπάνιο της κρεβατοκάμαράς του δεσπόζουν τα άσπρα μάρμαρα και ένα άνετο τζακούζι. Ενα μεγάλο άγαλμα του Βούδα παραπέμπει στις φιλοσοφικές αναζητήσεις του Ντέμη, ενώ ένα ενυδρείο στις αρχές του φενγκ σούι. Το dressing room του τρίτου επιπέδου μαρτυρά την αδυναμία που είχε στα ακριβά υφάσματα και τα καλόγουστα σχέδια. Οπως έλεγε ο ίδιος, «ποτέ δεν αγοράζω έτοιμα κοστούμια. Επειδή ταξιδεύω πολύ, προμηθεύομαι από το εξωτερικό τα καλύτερα υφάσματα που υπάρχουν και έπειτα έρχομαι στην Ελλάδα, στον φίλο μου τον Σάντυ, και μου τα ράβει».

f9Το playroom με το αμερικανικό μπιλιάρδο στο υπόγειο του σπιτιού

Στο υπόγειο της έπαυλης υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος χώρος, πλήρως εξοπλισμένος με αγγλικού τύπου κουζίνα, αίθουσα μπιλιάρδου, χώρους για πλυντήρια και στεγνωτήρια, σαλόνι, βεράντα και φυσικά έναν ανεξάρτητο κήπο.

f5Αίθριο με θέα τον Σαρωνικό

Στα νότια προάστια της Αθήνας είχε δημιουργήσει ένα πολυτελές καταφύγιο, το οποίο, όπως είχε τονίσει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, «δεν στοίχισε τρισ., ούτε καν δισ.». Μένει να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης του που θα καταβάλει τα 2 εκατ. ευρώ και θα αντικρίζει τη θέα που απολάμβανε μέχρι πρόσφατα ο μεγάλος Ελληνας ποπ σταρ. Τα περισσότερα έπιπλα του σπιτιού είναι αντίκες αγορασμένες από το εξωτερικό.

f7Αυτή η εντυπωσιακή κομότα βρίσκεται στην είσοδο

f10Ένα από τα καθιστικά της οικίας Ρούσσου

Τα σχόλια είναι κλειστά.